Citat:
Prva je ta da mi je po 20 dvigih oz kipanjih začela sveča puščati spodaj na matici
Če so ti dali kakšno garancijo za brezhibno delovanje prodane stvari in če še teče garancijski rok, lahko zahtevaš tako od proizvajalca kot od prodajalca
popravilo v primernem roku, sicer pa
zamenjavo za delujočo stvar. Zraven lahko zahtevaš tudi povračilo morebitne
škode. Če ti stvari v primernem roku ne popravijo/zamenjajo, lahko zahtevaš
znižanje kupnine ali
odstopiš od pogodbe (razdor), v vsakem primeru pa lahko zahtevaš
odškodnino. §481-484
OZ
Citat:
druga pa je ta, da prikolica že rjavi, čeprav je stara 3 mesece
Tole bi pa po moji interpretaciji in po Utiševalcu lahko spadalo pod stvarno napako.
Citat:
Napaka je stvarna:
1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno običajno rabo ali za promet;
2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana ali bi mu bila morala biti znana;
3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.
Jaz mislim, da bi morala biti lastnost, odlika prikolice, da šraufi ob pravilni uporabi ne zarjavijo tam, kjer ne bi blo treba.
Upam, da si prikolico dobro pregledal, preden si jo vzel, ker velja videno-kupljeno, "kupec naj pazi". Čeprav če so oni vedeli za rjavenje, se lahko na napako vedno sklicuješ.
Zdaj je tvoja naloga, da v
osmih dneh, ko si napako opazil, obvestiš prodajalca o napaki, dejansko pa imaš še tri mesece, da napako grajaš (odgovarja šest mesecev od nakupa). Napako lepo opišeš in mu daš možnost, da si stvar ogleda.
Nato pa imaš zopet na voljo:
-
odpravo napake ali
zamenjavo stvari
-
znižanje kupnine
-
odstop od pogodbe
V vsakem primeru lahko zahtevaš povrnitev škode (tudi t.i. refleksne).
Seveda je to le delna napaka, zato lahko vse to zahtevaš le glede tega.§458-480 OZ.
Tko, tole je teorija, zdej pa probajte spravit primer pod te določbe.