Nov gradbeni zakon

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.996
9.531
113
Kar se pa gradbenega zakona tiče, pa večjega skropucala še ni bilo v naši lepi.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Še enkrat: zadeva je že "rešena" - navodila ministra inšpektorjem, da se "na črno" vseljene preganja samo z opozorili. Kako bo na to gledal GURS pri izdaji hišne številke pa mi še ni jasno.

Ampak hebat ga - enkrat je treba potegnit črto, kot recimo pri črnogradnjah - ne pa tako kot hrvati, ki vsake par let "pomilostijo" črnograditelje, če le dovolj uzurpacije in kazni vplačajo v državni proračun.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Kar se pa gradbenega zakona tiče, pa večjega skropucala še ni bilo v naši lepi.

Bi se celo strinjal - ampak sestavljali so ga največji gradbeni strokovnjaki na čelu z arhitekti, ki se sedaj najbolj čudijo kaj je nastalo in da take odgovornosti pa oni že ne bodo prevzemali. ;)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Problem je bolj izvajanje zakonov in pa sam nadzor. Recimo "protipotresno zakonodajo" imamo že od konca 70h let pa še danes vidiš objekte ki sem 100% da niso niti po takratnih pravilih. Problem je da papir prenese vse (ali pa če gradiš brez papirjev), kdo bo preverjal ali je na terenu dejansko tako se pa ustavi.

Pred par leti ko se je uvedlo zakon ki bi te težave delno odpravil, to je "preprečevanje" gradnje v lastni režiji je bil tudi cel halo ker so se zadeve lotili na napačen način. V bistvu bi se odgovornost preneslo na pravne osebe/firme ki "vodijo" gradnjo, če bi se te zadeve razširilo (kot je bilo zastavljeno) bi itak na koncu ti kot lastnik hiše bil do konca gradnje samo investitor in niti ne bi imel dostopa do gradbišča. Dokler ne bi bile vse faze končane bi tako lahko samo gledal od daleč. Na nek način bi bilo to pravilno, po drugi strani pa balkanske navade tako pri investitorjih kot pri izvajalcih gradnje privedejo do tega da imaš, torej še slabši sistem kot je bil prej.

Skratka rešitev bi bila enostavno boljša da bi se nadzor vršil nad vsakim objektom na ravni države. To bi najbrž podražilo papirologijo in plačilo taks, ampak bi bil pa vsak objekt narejen kot je treba. Hkrati bi sistem omogočal tudi začasna dovoljenja, recimo za bivanje in pridobitev hišne številke v primeru da se gradnja podaljša v primeru objektivnih razlogov (recimo da je statično hiša ok, samo zaradi sušenja betona bi se odložilo izvedbo fasade za eno leto).

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.246
7.047
113
Problem je tudi, da pač ni humano nekomu prepovedati bivanje ali grozno oglobiti. Koliko je meni znano, se zakon strožje izvaja na področju "industrijske" in "javne" gradnje....fizičarov pa zaenkrat ne bodo lovili.

Ker...koliko ljudi je pa zadnja leta recimo umrlo, ker se jim je porušila streha nad glavo, zaradi napačne gradnje?

• Všeč mi je
Reactions: PHOBiA in MrDaco

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Kolikor sem seznanjen ti v GB lokalna skupnost (občina bi se reklo) določi gradbeni nadzor, ki je tudi odgovoren, da je hiša v skladu s posebnimi lokalnimi zahtevami - pinkifasadepress. Njihov strošek pa je zajet v taksah za izdajo GD.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Koliko smrti je bilo potrebnih za OBVEZNO UVEDBO monoksid detektorjev? En primer - nič več - pa še to je preveč!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.246
7.047
113
Jaz vem za dva. skupno nekaj ljudi torej, oz eden tisti javni na rogli ali pohorji plus "en znanec".

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Pri nas se vse rešuje s papirji. Dajmo še zaposlit 50 do 100 ljudi v javni upravi, ki bodo dnevno obiskali 6 gradbišč in v živo pogledali, kaj se dogaja, ali dejanska izvedba pije vodo. To bi bilo daleč najceneje, tudi za investitorje, žal pa bi ljudje morali veliko znati in tudi veliko delati po terenu.
Če so lahko kmetijski inšpektorji hodili merit njivice velike po nekaj 10 arov in preverjat kulture na njih za tistih nekaj 100 € subvencij, ki jih je tak lastnik dobil za svoje posestvo, bi lahko tudi na gradbeni sceni imeli v državni upravi malo bolj aktivne ljudi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113

Večina občin ima v aktih to določeno, seveda po območjih. Recimo območja strjenih naselj, pa območja novih naselji ipd.! Kakšna mestna središča ipd. pa itak že od prej spadajo pod kulturno dediščino kjer so zakoni postavljeni s strani zavoda za kulturno dediščino, enako za gradnje v predelih krajinskih/nacionalnih parkov ipd..

Probem je da težko postaviš in nadziraš pravila ker je kaos že od prej, pa še ni vzvoda da bi se na "kršitelje" vpivalo. S tem da se zahteva dokončana fasada je kar dobra pot da se vsaj tiste ki gradijo na novo malo omeji. Če ni fasade ali pa ni ti ustrezne barve ne boš mogel živet v hiši, problem rešen!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Ker...koliko ljudi je pa zadnja leta recimo umrlo, ker se jim je porušila streha nad glavo, zaradi napačne gradnje?

Hiša ki stoji na mestu in se ne podre ko se jo postavi bo v normalnih pogojih stala zagotovo še 100 let. Toliko časa namreč beton pridobiva na trdnosti, če so ostali pogoji dobri. Problem je ko imaš potres, poplavo, sneg, veter ipd. in se izkaže da stvari niso bile po standardih. In ti primeri so dokaj pogosti.

I

Izbrisan uporabnik 474

Mogoče "medklic" - pod kaj se razume "fasada" oz. ali obstaja definicija? Ali je to zadnji nanos na izolacijo ali je to izolacija + zadnji nanos (torej stiropor + fasada) ali samo izolacija...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.246
7.047
113
mi imamo ja, je pa bilo GD izdano pred novim zakonom, gradnja pa se začela kasneje...zato ne vem "v kaj pademo"?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.181
3.643
113
Marlbor
mi imamo ja, je pa bilo GD izdano pred novim zakonom, gradnja pa se začela kasneje...zato ne vem "v kaj pademo"?
Uporabno dovoljenje boš rabil v vsakem primeru, ne glede na to kdaj si dobil GD. Brez uporabnega dovoljenja pa nimaš kaj v bajti živet. In fasada bo lahko pri nekom eden od pogojev, da dobi uporabno dovoljenje (na podlagi tega zakona).

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Uporabno dovoljenje je pogoj za pridobitev hišne številke. Pri fasadah je pa za fizične osebe možen odlog za eno leto, če pa so upravičeni razlogi, pa še za več. Tako da ne takoj v jok.