Neapeljska picerija

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.739
113
OK, verjamem da naredijo odlicno margerito...meni ostane vseeno se dvom v kvaliteto sestavin...ne toliko, kar se tice okusa, temvec zdravju skodljivih stvari. Se italijani sami na zaupajo juznjakom, kaj vse je lahko preko krav prislo npr. v buffalo. Paradiznik za trg je itak presprican z vsem moznim itd.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
seveda, sestavine pa skromnost.
Tud morska pica na siciliji: Sveži mostski sadeži, koščki njihovega paradižnika, česen in olivno olje...to je to.
In ne, če je že gor pršut, jim je vseen kok je na sredino postavljen, ampak njegov izvor in ujemanje s celoto.

Pač pri pici se dogaja isto kot pri burgerju in pivu....samo afnanje gor in dol, osnove pa neporihtane. Je pa res da ima tud pica več stilov in neapeljski je samo eden in obenem tudi tradicionalen. Sicer je pa bila pica tradicionalno hrana revnih (hrana ribičev)
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
spedenano do perfekcije pomen šnitka pršuta ki je postavljena do mm natančno v sredino... jao jao...

Alkoholik, ravno nasprotno....nametano je gor vse prosto po prešernu - kar pač spada gor. Moja je bila s pršutom konkretno pokrita - jasno ne pa na 2cm debelo. Meni je všeč, da je stvar originalu toliko približana, kolikor je lahko sredi Ljubljane. Odlika teh piz je, da so perfektne v smislu sestavin in postopka. TOP! In potem umiraš od smeha, ko na sosednji mizi tip najprej zahteva sol potem pa še nerga, da ni dovolj naložena pizza. Butl, da so se mu še ostali za mizo smejali....
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
OK, verjamem da naredijo odlicno margerito...meni ostane vseeno se dvom v kvaliteto sestavin...ne toliko, kar se tice okusa, temvec zdravju skodljivih stvari. Se italijani sami na zaupajo juznjakom, kaj vse je lahko preko krav prislo npr. v buffalo. Paradiznik za trg je itak presprican z vsem moznim itd.

Človek, daj se poučiti o sestavinah.....če bi rad sterilno potem pozabi na vse francoske, španske in italjanske original delikatese. Prek krav v buffalo bo pa kaj težko prišlo. To da pa omenjaš nezaupanje severa do juga pa je geopolitična floskula.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
seveda, sestavine pa skromnost.
Tud morska pica na siciliji: Sveži mostski sadeži, koščki njihovega paradižnika, česen in olivno olje...to je to.
In ne, če je že gor pršut, jim je vseen kok je na sredino postavljen, ampak njegov izvor in ujemanje s celoto.

Pač pri pici se dogaja isto kot pri burgerju in pivu....samo afnanje gor in dol, osnove pa neporihtane. Je pa res da ima tud pica več stilov in neapeljski je samo eden in obenem tudi tradicionalen. Sicer je pa bila pica tradicionalno hrana revnih (hrana ribičev)

467716-post_slo.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
spedenano do perfekcije pomen šnitka pršuta ki je postavljena do mm natančno v sredino... jao jao...

Če ti večdnevno vzhajanje testa s kvalitetno moko tipa 00, DOP San Marzzano, Fior di latte, Buffala ne pove kaj dosti, potem ne veš o čemu gre debata. Tudi tebi bi bila všeč taka pizza. Ampak se je treba aprori postavit proti nečemu, česar se še ni poizkusilo.

Jaz sem 1. tako pizzo jedel več kot 10 let nazaj v Neaplju in ja - najboljša pizza ever, pa je bila "samo margarita"

P.S. - na taki pizzi ni "šnitke pršuta"

467716-post_slo.gif
 

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.458
346
83
34
Citat:
Uporabnik tgrzan pravi:
Piceriji pa zelim veliko uspehov z zadovoljevanjem hipsterske populacije in v upanju da jim cimkasneje pade kvaliteta.

