Nove "stare gume"

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Danes sem pri vulkanizerju po predhodnjem naročilu zaradi eksotičnih dimenzij kupil nove gume Uniroyal rainsport 2 (vsaj tako sem mislil, da so nove dokler nisem doma ugotovil, da so bile izdelane leta 2008). OK moja napaka, da nisem takoj preveril letnico. Ali lahko zahtevam druge gume letnik 2010 oz. ali je leto izdelave sploh pomembno?
Hvala za pomoč.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Dobrodošel v klubu.
Jaz sem pri Španu prejšnji teden kupil zadnjo gumo za motocikel prav nič eksotične dimenzije (190/50 R17), ki je bila izdelana tretji teden v letu 2007. Žal jo je šel zame iskat prijatelj, ki ni bil pozoren na leto izdelave, kasneje pa se ni dalo urediti nič. Dunlop zagotavlja, da je guma "nova" pet let od dneva izdelave. Cena tudi ni bila prav posebno ugodna.
Mislim, da mi nateguni pri Španu ne bodo prodali nobene stvari več. Širnik s Koroške je zakon.

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Js sem bom še jutr probu zdilat za nižjo ceno, o novih verjetno lahko samo sanjam....

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Imas vsaj lepo starano gumo, ki bo brez manjsih zmogljivosti zdrzala dlje kot katerakoli "novopecena"
smirk-1.gif
seveda v primeru, da je bila skladiscena kot je potrebno.

zmaga.gif

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Imas vsaj lepo starano gumo, ki bo brez manjsih zmogljivosti zdrzala dlje kot katerakoli "novopecena"
smirk-1.gif

zmaga.gif

Stara je zdržala 4 000 km. Bo nova za 5 000?
grims-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Bo vsaj 6000. Recimo, da imam nekaj "insajderskega" znanja o naravnem kavcuku, umetnih nadomestkih in izdelavi gum, ker sem delal v koncni kontroli in nadzoroval marsikaj...
grims-1.gif

En nasvet, ker tako hitro pokuris gume se ocitno vozis motociklu primerno... kupi gume dve, tri sezone vnaprej. Cisto sveze. Se pravi danes za leto 2012 in jih do takrat hrani v temnem in hladnem prostoru (12-16C). Sicer dosti odvisno od primera, do proizvajalca in podobno. V avtomobilskem svetu gre nekako takole, naj osnove imajo po vrsti Michelin, dve mesti nic, Dunlop, tri mesta nic, Pirelli... potem pa se zacne cela znanost.

V podrobnosti pa ne grem, ker so zadeve zascitene bolj kot sladoledi lokalnih siptarjev.

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Se pravi, da Špan ni nategun, saj prodaja najboljše gume?
cheer.gif

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
smirk-1.gif

zmaga.gif

Stara je zdržala 4 000 km. Bo nova za 5 000?
grims-1.gif

Uniroyalka pac - tudi jaz sem z njimi delal podobne kilometraze
wink-1.gif

Ampak drzi se pa
zmaga.gif

maggio

Fizikalc
19. avg 2007
1.704
1
38
Lj-bežigrad
jaz sem tud pr španu nabavil gume za motor in sem dobil zadnjo z lanskim dot-om spredno pa čist frišno

pa me nč ne moti

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.044
442
83
tam ko se terc po tori rola
Tudi mene Špan ne vidi več. Tam sem bil z avtom trikrat (prvič-zadnjič-nikoli več), pa z motorjem tudi trikrat (prvič-zadnjič-nikoli več).
Za avto mi je prodal lita platišča in gume, pridem domov, parkiram in guma na tleh. Defektna feltna. Lokalni vulkanizer popravil .
Za motor pa mi je računal še en davek na gumo. Prometni davek in DDV skupaj. Ja, sam sem bil kriv, kaj pa sem nasedel. Ampak, na napakah se učimo.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Guma bo čisto v redu. Kaj pa ko eni hvalijo svojo gumo, katero vozijo že tretjo sezono? Nove niso doživljale temperaturne šoke in razne udarce. Sam rainsport2 je tak en šrot
grin1.gif

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
mene pa un na l iz Brežic ne vidi več. Kupil p7, potem se je pa izkazalo, da je guma stara 3 leta pa še nekje iz filipinov (trda kot hudič - je pa večna)

corsol

Guru
11. mar 2010
3.082
1.036
113
Citat:
Uporabnik colos pravi:
mene pa un na l iz Brežic ne vidi več. Kupil p7, potem se je pa izkazalo, da je guma stara 3 leta pa še nekje iz filipinov (trda kot hudič - je pa večna)

jaz sem letos kupil p7 (kao v akciji), stara <1 leto, je pa Made in Brazil.Različne dimenzije(ali pa modele) delajo pač na različnih lokacijah in to velja za vse proizvajalce
Zaenkrat se mi zdi OK, sploh na mokrem.

Nazadnje urejeno: