Hmmm.... Meni se vsakega 10-tega v mescu ravno to zgodi. Tako da, next idea please...Potem se preprosto usede na vsako transakcijo in si vzame kolikor rabi.
Hmmm.... Meni se vsakega 10-tega v mescu ravno to zgodi. Tako da, next idea please...Potem se preprosto usede na vsako transakcijo in si vzame kolikor rabi.
Nisi me razumel.... Ko dam otroku 10 eur žepnine, to mene stane dejansko 14 eur.Kar en kup transakcij si spustil pozabil ... Denimo, ko daš otroku 10 € žepnine. Ali, ko nek promet med fizičnimi osebami in plačilo za delo na črno. Naenkrat bi država zlahka obdavčila vse to. Brez napora, brez inšpektorjev, brez sporočanja računov.
Kako lahko potem trdiš da ni nič novega? Kontradiktoren si.če ti ne plačuješ pač ne, boš že prišel na vrsto.
Zakaj do zdaj ni prišel na vrsto?Zdaj pa res zadnjič - davek, ocenjevanje, lestvica velja od 1988 - če ti ne plačuješ pač ne, boš že prišel na vrsto.
A do zdaj ni bilo letnih uskladitev?Nič novega se ni zgodilo - samo vsakoletna uskladitev zneskov z inflacijo.
Kako da ne? Ti si naš Svobodni kelnar, ne mi tvoji.Nihče nič ne ceni, ker gre za uradniški način t.i. točkovanja - daj si poguglaj točkovanje stanovanj, ziher bo nekaj zadetkov, meni se ne ljubi več kelnarit zate.
Ja, ja država bi lahko zrihtala, da bi te stalo 16€ pa okleva.Nisi me razumel.... Ko dam otroku 10 eur žepnine, to mene stane dejansko 14 eur.
Zakaj nebi kar na 20 zaokrožli?Ja, ja država bi lahko zrihtala, da bi te stalo 16€ pa okleva.
To bo prepustila tistim čez dobrih sedem let.Zakaj nebi kar na 20 zaokrožli?
Zdaj bosta ker je ostalo pri predvidevanju in predlogih pač dva davka... a ni to fino? Oba "nista nič novega", pač "enega se ni pobiralo".In zaradi vsega navedenega se predvideva v vseh predlogih zakonov o obdavčitvi nepremičnin črtanje NUSZ in uvedba novega davka
Pa še to, NUSZ je občinski davek in je v županovi prosti presoji, koliko bo znašal. Posebno pri pravnih osebah se lahko zelo razlikuje. Nekatere občine ga pa sploh nimajo.NUSZ je ostanek socializma, kjer nisi mogel biti lastnik stavbnega zemljišča v urejenih urbanih naseljih ampak si z "nakupom" ali "drugače" pridobil pravico do uporabe stavbnega zemljišča in za to pravico je že stara država zahtevala nadomestilo.
Takrat so dejansko nekateri zastonj dobili zemljišča za pozidavo - recimo vzeli so del (pre)velikega vrta vile in tam dovolili sezidat dve rundi vrstnih hiš - primer MB - Tomšičev drevored; ali pa je gradbena firma dobila zemljišče od Občine zastonj, da je tam sezidala blok "socialnih" stanovanj, ki so jih dobili v uporabo upravičenci, ti pa potem po "Jazbinšku" (mimogrede največja državna kraja v zgodovini na naših tleh) kupili za "bagatelo".
In zaradi vsega navedenega se predvideva v vseh predlogih zakonov o obdavčitvi nepremičnin črtanje NUSZ in uvedba novega davka, ki naj bi bil po projekcijah bolj pošten od NUSZ (namreč kaj mene briga mestni avtobus, ki mi zvišuje vrednost NUSZ) in tudi nemalokrat nižji, oz. v večini enak.
Seveda pa tisti, ki se že sedaj izogibajo NUSZ z napačnimi podatki, v primeru novega zakona plačajo precej več.
Bile, recimo decembra 2021: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV14492A do zdaj ni bilo letnih uskladitev?
Zato ker je zakon predvidel, da vsak sam vloži prijavo za ta davek (v 15 dneh od nakupa oz. pridobitve nepremičnine) - pa tega nihče kaj dosti ne preverja (in tudi kaj dosti ne opozarja na to).Zakaj do zdaj ni prišel na vrsto?
Bluz, bluz, bluz - zeh.Zato ker je zakon predvidel, da vsak sam vloži prijavo za ta davek (v 15 dneh od nakupa oz. pridobitve nepremičnine) - pa tega nihče kaj dosti ne preverja (in tudi kaj dosti ne opozarja na to).
Je celo kazen 250-400 evrov za vsakega, ki ni vložil napovedi za odmerov davka od premoženja.
In "zabaven" obrazec, ki sprašuje tudi, kakšna so tla v posameznih prostorih, sprašujejo kup podobnostih o vgrajenih oknih, višinah, osenčenosti. Za kup vprašanj se jim tudi na UE ni sanjalo, kaj je pravzaprav treba označiti. Še kvadraturo je treba razbiti na posamezne prostore, en kup merjenja, če to delaš za starejšo hišo, za katero nimaš načrtov, ki bi se ujemali z resničnostjo.
Zakaj nebi kar na 20 zaokrožli?