Novo pri Telekom Slovenije

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

frikenej

Pripravnik
19. nov 2010
723
5
18
Ljubljana
Citat:
To se imenuje grabež in polnjenje malhe, namreč do sedaj niti Mobitel-Telekom, niti Simobil, niti Tušmobil, kateri je že začel s testiranjem, niso dali niti evra za opremo, katera jim trenutno omogoča LTE.

Vso opremo so dobili zastonj, je več proizvajalcev prineslo svojo in trenutno se še testira in izbira proizvajalca.

Torej te dodatne opcije za plačevnaje so čisto skubljenje, v tej fazi, svoje uporabnike. Morda se kaj spremeni, v kolikor Tušmobil pristopi drugače k zadevi, medtem ko ostala dva Mobitel-Simobil že počasi navajata svoje uporabnike, da bo treba dodatno plačati LTE in očitno nimata namena to spremeniti.

Borovnica iz simobila bi rekel, da niso rdeči križ, glede na to, da opreme niso plačali, ampak jo imajo vsi operaterji zastonj na test, je pravično, da ta čas imajo zastonj tudi njihovi uporabniki za testiranje v tem obdobju. Lp.

Zelo lepo napisano!
467716-post_slo.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.705
3.315
113
Vem, da to ni videotelefonija vendar mislim, da ne pričakujem preveč, če pričakujem, da je to del redne ponudbe. Pri naši hiši imamo 3 naročnine na mobitel in 1 TRIO paket + še ločena kabelska na koaksialcu (vse storitve pri telekomu) in če od tega ne zmorejo vzdržavati in posodabljati omrežja brez še dodatnega zaračunavanja je bolje, da se sploh ne lotevajo ničesar.

Čakam samo še, da izjavijo, da se oprema izrablja, ko se po njej prenašajo podatki in rabijo denar za novo...

Nazadnje urejeno:

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
[cenzura] eni pa res svetovno pamet pobirate, pa na vsako hišo bi dali bazno postajo, za ziher, če bo kdo rabil. Oprema pa seveda, je kot opeka, ko jo enkrat postaviš, dela 200 let v piko
hysterical-1.gif
Dej pejte rajš smerekove vršiče nabirati v hosto, ker tole pametovanje o zastonj opremi, katera ne rabi vzdrževanje oz. je s strani operaterja povsem vse brezplačno (vključno z najemninami, vzdrževanji, elektriko, varovanjem,....) vam res ne gre od rok oz. smešno izpadete.

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Ja Pakul no, a še ne veš da mora bit operater socialna ustanova noooo....

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.705
3.315
113
Kdo pa pravi, da je vzdrževanje zastonj? Tega nisem nikjer trdil. Zakaj pa potem plačujemo naročnino, a ne poberejo iz nje dovolj za vzdrževanje?

LTE20 je HSDPA, to imamo že sedaj.

Jaz le trdim, da je dodatno zaračunavanje LTEja neumnost, saj se bo s tem njegov potencial zgolj zavrl in tisti na podeželju, ki bi s tem končno prišli do solidnega internet dostopa bodo še naprej brez njega.

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Pakul,.. Dexter je bil pameten da je vse jabe,..
Drugače pa tudi če dobiš testno opremo jo prej ali slej plačaš tako ali drugače,.. da bi jo kateri proizvajalec šenkal še nisem videl,.
b

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Kdo pa pravi, da je vzdrževanje zastonj? Tega nisem nikjer trdil. Zakaj pa potem plačujemo naročnino, a ne poberejo iz nje dovolj za vzdrževanje?

LTE20 je HSDPA, to imamo že sedaj.

Jaz le trdim, da je dodatno zaračunavanje LTEja neumnost, saj se bo s tem njegov potencial zgolj zavrl in tisti na podeželju, ki bi s tem končno prišli do solidnega internet dostopa bodo še naprej brez njega.

Za začetek naj povem da se strinjam s tabo za to zračunavanje.
Bom pa poskusil najprej odjaviti lte in potem prijaviti lte20 in da vidimo če bo pri povezavi pokazalo pri signalu 4g. A si ti poskusil tako?
Sicer uporabljam note2. In kakšna je kaj hitrost? Bom pa hitrost preveril tudi jaz in poročam.

Lp.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.705
3.315
113
Zaenkrat je prvi LTE signal oddaljen 10 km od mene torej ne morem ravno testirati.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Glede na dobičke ni videt, da bi naši operaterji, rezen tušmobila, ki bo počasi iz obupa začel zastojn pakete delit, meli neke ogromne stroške z nadgradnjami. Nadgradnja omrežja je pač operaterjeva dolžnost, ki jo financiramo uporabniko že tako ko plačujemo naročnine. In tisti operater ko ne bo nadgrajeval omrežja oziroma bo troso okoli, da če hočem bit povezan v novo omrežje morem dodatno plačevat bo enostavno propadel ker bo onrežje šlo v maloro.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
In če noben od operaterjev ne bo hotel ponudit zastojn LTE, boš napravil kaj?
Se preselil v Venezuelo ali Severno Korejo, da bi užival v demokratičnem socializmu?
Če ne bo pa nikjer zastojn pa se ne bom preselil, ampak ne bom uporabljal njihovega omrežja, kot veliko drugih uporabnikov, ki se jim bo zdelo noro plačevat 2 krat za neko storitev.
Malo še pa bojo zaračunavali kvaliteto klica ki ga opravljaš, pa % uporabnine bazne postaje, pa € glede na to kje se nahajaš... Ti kar plačuj to če hočeš, pa boš počasi prišel na 100€ na mesec za naročnino. Jaz jih ne bom!
bonk.gif

