Nov pravilnik o načinu delitve in obračunu

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Novi pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli!
Pravilnik

In če prav razumem, so nas VSE, ki se ogrevamo na alternativne načine (recimo klime), "poštimali" in nas spet poravnali z vsemi...

18. člen
(delitev stroškov ob nezadostnem obsegu podatkov)
(1) Če so porabniški deleži, ki so določeni z delilniki, ugotovljeni za posamezne dele stavbe, ki skupaj obsegajo manj od 50% ogrevane površine, se stroški delijo na način, določen v 16. členu tega pravilnika.
(2) Porabniški delež, ki je določen z delilniki, je porabniški delež posameznega dela, ki je določen na podlagi razlike odčitkov delilnikov na koncu in začetku obračunskega obdobja.
(3) Če je za posamezni del stavbe razlika iz prejšnjega odstavka enaka nič, se šteje, da za posamezni del stavbe podatki z delilnikov niso na razpolago.
(4) Če je za posamezni del stavbe porabniški delež iz drugega odstavka manjši od 40% deleža ogrevane površine istega posameznega dela stavbe, se šteje, da za posamezni del stavbe podatki z delilnikov niso na razpolago.

19. člen
(nesorazmerno velika odstopanja)
(1) Če je porabniški delež vsaj enega posameznega dela stavbe večji od petkratnika deleža ogrevane površine istega posameznega dela stavbe, se stroški delijo na način, določen v 16. členu tega pravilnika.
(2) V primeru iz prejšnjega odstavka izvajalec delitve preveri delovanje delilnikov, lastniki pa zagotovijo pregled ogrevalnega sistema.

16. člen
(deleži stroškov posameznih delov stavbe, če ni vgrajenih delilnikov)
Če noben posamezen del stavbe nima vgrajenih delilnikov, se stroški za ogrevanje razdelijo glede na delež ogrevane površine, stroški za pripravo tople vode v stanovanjskem delu stavbe glede na delež števila uporabnikov, stroški za pripravo tople vode v poslovnem delu stavbe pa glede na delež površine.

V glavnem tile delilniki so ena velika natega. Vgradnja je bila obvezna, takoj ko so padli stroški ogrevanja je bilo pa potrebno najti obvoznico za lupljenje.
Eh ne bom komentiral sploh...

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.523
1.231
113
A to je po sobah ločeno?
Recimo če v spalnici sploh ne kurim mi bojo zaračunali kar po kvadraturi?

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Ne vem...

Kakšne temperature v stanovanju pa mora dosegati sistem, da je v "normah"?

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
po domače, spet bo čisto vseeno koliko in kaj kdo kuri

verjetno se je poraba preveč zmanjšala in so pobrali ustrezno manj ddv-ja

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
A to je po sobah ločeno?

posamezni del stavbe je stanovanje, poslovni prostor ali drug samostojen prostor, za katerega se stroški delijo in obračunavajo ločeno

aladdin

Pripravnik
31. maj 2013
47
1
8
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
A to je po sobah ločeno?

Ne, govori o posameznih delih stavbe, to so posamezne enote kot so vpisane v ZK, in ne posameznih prostorih.
Jaz to razumem kot, če nekdo v svojem stanovanju ne bo kuril (oz. se ne ogreva prek centralnega sistema) oz. če ima porabo po delilnikih manjšo od 40% porabe, ki bi mu šla glede na delež ogrevalne površine, bo dobil položnico glede na delež ogrevalne površine, ki pripada tej enoti.
No pri obračunih bo sedaj še manj jasno kdo pije in kdo plača. Upravniki pa lahko zaposlijo še par ljudi, ki se bodo ukvarjali s preračunavanji....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
Izgovor imajo da južna stanovanja porabijo manj toplote kot severna. Ali bodo juznim stanovanjem placali poletno hlajenje, razliko v ceni stanovanja... Skratka birokrati morajo nekaj pokazati kaj so naredili v zadnjih dveh letih dela.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Če jaz prav razumem to skropucalo govori zadeva za primer nezadostnih podatkov...torej da niso možni odčitki iz vseh delilnikov (recimo da crkne in ga lastnik ne pusti zamenjat)...takrat se mu obračuna kvadratura (v odvisnosti od celote).

Druge pametne rešitve ne vidim.

Se bo pa treba nehat it socialo in socializem...stanovanja so lastniška in njigova tržna vrednost je odvisna tudi od lokacije v samem bloku...komur ne bo všeč vogalno na vrhu ga ima možnost prodat ter kupit nekje drugje, da je vmes.

Raje naj država sprejme zakon, da morajo lastniki, katerih objekti niso toplotno sanirani, začeti zbirat po 1 eur/m2 površine mesečno z namenom izolacije sten, stropov in tal (običajno strop kleti).
Pa več ne bi bilo pizdakanj da kdo plačuje več ker je na vrhu ali spodaj.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Tole z nenameščenimi in nedelujočimi delilniki je jeba, ki jo trpim tudi sam. V objektu s 4 stanovanji se je ob popisu izkazalo, da v 1 stanovanju ni bil nameščen 1 delilnik, v 1 stanovanju pa so bili nameščeni 3 dodatni radiatorji brez delilnikov. Petrol je zadevo ignoriral in smo v preostalih 2 stanovanjih imeli vsak po 28% delež porabljene energije, prvi dve stanovanji pa po 22%. Potem so naredili, da se 30% energije plača po kvadraturi, ostalo po števcih. Meni bi bilo edino pošteno, da se nedelujočemu oz. nenameščenemu delilniku pripiše neka fiksna poraba npr. maximalna vrednost ostalih izmerjenih. V glavnem nategovanje poštenih ... in letos mi spet nihče ne more jamčiti, da so vsi delilniki pri sosedih nameščeni.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Softi:

