Kaj ste taki zapečkarji? Ali ni možno, da ne bi mi imeli nekaj bolje od Nemcev. Njihove umvelt nalepke niso poštene. Nekdo, ki se pelje po avtocesti enkrat na mesec, se gre enako solidarno kritje do mene, ki se peljem vsak dan, enako kot če bi mi dal del svoje plače. Tu ne vidim razlike. Še več, nekdo, ki nima avtomobila, dajansko daje neskončen del svoje plače za lastno prevožen km (n/0), ker se cesta financirajo tudi iz davkov, kar je totalna bedarija, ker bi se lahko samo in izključno iz porabnikov.
Sicer pa, stvar je neproduktivno prepričevanje prepričanih. Politik ni noben od nas in noben ne bo odločal.
@vaginko - slabo si bral: sedanji sistem je dejansko tak, da nekdo mora dati drugemu, če hoče ali ne. Samo se bojim, da jaz s svojo plačo pomagam gospodu Šrotu večati premoženje in ne obratno. Kamioni, ki vozijo Šrotovo pivo od Laškega do Celja, to počnejo ne glede na dejansko uporabo ceste, ker tam ni avtoceste in ni cestnine. Izdelava in vzdrževanje ceste ob Savinji pa mogoče pride celo več kot avtocesta v enaki dolžini po lahkem terenu. Oni lahko sedaj tovornjake (vsaj tisti del, ki v tujino vozi) tankajo v tujini, če je gorivo tam cenejše in še trošarine ne kanejo v naš proračun. Dajatve ob registraciji pa so enake za tovornjak, ki naredi X km na leto po naših cestah in tistega, ki naredi Y km. Lahko registrirajo firmo v tujini in se izognejo našim davkom. Zakaj že ne bi za vsak km po slovenski cesti plačali vsak točno enako (no za enako kategorijo vozila), temveč naj bo nek pavšal?