nizkotemperaturno ogrevanje

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Mene pa zanima kaj pravzaprav to pomeni, nizkotemperaturno ogrevanje. Je za to potrebna kakšna posebna peč, črpalka, bojler, radiatorji ... kaj to pomeni pri porabi, ceni ... zakaj je boljše oz. slabše od viskokotemperaturnega ogrevanja (saj ne vem če se tako reče) ... skratka naj se razvije debata o tem.

hvala

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
voda se segreje do 55 stopinj, grelne površine (radijatorji) so večje....
Vodo je po potrebno manj segret, Razlika med vstopno temperaturo (40)in izstopno (55)je manjša cca 15 stopinj.
Fora je v manjših izgubah. To bi bila fanjn kombinacija s kolektorji.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
nizkotemepraturno ogrevanje...glede na to koliko poznam tvojo situacijo...bom rekel takole....na vsak način ni nikakršne potebe po kupovanju kakih posebnih (nizkotemepraturnih) kotlov etc.

Pač imaš navadno (npr. oljno) peč ter nastavljeno temepraturo na 40 stopinj...seveda moraš pred tem pri nakupu radiatorjev to tudi upoštevati (kar pomeni da moraš imeti zračunane izgube za hišo oz. sobo - torej glede na izolacijo, se pa da zadeve dokaj 'hitro' določit...potem pa na podlagi teh podatkov kupiš primerne radiatorje (spet pri radiatorjih gledaš da imajo potrebno moč, pri tvoji željeni temepraturi...ker moči so podane običjano za temp režim 90/70 oz 75/60...torej vhod 90 stopinj, izhod oz. povratek v peč 70 stopinj...ampak to je dandanes popolnoma nepotrebno).

Poišči temo na 'podsvojostreho' kjer sem jaz svoje čase spraševal (v 'Napeljave') o formulu za izračun moči radiatorja pri neki poljubni temperaturi...z njo računaš da dotični model radiaotroja (npr. Radel, Veha, Vogel & Noot) kako moč bo oddaja (poiskatimoraš faktor 'n' pri posameznemu proizvajalcu radiatorjev).

Jaz sem tako računal da bodo radiatorji zadostovali pri temp. v peči 35 stopinj (vhod), upošteval sem željeno 15 cm izolacio (oz. kake bodo izgube ob tem)...ter sem temu primerne vzel tudi radiatorje (po domače rečeno...za temp. režim 90/70 bibili vsaj 5 x predimenzinirani)..ker pa trenutno hiša ni izolirana, inje temp. v peči višja....pa bodo tudi trenutno uporabni.

Sem pa sam računal na te pogoje ker je opcija da se bona dolgi rok (Po izolaciji) uporabilo namesto peči TČ zrak/voda..ki paima višji izkoristek čeje temp. vode nižja...torej se je že zdaj potreno pripraviti na to.

Pri tebi pa....ob dejstvud a bo kliam (TČ zrak/zrak) naredila praktično vse...kupiš najcenejšo peč na olje, najmanjšo (pomoje kar tisto intergrirano gorilec+ bojler+noter speljane sončne klektorje + dodatno el. grelce...ima kolega - točno ta Andrej, ki je/bo montiral klimo - lahko njega vprašaš...oz če vaju bolj zanima se mu lahko povem, pa si prideta pogledat) in nastaviš temp. vode v kotlu na 40 stopinj....za tistih 300 litrov, kolikor bosta rabila olja bo več kot zadostovalo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
ni za pretiravat
smile-1.gif

meni prridejo dimenzije (v cm) 120 x 50 K21 in K22 (torej debeline pribl. 7 in 10 cm)....pa sem računal na temp. vode 35 stopinj!

Do zdaj so bili pa praktično identični po velikosti....105 x 60 K21 oz K22.

Razlika bo le ta da bo temp. vode nižja, na račun tega pa bo izolacije več (oz. sploh bo).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Kaj pa če je hisa stara 40 let recimo, je smiselno vzeti nizkotemp. peč ali ne?

Nekak naročil sem jo,verjetno bi lahko se spremenil na obično,zdej samo če se splača ali ne.
V 1 nadstopju so sicer ze menjana okna komplet...v drugem pa še bodo.
Glede izolacije,mislim da ni nič posebnega,razen prekleto debelih sten
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
moj zgoraj opisani primer je za hišo letnik 1972...tako da primerjava je
smile-1.gif
.

Če že menjaš okna si hudo veliko naredil..ker čez stara grejo dobesedno 'drva' direktno na plano.

Nizkotemperaturna peč bo povsem zadostovala - se ni za bati!

Čeprav bi ti osebno svetoval nakup klime...šutneš jo nekam v en štuk (kjer imaš nova okna)...pa naj dela. Pa pridi spomladi povedat kaj se ti bo zgodilo (je dogajalo) s porabo. Potem pa od navdušenja po potrebi dokupiš še eno za drugo nadstropje...oz. s to razliko, ki jo boš čez zimo prihranil.

Naši doma pravijo da boljše investicije v hišo ni bilo v zadnjih 20-ih letih, kot je bil nakup klime (pa smo prav tako menjali okna za 7 kratni znesek, plus ostale zadeve kot so el. gavter, el. gar. vrata,....etc...vse po večratnik cene klime).

Jaz sploh nevidim smisla zakaj bi držal sistem na 90-ih stopinjah, če je povsem dovolj temp. vode 50 stopinj (toliko jepri nas zdaj...ko pač vklopimo peč...zjutraj kako uro, pa zvečer še kako...vmes prži klima). Čez najhujšo zimo pa je temp. vode nekje 60 stopinj.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Glede olja

Danes ob 12h sem poklical , prosil ce lahko pripeljejo danes ker imam dopust in v 2 urah so bili pri meni.

http://www.petrogroup.si/dostava-kurilnega-olja.html

Aja pa še to,delal sem primerjavo proti Petrolu in so cenejsi.

Tukaj sem placal s kartico 2500L , okroglih 1700€ me je prislo.

Na Petrolu naprimer pride 1765€ . Saj ni nevem kaksna razlika,ampak pozna se pa!

PS: baje gre 19.11 cena gor za 5centov oz od 5-10 nekje.

Skratka,sem zadovoljen.

Kartica in adijo.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
65 evrov se hudičevo pozna! Mogoče pri takem znesku ravno ne zgleda..samo dahnit kar tako 65 ojrotov je pa tudi brez veze (sploh ko pogledaš koliiko ur moraš za to presedeti v službi).

sam ti pri tvoji porabi: kupi klimo, kupi klimo, kupi klimo,....

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Odkje tebi moja poraba
grin1.gif

Saj imam prvic na olje oz. še ne lavfa.

Klima mogoce bo...bomo vidl,je mal nerodna razporeditev prostorov...Letos bo olje da vidim kako bo,spomladi pa mogoce klima zaradi vrocine in posledicno tudi zaradi gretja pozimi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
aja
smile-1.gif
(od tu...)

sicer pa...če praviš da je na novo...malo opiši kako imaš izolacjio, okna..da vidimo kako potratno zadevo si naredil/kupil
smile-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Naredil sem tako da mi bo toplo pozimi.

Kej več pa nimam casa zdej pisati...pac toliko kot bom porabil,toliko bom natočil drugo leto
grin1.gif

Pa ce bo to 1500L al pa 3000L ....tankat bo treba,tko da se ne sekiram preveč na to.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Zakaj si tegale ne daš v podpis?

z razlogom! K in če jo boš kdaj kupil boš videl in vedel
evil.gif
...pa trakat priznal da je škoda ker je nisi kupil že prej.