Neizkoriščeno zemljišče

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Birokracije je picin dim proti potencialu te rastline. Plus moram še razčistit kaj z določenimi kloni, mogoče za njih birokracija ni potrebna ...
Sem že jaz hotel tole predlagat, ampak je vseeno treba vedet par stvari. tudi P. ne gre na vsaka tla ...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Dovoljenje za naselitev tujerodne rastline. Pred tem pa moraš imeti presojo vplivov na naravo za vsako parcelo na kateri nameravaš to rastlino sadit. Košta par sto euročkov.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Birokracije je picin dim proti potencialu te rastline. Plus moram še razčistit kaj z določenimi kloni, mogoče za njih birokracija ni potrebna ...
Sem že jaz hotel tole predlagat, ampak je vseeno treba vedet par stvari. tudi P. ne gre na vsaka tla ...
So določeni hibridi, ki imajo jalova semena. Glede teh ne bi smel biti problem, ker zadeva ni več tako invazivna(še vedno pa ti naserje kup odganjkov iz korenin)

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Hanziju niti ne mislim odgovarjat, ker ne zna drugega kot srat.

Citat:
*Dodatno pojasnilo: V Srbiji praviloma ponujajo sadike povratnega križanca Paulownia bellissima , ki ne tvori semen (F1 generacija Paulownia elongata x Paulownia fortunea je še enkrat križana s P. elongata in hibrid F2 generacije je v Srbiji registriran kot P. bellissima ) in se zato ne šteje kot invazivna vrsta. Tujerodno hitrorastoče drevo Paulownia elongata , ki izvira s Kitajske, pa se je pokazalo kot invazivna vrsta in ga ni dovoljeno saditi v naravi oziroma uporabljati za pridelavo lesne biomase.

Če veš od kod uvozit, ni ama nobenega problema.

Če lahko raste sredi Ljubljane (pa ne mislim botaničnega vrta), lahko tudi okoli moje bajte.
evil.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Drži in do tega sem prišel tudi sam ko spremljam postopek "državljana", ki je toliko pošten, da se postopek sploh gre.
To kar meni še ni jasno je ali je postopek za izdajo dovoljenja potrebno sprožiti (iz uradniškega stališča bi rekel da ja) in to brez presoje tveganja za naravo ali ne. Ali kombinacijo od naštetega ... Vglavnem, imam par vprašanj za okoljašice, ni pa to ravno moja prioriteta.

Aja, pozabu ..., ne gre toliko za to ali tvori seme, gre za to da se ne razmnožuje sploh (torej tudi vegetativno ne). Poganjiki pa rastejo iz panja, ne uz korenin/rizomov. Kako to lahko rata pa ne vem ...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ne gre za to ali je invazivna ali ne (čeprav v bistvu ja), gre za to da je to tujerodna rastlina, njen vpliv na naravo (torej invazivnost - med drugim) pa se presoja v postopku. Okoljaši znajo zadeve zakomplicirat ... Za njih je recimo topinambur rastlina za katero bi bilo potrebno izpeljat omenjen postopek.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Poganjiki pa rastejo iz panja, ne uz korenin/rizomov. Kako to lahko rata pa ne vem ...

Zakaj ne?

Recimo jesen in lipa to naredita brez problema. Sigurno še kako drugo drevo

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Poleg odganjkov iz panja ima tudi odganjke s korenin. Tudi po nekaj m stran od drevesa.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Obema nad menoj; tako mi je razlagal človek, ki je zadevo posadil in mu raste. Je pa govora o hibridih, ki se ne razmnožujejo sami. Verjamem pa, da paulownia v naravnem okolju od koder izvira raste kot navadno drevo tudi z izrastki iz koreninskega sistema. Priznam pa, da se nisem poglabljal ...