Jaz sem svojo prvo zaposlitev imel v eni od zavarovalnic.
Dobil sem nalogo, da pregledam odnos z eno veliko stranko; del zavarovanja je bila tudi odgovornost delodajalca za nezgode pri delu. Nemen pregleda je bil oblikovati predlog zavarovalnih vsot in ostalih pogojev, ki bi razmerje za obe strani izboljšali.
Kakorkoli, med pregledanimi več sto prijavami je bil vzorec dokaj očiten:
- ponudba zavarovalnice v višini 4y
- prvi zahtevek s strani odvetnika za povrnitev nastale škode v višini 10y
- zavrnitev s strani zavarovalnice in ponudba 6y
- dopis odvetnika in predlog odškodnine 8y
tu je potem zavarovalnica ali sprejela, ali pa še en dopis in so se potem recimo našli na 7y.
Skratka, eni zavarovanci so sprejeli ponujene 4y, eni pa so si vzeli odvetnika in PO PRAVILU dobili več.
Zavarovalnica je ob vključitvi odvetnika VEDNO tudi dodatno pokrila stroške odvetnika zavarovanca - vsi dodatni dogovori okrog % dobljene odškodnine med odvetniki in zavarovanci so bili za odvetnike ekstra profit nad odvetniško tarifo.
Odvetniki (več različnih) so uporabljali tako podobne podlage svojih pisanj, da je bilo kar smešno. Marsikdaj so pozabili spremeniti vse in so v vlogah ostajali podatki še od prejšnjih strank. Obe strani sta seveda potencirali in si izmišljevali argumente za podporo svojih trditev, še posebej odvetniki.
Skratka - čudil sem se, čemu zavarovalnica tako prakso dupušča. Zakaj ne vztraja na nekih svojih ponudbah POŠTENE odškodnine. Bi se znebili še stroškov odvetnika, ki bi jih ob morebitnem neuspehu nosili zavarovanci sami. Verjetno zato, ker so ponujali odškodnine, ki so bile nižje od siceršnje sodne prakse (ki se je tedaj med sodišči tudi zelo zelo razlikovala po višini).
In še odgovor na temo: midva z ženo sva se, ko sva dobila prvega otroka, rizično življenjsko zavarovala. Nobenega varčevanja torej, le premija za tveganje v primeru smrti ali invalidnosti za dokaj visoko zavarovalno vsoto. Če se komu od naju kaj resnega zgodi, bo drugi (ali otroci) materialno malo lažje zvozil, kot bi brez zavarovanja. Jasno pa nas to vsak mesec kar nekaj stane.