Nemčija najavila 30 novih veternih elektrarn

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Ne vem, bral sem da se še dogovarjajo o tem kje jo zgradit al v Franciji al na Japonskem (večji favorit je Francija zaradi lege) in da cel kup držav zbira dnar za to. Da je pa že postavljena pa prvič slišim.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Že leta 2005 so objavl, da bo Francija "gostila" projekt. Nevem pa kok se je kaj premakl v teh treh letih.

Vidm da je še vse bolj na ravni dogovorov. ITER

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Komercialne fuzijske elektrarne ni pričakovati še vsaj 50 let. ITER je samo poskusni reaktor, poskusna elektrarna DEMO pa naj bi nastala nekje čez 30-40 let.

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Citat:
Uporabnik redorange pravi:
Samo za info: vetrnice pobijejo manj ptic kot avtomobili.
gledano relativno ali absolutno? torej vse vetrnice na svetu hkrati pobijejo manj ptic kot vsi avtomobili na svetu hkrati, ali ena vetrnica v svoji življenjski dobi pobije manj ptic kot en avto v svoji življenjski dobi?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Majo amerikaninosi še boljše odlagališče v puščavi...

Clo patetično dobro....

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Komercialne fuzijske elektrarne ni pričakovati še vsaj 50 let. ITER je samo poskusni reaktor, poskusna elektrarna DEMO pa naj bi nastala nekje čez 30-40 let.

Po mojem je ITER (oz. ekvivalent) doable v 15ih letih, množični rollout tehnologije pa v 30ih letih maksimalno.
Samo vprašanje je, zakaj bi se šli ITER, če se pa da z nafto lepo služit.
grims-1.gif

Tehnološka stagnacija je namreč zelo fino donosna. Evo, grem kupit dodatne delnice Petrola.
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
fala bogi!

važno da se mi doma kregamo kje bojo postavljene in kje so bojo neuki ptiči zaletavali vanje
crazy1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ne bi bil jaz tako siguren v tvoje trditve.
grims-1.gif

Fuzija ni tako preprosta reč kot v filmih in ZF knjigah. To, da se bo cela reč okoli ITER-ja podražila nenormalno, se pa že kar sluti.

volk_S

Pripravnik
17. avg 2007
759
0
16
44
Tako kot hidroelektrarne tudi veternice niso čisto brez posledic na okolje. Številne veternice po mojem vplivajo na gibanje zračnih mas in s tem na podnebje. Tako da se ne veselte preveč teh ventilatorjev.
smirk-1.gif

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Ne bi bil jaz tako siguren v tvoje trditve.
grims-1.gif

Fuzija ni tako preprosta reč kot v filmih in ZF knjigah. To, da se bo cela reč okoli ITER-ja podražila nenormalno, se pa že kar sluti.

Seveda da se bo podražilo. Ker reči delajo neki akademiki. In da je reč še hujša, se reč dela v EU, kjer so dohtarji vajeni kurit dnar za brezveze. Če bo pamet, se bodo itak pojavile privatne iniciative. Tako kot privat firme in ne akademiki izdelujejo dan danes jederske elektrarne (Westinghouse, Toshiba, ...).

Drugače pa bo motivacija za vodikovo fuzijo vsako leto večja. Bolj kot bodo šle cene ostalih energentov v nebo, bolj bo se splačalo razviti alternativo. In verjetmi, nafta bo kmalu po 300 USD na sod. Plin gre v naslednjem letu itak za 100% gor, štrom in ostali bodo sledili z dvigom cen. Skratka, tudi 500 milijard EUR za razvoj delujoče vodikove fuzije zna postati poceni. Vse je relativno, je rekel Einstein.
smile-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Citat:
Uporabnik volk_S pravi:
Tako kot hidroelektrarne tudi veternice niso čisto brez posledic na okolje. Številne veternice po mojem vplivajo na gibanje zračnih mas in s tem na podnebje. Tako da se ne veselte preveč teh ventilatorjev.
smirk-1.gif
vplivajo na gibanje zračnih mas? na kakšen način?
katera od človeških zgradb ima po tvojem mnenju največ upora in tako najbolj vpliva na gibanje gibanje zračnih mas:
- 1 vetrnica
- 1 vetrnica, katere rotorji se ne vrtijo
- burj dubai, najvišja zgradba na svetu

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Seveda da se bo podražilo. Ker reči delajo neki akademiki. In da je reč še hujša, se reč dela v EU, kjer so dohtarji vajeni kurit dnar za brezveze. Če bo pamet, se bodo itak pojavile privatne iniciative. Tako kot privat firme in ne akademiki izdelujejo dan danes jederske elektrarne (Westinghouse, Toshiba, ...).

