Zdaj pa ne vem ali sem res to slišal včeraj ali pa sanjal: na nivoju EU imamo v Sloveniji eno najmanjših razlik med plačami moških in žensk - po spominu dobrih 7% + za moške, smo se pa poslabšali od 2011 za cca 4%. Razlika na navidez enakih delovnih mestih je po moje predvsem posledica večjega "komolčarstva" moških, ki karierno prigurajo dalje - ali pa tudi ne.
Najbolj me je presenetilo, da imajo največjo razliko v EU v Estoniji (ali pa je mogoče bila Latvija/Litva?).
Evo:
Člani Evropske komisije opozarjajo, da je pot do popolnoma enakopravne obravnave med spoloma v praksi še dolga. To jasno kažejo tudi podatki, da so ženske v EU-ju leta 2016 v povprečju zaslužile 16,2 odstotka manj kot moški.
Slovenija je med državami, kjer so plačne razlike med spoloma najmanjše, a je skrb vzbujajoče, da se je od leta 2011 povečala razlika med plačami v škodo žensk, in sicer za 4,5 odstotne točke, kar jo skupaj s Portugalsko uvršča med države z največjim povečanjem razlike.
Najmanjše razlike med plačili med spoloma so bile v Romuniji, tam so moški v povprečju zaslužili 5,2 odstotka več kot ženske, medtem ko je bila ta razlika v Estoniji več kot 25-odstotna. V Sloveniji ženske v povprečju zaslužijo 7,8 odstotka manj kot moški, kar jo uvršča med države, kjer so razlike med plačami med ženskami in moškimi najmanjše, kamor spadajo še Italija, Luksemburg, Belgija, Poljska in Hrvaška (zanjo so podatki za leto 2014). Na drugi strani so Estonija, kjer moški zaslužijo 25,3 odstotka več kot ženske, sledijo Češka (21,8 odstotka), Nemčija (21,5 odstotka), Velika Britanija (21 odstotkov) in Avstrija (20,1 odstotka).
Največji korak naprej v Romuniji
V primerjavi z letom 2011 se je sicer razlika v plačah med spoloma v povprečju EU-ja zmanjšala za 0,6 odstotne točke, in sicer s 16,8 odstotka na 16,2 odstotka. Tudi v večini držav se je razlika zmanjšala, najbolj pa v Romuniji za 4,4 odstotne točke, na Madžarskem za štiri odstotne točke, v Španiji in Avstriji za 3,4, v Belgiji za 3,3 in na Nizozemskem za tri odstotne točke.