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
daj nehaj buče prodajat,..če maš na fixu 100/50 paket tudi plačaš več kot če imaš 2/512,.. kaj tukaj ni jasno,.. več rabiš več plačaš, če je na voljo,..
če nimaš, ne rabiš ali nočeš plačat imaš pač max lte 20, kar je za 99% več kot dovolj saj je to 1x več kot imajo na fixu,.. ostalo pa je nadstandard, ki se dodatno plača,..
b

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.705
3.315
113
Nadstandard bi bil, če ne bi imel omejitve prenosa podatkov in takrat bi ta dodatek bil upravičen. Tole pa je sedaj le zelo hitra možnost, da čimprej dosežeš podatkovno kapico, potem si pa tako na 3G hitrostih.

Nazadnje urejeno:

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Mene moj operater (fiksnega neta) ne omejuje po količini prenesenih podatkov, pač pa po hitrosti. Mobilni operaterji pa bi radi imeli obojno omejitev, hitrost in količino. Mi je čisto logično, da zaenkrat se količina more omejit, ker so brezžična omrežja preslaba (pa čeprav zelo zmogljiva glede na kako UK ali ZDA), ampak ne rabi pa se omejevat hitrosti prenosa, če se že dela nadgradnja, potem se vsaj naj pusti uporabnikom, da to omrežje uporabljajo, ne pa da se zaračuna še 6€ zraven. Tistih xGB prenosa podatkov se bo porabilo ob enaki uporabi, sicer v manj časa zaradi hitrosti. Lahko bi bili srečni, da bom preko LTE mogel zakupiti več podatkov ker bom v enakem času obiskal več strani, naložil več posnetkov in posledično porabil več GB, ki jih bom že tako dodatno plačal napram porabi na 3G, ne, to pa še ni dovolj €, dajmo še malo zaračunat.

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
En problem za Telekom manj:
Telekom uspel na sodišču: AVK bo spet odločal o Džabestu
http://www.finance.si/8352793/...o-D%C5%BEabestu
Ne skrbet v odločbi so kršitve EU zakonodaje. Če AVK ne bo uspel bo pa kazen naložila Evropska komisija: državi zaradi nepoštenega sojenja (davkoplačevalcem) + Telekomu Slovenije
http://www.finance.si/8352805/...-se-%C4%8Dudimo

Odločbo je pregledal in potrdil Bruselj. Tako, da bodo v Bruslju dobili še en primer nepoštenega sojenja v Sloveniji. AVK ni obtožil Telekom Slovenije ampak ga je Evropska komisija po postopku ECN (European competition network). Torej sodišče je odpravilo sklep evropskega organa. To pa ne bo šlo tako u izi skozi.

Si.mobil in Tušmobil brez vprašanj bosta dobila tožbo na EU sodišču, ker je Telekom Slovenije obsodil evropski regulator in ne slovenski. Verjetno čez 5 let ampak s sladkimi obrestmi.

Nazadnje urejeno:

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
poglej, če ima slovenski povpračni uporabnik povpračno 14,81 Mbps (vir http://www.netindex.com/download/allcountries/) na fiksnem internetu, potem meni 30 in več Mbps na mobilnem internetu predstavlja to nadstandard,.. Tisti, ki velikih hitrosti ne rabijo naj se zadovilijo z LTE 20, ki je roko na srce za 99% uporabnikov dovolj, tisti ostali pa naj svojo potrebo po višjih hitrostih doplačajo,..

itak pa mobilni internet ni namenjen torentom in podobnemu,..
b

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.705
3.315
113
Nekateri na podeželju smo šele sedaj prišli do 15 Mbps na fiksnem dostopu, upload pa tako že dosti prej pade glede na razdaljo. Marsikdo pa niti nega nima, niti nima pogojev za to zaradi razdalje. Strategija, da se z LTE, pa čeprav le LTE20 pokrijejo bele lise je sicer dobra a spet z omejevanjem količine prenosa to ni nič drugega kot odiranje tistih, ki ne morejo do drugačnega dostopa, saj bojo morali vse dodatne MB drago plačati ali pa uživati v DialUP hitrostih (odvisno od operaterja).

Zaradi mene sicer kar zaračunavajte polni LTE, mene ne bo prizadelo saj na streho že montiram sektorko, da si pokrijem širše območje okrog doma z hišnim internetom. Bo pa zagotovo prizadelo marsikoga drugega, pa tudi sama tehnologija bo napredovala dosti počasneje, ker enostavno ne bo uporabnikov, ki bi koristili poln potencial LTE omrežja.

Vse skupaj me malce spominja na čase, ko se je na vse pretege trdilo, da ADSL ni mogoč brez ISDN, kar se je potem izkazalo za debelo laž. Posledica je bila, da si marsikdo ni želel niti privoščiti ADSL zaradi kupa dodatnih stroškov (takrat je bilo zelo aktualno kopanje jarkov za ethernet kable med sosedi). Seveda je telekom na račun tega dobro zaslužil, a vseeno bi se bilo dobro vprašati koliko več ADSL dostopov bi prodali brez te omejitve in kakšen bi bil končni finančni izplen. Sedaj je situacija spet podobna - omejitve...

Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.