Tak razvoj se ne dogaja v privat firmah (razen v filmih). Reč je riskantna in nobena pametna firma na tem svetu (ali pa več skupaj) ne bo dala 50 in več milijard evrov za razvoj nečesa, kar mogoče sploh ne deluje oz. ni feasibilno. Če misliš čakati, da fuzijo razvije recimo Westinghouse, potem lahko čakaš še 200 let, pa ne boš dočakal. Zato te reči ostanejo v akademskih sferah (EU mimogrede nima niti polovičnega deleža), ko pa bo (če bo) iznajdeno, se pa bodo vključile še privat firme. Tako kot je bilo tudi pri sedajšni jedrski fisiji ter pri raketni tehniki.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik volk_S pravi:
smirk-1.gif
vplivajo na gibanje zračnih mas? na kakšen način?
katera od človeških zgradb ima po tvojem mnenju največ upora in tako najbolj vpliva na gibanje gibanje zračnih mas:
- 1 vetrnica
- 1 vetrnica, katere rotorji se ne vrtijo
- burj dubai, najvišja zgradba na svetu
100 veternic?
grims-1.gif

Ma fora ja le v tem, da so tile ventilatorji praktično nekoristni, kar se tiče proizvodnje elektrike, tak hit so le zaradi "zelene" politike.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
No, v nemčiji so koristni, še preveč. To se je videlo pred leti, ko je veter "nehal" pihat sredi dneva in je dol padel zgornji del nemčije. Tam ima ta, relativno nezanesljiv vir še prevelik procent v omrežju
grin1.gif

Je pa tovrstna pozidava pobočij pri nas res bedarija ja. Oziroma, stvar politike, občina bo verjetno dobila kar nekaj denarja, elektrike pa bolj malo
hysterical-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
če bi primerjal višino burj-dubai in npr. vetrnice, ki je bila predvidena na volovjem rebru, bi rekel, da je razmerje še večje od 100:1. pa to nima veze. hotel sem samo povedati, da vsak malo večji stanovanjski blok odvzame vetru več energije, kot pa vetrnica. se pa strinjam s pogojno uporabnostjo vetrne enrgije, zaradi nezanesljivosti vetra. meni se npr. bolj zdi zanimiva ideja, da bi vsaka stanovanjska hiša imela manjšo vetrnico, s katero bi grela sanitarno vodo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
ksz...

Jaz se samo bojim, da bo pri drugem bloku NEK prevladala politika, ki bo zaradi lastne nesposobnosti odločanja razpisala referendum, ljudje pa bodo (prestrašeni ker lahko elektrarno ''vsak hip'' raznese) glasovali proti. Ker glavni namen jedrske elektrarne je namreč spravljanje Slovenije v nevarnost, elektriko pa bomo že ''od nekod'' dobili, saj ni važno od kod in kako draga bo zato
rolleyes-1.gif

Če je stroka izračunala, da potrebujemo več elektrike (ker se poraba povečuje) in če je ceneje, da sami proizvajamo elektriko kot jo uvažamo, potem naj zgradijo še en blok. Sicer se je kot rešitev primanjkljaja pojavila tudi rešitev, da ukinemo Talum, pa smo rešeni naslednjih 20 let
wink-1.gif

volk_S

Pripravnik
17. avg 2007
759
0
16
44
Ena veternica je kot kaplja v morju, podobno kot ena majhna hidroelektrarna. Številne orjaške hidroelektrarne, sploh tiste v zda so povzročile, da velike reke komajda (če sploh) dosežejo izliv.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Sicer se je kot rešitev primanjkljaja pojavila tudi rešitev, da ukinemo Talum, pa smo rešeni naslednjih 20 let
wink-1.gif
Tistih 200MW, ki jih kuri Talum, se ne bo kaj dosti poznalo k trenutnim 500+MW primankljaja v pasu
evil.gif