Nekoga bi zaposlil

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Ker iščem študente, pa se bolj švoh javljajo, imam pa človeka, ki je nezaposlen in bi se zaposlil. Saj načeloma ni problema ga zaposliti, samo jaz tega še ne upam, ker ne vem kako bo kasneje s financami. Zdaj pa me zanima ali ga lahko zaposlim za polovični delovni čas oz. so kakšni pogoji za to? Recimo da mu dam 3 mesece polovičnega delovnega časa, potem pa ga zaposlim ali pa ne.

Kakšno bruto plačo moram potem obračunat? 60% minimalne?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Lahko ga zaposliš za določen čas, recimo za eno leto, s poskusno dobo pol leta. Po pol leta ga lahko brcneš v rit, češ, da se ne obnese - če je med vama tak dogovor.

Zaposliš lahko za kolikor časa hočeš. Lahko za 10, 20, 40 ur tedensko... kakor imaš pač potrebo. Višina plače je spet stvar dogovora med vama, vendar glej da boš vštric z minimalno plačo - torej za 20 ur tedensko je njegova plača 50% minimalne plače. Dopust mu pripada v celoti, regres pa vsaj v sorazmernem deležu (torej če bo zaposlen pri tebi na primer 10 mesecev, mu pripada 10/12 regresa).

Baloo

Pripravnik
2. nov 2007
938
0
16
Kar se tiče poskusnega dela in neoprave le tega bi bila jaz zelo previdna, saj moraš dejstvo, da delavec ni opravil poskusnega dela, zelo dobro utemeljiti, ne glede na to, da ti delavec npr. že sedaj obljublja, da ne bo delal nikakršnih problemov kasneje.

Raje za zaposli za 3 ali 6 mesecev, za poljubno število ur.

Kar se tiče študentov, se po mojih izkušnjah pojavlja velik trend neodgovornosti na njihovi strani, tako da mislim, da boš zelo težko dobil nekoga, ki mu boš lahko zaupal in boš lahko 100% računal....

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Mene pa skrbi, ker se delavci počutijo nedotakljive ... vodje je pa strah in si nč ne upajo reč! Bo, kar bo
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Potem imate slabe vodje. Vedno obstajajo prijemi, da se odstrani delavca, še posebaj slabe delavce.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Če se podjetju ne da, tudi jst ne bom nergal ... nesmiselno se jim namreč zdi, da bi zaposlenega vrgli, medtem ko študente menjajo zaradi malenkosti - butasto, da dol padeš!

No, back on topic ...

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
ksz.
Če se hočeš znebit delavca, ukineš delovno mesto. To zdaj mnogi delajo. Seveda ne smeš na isto mesto nekoga potem zaposliti.

Pametni delajo tako, da najamejo nekoga od zunaj, ki dela samostojno - outsourcing. Temu lahko odpoveš pogodbo, če nisi z njim zadovoljen in poiščeš drugega. Poleg tega ti dela lahko od doma s svojimi del. sredstvi, nima bolniških, dopustov, ni regresa, izobraževanj, s tem si zmanjšaš stroške, riziko, itd.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Administrativno osebje lahko (delam jaz na ta način za druge). Računovodstvo imajo skoraj vsi outsourcing. misliš v proizvodnji? To pa malo težje. ;-)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Čeprav bi lahko ženske doma šivale
wink-1.gif

Ampak s outsourcingom se poruši neka varnost, ki jo čutijo ljudje, predvsem redno zaposleni in lažje pridobivajo določena sredstva pri bankah, katera so nujna za razvoj predvsem mlajših družin.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Res je. Samo trend gre v drugo smer. Outsourcing ima več prednosti: predvsem je pa efektivnost pri delu večja.