Neenakomerno zaviranje

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Opazil sem da zadnje čase avto zavira neenakomerno.

Torej ob enakem pritisku na pedal (tako srednje močno zaviranje, recimo) je sila zaviranja večja, manjša, večja, manjša, večja, manjša...
Nekako v ritmu vrtenja kolesa, torej pri večji hitrosti je skoraj vibracija, pri 30 km/h pa bolj zaviram, manj zaviram,...

V istem ritmu se čuti tudi pritisk na pedalu, ko bolj zavira, bolj proti nogi pritisne, ko manj, pa malo popusti.

Skoraj, kot da bi bil zavorni disk na eni strani debelejši, kot na drugi.

Ali gre mogoče za obrabljene ploščice ("pakne")? Koliko približno bi naj zdržale?

Avto je Hyundai Accent GLS letnik 2004, 1.6 bencin.

Medo

Fizikalc
24. jul 2007
2.935
0
36
46
Sem imel enake simptome in sem moral menjati zavorne diske (se ne spomnim več ali so bili prednji ali zadnji).

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Na mojem avtu sem pakne menjal pri 75 000km. Pri diskih sem pa samo tisti rob postružil. Mehanik mi je rekel, da bomo diske menjali pri naslednji menjavi paken cca 150 000km (če bom še imel ta avto seveda).
Motor imaš enak kot jaz, za diske pa ne bi vedel.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
nove diske in ploščice
Aaaahh, kolk pa to stane???

Imam 130 000 km. Se mi zdi, da so enkrat že bile menjane pakne, bom doma preveril račune.

Nazadnje urejeno:

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Pri diskih sem pa samo tisti rob postružil. .

In kaj s tem profitiraš? To da čez leto dni pozabiš, da je bil prej gor 1 mm rob, letos pa so recimo diski realno strošeni že do konca, ti pa brez pomislekov voziš še naprej?
Prej bi rekel, da je postružil cel disk, edina razlika, ki jo vidiš ti, je pa na robu.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Ja, vem da s tem nič ne profitiraš, kolega, ki mi je menjal ploščice je pač rekel, da bo še robove postružil. Mogoče, da nove lepše sedejo oz, da jih tisti rob ne bi kaj motil, kaj pa jaz vem.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
OK, šel na servis. pravijo, da so diski hin (njik-njek... kao zviti).
So jih potem zamenjali.

Zdaj pa me zanima, kak se lahko disk zvije?
Je tolko obrabljen? Sicer bolj nežno zaviram.

Nekak tak je bil upognjen, da že pri čist rahlem zaviranju se je čuli, da se en del nečesa vrtečega dotika nečesa drugega.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Zvije se ker se pregreje. Si kdaj zaviral iz visoke hitrosti ali se spuščal po kakšnih dolgih klancih?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Čist možno. Samo nič ekstremno.
To se je začelo dogajati pozimi, takrat pa itak ne moreš krepko zavirat, saj prej zdrsne...

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
...največkrat se zgodi, da se disk zvije, če ga pregreješ, potem pa zapelješ v kako lužo, in se prehitro shladi... Najpogosteje je to..
Vrjetno je bilo tudi pri tebi tako (namesto luže, kup snega.. )..
Se zgodi, nimaš kej
smile-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Je kdo doživel, da so se pri normalni, vsakdanji vožnji praktično novi diski ( TRW) zvili ?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz imam 150.000 prevoženih pa so gor original ploščice pa obloge isto. A je to normalno? Sem bil pri mehaniku je rekel da brezveze menjat da je mesa še dovolj, tehničnega sem pa tudi brez problema naredil potem .

A je to normalno da so tolk časa iste ploščice ???

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Odvisno kje se voziš in koliko zaviranj imaš. Meni so zdržale okoli 100.000km s tem da se redko kdaj vozim sam v vozilu, to se kar dobro pozna na zavorah - hitrejša obraba.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Jaz imam 150.000 prevoženih pa so gor original ploščice pa obloge isto. A je to normalno? Sem bil pri mehaniku je rekel da brezveze menjat da je mesa še dovolj, tehničnega sem pa tudi brez problema naredil potem .

Ni normalno...

Ploščice ponavadi zdržijo nekje od 40-60.000km, diski pa približno še enkrat več. Če si previden voznik lahko seveda narediš precej več, a da bi toliko zdržale ploščice pa še nisem slišal.

P.S.: upam da nisi eden tistih ki že pol kilometra pred semaforjem spusti gas in potem "puza" proti semaforju, ali ki na avtocesti že en km pred izvozom spusti gas, "da se zavore ne obrabljajo" in s tem povzroča veliko navarnost, saj lahko hitrost zmanjšaš šele na zaviralnem pasu izvoza)

bonk.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

Ni normalno...

Ploščice ponavadi zdržijo nekje od 40-60.000km, diski pa približno še enkrat več. Če si previden voznik lahko seveda narediš precej več, a da bi toliko zdržale ploščice pa še nisem slišal.

P.S.: upam da nisi eden tistih ki že pol kilometra pred semaforjem spusti gas in potem "puza" proti semaforju, ali ki na avtocesti že en km pred izvozom spusti gas, "da se zavore ne obrabljajo" in s tem povzroča veliko navarnost, saj lahko hitrost zmanjšaš šele na zaviralnem pasu izvoza)

bonk.gif

Ta tvoj PS je popolnoma nepotreben
bonk.gif

Drugače se je avto prej vozil večinoma po avtocestah, jaz pa večinoma imam mestno in ja vedno zaviram z motorjem zraven. Tako pred semaforjem dam v drugo, sem pa bolj defenziven voznik, mogoæe zaradi tega. Saj pravim meni je tudi čudno pa sem šel k mehaniku pa je rekel da nebo menjal za brezveze.........

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Ploščice ponavadi zdržijo nekje od 40-60.000km,
Sem preveril račune in imam podobno.
Na leto in tri mesece menjava zavornih oblog.
Zadnja, tretja menjava pol leta prej, zaradi omenjenih upognjenih diskov.
Torej 130 000 km deljeno 3 kompleti = 43 333 km na komplet...

Me malo razočara, bi pričakoval, da bi mi zdržalo več, ker nisem voznik tipa "pedal do konca, ni važno kateri".

Nazadnje urejeno:

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Odvisno je tudi od materiala. Jaz sem mel en čas neke bedne pakne, od katerih je stalno letela neka umazanija, da sem mel feltne usrane do amena. No v glavnem še 30kkm nisem naredil, pa so ble znucane. Potem sem dal od neke druge firme gor, od teh ob obrabi nimam usranih feltn, mam jih pa 40 kkm in so še dobre. Vožnja je pa ista.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Ali mogoče veš, če ti dajejo na servisu original ali kaj drugega? Ko sem jaz spraševal je bil original cca 85€ ostalo pa ene 20€ ceneje.