berem, da imamo spet novi zakonik. dobro leto nazaj sem govoril z enim upravnikom, poslovni partner, ki je trdil, da to je pa s temi delilniki in zakonom zakomplicirano, ampak zelo pravično.
sedaj berem nov zakon in je spet vse skupaj eno sranje. ohranja se socializem in delajo se razlike povsem brez potrebe. bolano, da nismo zmožni ene enostavne stvari narediti kvalitetno in trajno.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Tole z nenameščenimi in nedelujočimi delilniki je jeba, ki jo trpim tudi sam. V objektu s 4 stanovanji se je ob popisu izkazalo, da v 1 stanovanju ni bil nameščen 1 delilnik, v 1 stanovanju pa so bili nameščeni 3 dodatni radiatorji brez delilnikov. Petrol je zadevo ignoriral in smo v preostalih 2 stanovanjih imeli vsak po 28% delež porabljene energije, prvi dve stanovanji pa po 22%. Potem so naredili, da se 30% energije plača po kvadraturi, ostalo po števcih. Meni bi bilo edino pošteno, da se nedelujočemu oz. nenameščenemu delilniku pripiše neka fiksna poraba npr. maximalna vrednost ostalih izmerjenih. V glavnem nategovanje poštenih ... in letos mi spet nihče ne more jamčiti, da so vsi delilniki pri sosedih nameščeni.

a so merilniki an vsakem radiatorju, ne na dovodu v stanovanje?
a imate cevi od ogrevanja od tal do stropa in naprej k sosedu?

podam dva primera
fužine, stanovanje gleda na obe strani bloka. imeli smo manjše radiatorje kot tisti, ki gledajo na sever. dohodna voda je bila hladnejša kot njihova. koeficient nismo imeli ugoden kot v kleti, ali zunanja, ali podstreha. ko smo ga kupili smo tudi colali ko budale. poleti, ko nam je vroče, noben ne da klime, ali plača elektriko. v socializmu je bilo po kvadratih, naše je bilo skoraj trikrat večje od večine in smo nasrkal. zdej z delilniki se pol stanovanja ne ogreva, ker je manj oseb, ni v uporabi, strošek minimalno nižji od prej, pa precej višji od severnih garsonjer v pritličju. seveda je kipanje oken ostalo v 90% tudi s temi merilci.
poštena delitev je enostavna.

drug primer
jarše. vertikala v stanovanju. radiatorji vsi zaprti, ker se vertikale nisi smel dotaknit. nismo imel delilnikov. če so, kaj lahko kažejo, če je radiator zaprt?
tukaj ni poštene delitve možne.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.808
639
113
Če prav razumem: Recimo da se nekdo ogreva na nekaj alternativnega oziroma ima tako toplo v stanovanju, da sploh ne rabi odpirat radiatorjev. V takem primeru bo prišlo do tega, da bo ta človek enostavno moral odpreti radiatorje in okna na kip, ker bo to ceneje, kot da ima vse zaprto?

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik bertoncl pravi:
Če prav razumem: Recimo da se nekdo ogreva na nekaj alternativnega oziroma ima tako toplo v stanovanju, da sploh ne rabi odpirat radiatorjev. V takem primeru bo prišlo do tega, da bo ta človek enostavno moral odpreti radiatorje in okna na kip, ker bo to ceneje, kot da ima vse zaprto?

Debilno, ampak takle mamo
smile-1.gif

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Se vidi, da so ljudje varčevali na ogrevanju, mesečni prihranek. Isto je internet, isto cestnina za avto, vinjeta, ...eni grejo 10x/leto na AC, drugi vsak dan, plačuje pa vsak 110 evrov. Internet isto 25 evrov, če ga rabiš 15x/mesečno al pa non stop 24ur/dan, cestnina pri reg. 100 evrov pa če delaš letno 3000km al 50.000km isto se plača za vsak avto s podobnimi KW.

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Se vidi, da so ljudje varčevali na ogrevanju, mesečni prihranek. Isto je internet, isto cestnina za avto, vinjeta, ...eni grejo 10x/leto na AC, drugi vsak dan, plačuje pa vsak 110 evrov. Internet isto 25 evrov, če ga rabiš 15x/mesečno al pa non stop 24ur/dan, cestnina pri reg. 100 evrov pa če delaš letno 3000km al 50.000km isto se plača za vsak avto s podobnimi KW.

Dobro ampak pri ogrevanju so se zmetali miljoni v delilnike, kalorimetre, izračune... Zdaj pa to nič več ni pomembno, gremo nazaj na delitev po kvadraturi. Ma ja sem že dolgo na meji, da zaključim s stanovanjem in grem v hišo, s takšnimi bedarijami bo pa še hitreje.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
V hiši te čaka še višjis strošek ogrevanja, če ne bo hiša izolirana tak kot mora, mi smo te dni nažagal 50m3 drv...hiša ni izolirana.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
V hiši te čaka še višjis strošek ogrevanja, če ne bo hiša izolirana tak kot mora, mi smo te dni nažagal 50m3 drv...hiša ni izolirana.

50 metrov drv imam za ene 10 zim

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.497
113
49
Na sončni strani ALP
3 tone briketov bo zadostovalo za čez zimo. V stanovanju pa sem imel 120€ mesečno + nekaj 100€ poračuna. V dnevni pa nikoli preko 20℃. Čaki, grem vrečt še malo v kamin. Je temperatura padla na 23℃...