Samo težak pa si..te že vidim, kako si jim zamoril, ker si hotel mizo kljub polni zasedenosti. Ne vem kaj ima originalen izvor pice veze s hipsterji. Se vas je pa v temi pričakovano najdlo par, ki bolje, da ne greste v Verace in hodite v Garaže in Tunele na šoferske in vražje, ki so lepo obložene.
priden.gif


@pleXwriter: Margerita pride 6,5€, tista s parmskim (ne vem točnega imena) 9€. Velikost je pa samo ena, kar je tudi original zadeva.
 

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Citat:
Uporabnik tgrzan pravi:
Piceriji pa zelim veliko uspehov z zadovoljevanjem hipsterske populacije in v upanju da jim cimkasneje pade kvaliteta.

Samo težak pa si..te že vidim, kako si jim zamoril, ker si hotel mizo kljub polni zasedenosti. Ne vem kaj ima originalen izvor pice veze s hipsterji. Se vas je pa v temi pričakovano najdlo par, ki bolje, da ne greste v Verace in hodite v Garaže in Tunele na šoferske in vražje, ki so lepo obložene.
priden.gif


@pleXwriter: Margerita pride 6,5€, tista s parmskim (ne vem točnega imena) 9€. Velikost je pa samo ena, kar je tudi original zadeva.

Zmotili me je zgolj aroganca in nesprejemanje rezervacije po telefonu. Drugace pa ne sodi drugih po sebi
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
302
83
Super, hvala!
cheer.gif
Grem v kratkem, me res zanima kvaliteta, ne samo sestavin, ampak tudi končna ocena, upam, da ni tako, da če je gužva pade kvaliteta peke.
 

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.938
2.639
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Se italijani sami na zaupajo juznjakom, kaj vse je lahko preko krav prislo npr. v buffalo.

V vednost. Krave in buffala nimata nič skupnega.
 

mistique

Guru
16. jun 2009
13.773
1.588
113
Emona / Carnium
A pizze so neka verska stvar? Če prav vem, izvorna receptura za pizzo na teh prostorih nima tradicije (le zakaj), tko da ne vem kje ste, če sploh, do danes jedli pizzo. Verjetno ima picaburek daljšo tradicijo btw...
Kot sem uspel razumeti, je avtor prispevka seznanjen z okoliščinami pri nas, saj je kmalu zaključil, da bo moral za orižinel neapeljsko pico sesti na letalo oz. se odpeljati v Italijo.
Če pa si lačen in je v tistem trenutku izbrani lokal polno zaseden (in nimaš fejzbuka), pa greš v najbližjega, ki lahko zadosti glavni potrebi: lakoti.
 

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.739
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
OK, verjamem da naredijo odlicno margerito...meni ostane vseeno se dvom v kvaliteto sestavin...ne toliko, kar se tice okusa, temvec zdravju skodljivih stvari. Se italijani sami na zaupajo juznjakom, kaj vse je lahko preko krav prislo npr. v buffalo. Paradiznik za trg je itak presprican z vsem moznim itd.


Človek, daj se poučiti o sestavinah.....če bi rad sterilno potem pozabi na vse francoske, španske in italjanske original delikatese. Prek krav v buffalo bo pa kaj težko prišlo. To da pa omenjaš nezaupanje severa do juga pa je geopolitična floskula.

Se ne rabim poducevat o sestavinah. Domnevam, da poznam Italijo in prebivalce malo bolj kot ti, ce se motim, se pa opravicujem. Kaj in kako se nateguje sever in cel svet, pa res tudi ni nikakrsna skrivnsot. Ko bos kaj bolje spoznal Italijo, bos videl tudi kje se konca...

Nazaj na pico. Prava margerita se dobi le v Napoliju. Zaradi sestavin in zaradi tega, ker kjerkoli drugje taksna picerija ne bi prezivela. Ljudje imajo pac svoj okus. Kar je gor vec kot buffala, pomidor in bazilika, pac ni vec margerita. Minutka na 400 stopinjah, to je to.

K nam je pa pica prisla preko USA. Tam so jo pac prilagodili ameriskemu okusu in se je kasneje razsirila po svetu. Se vedno se dela v krusni peci, na nizjih temperaturah, 300-350 stopinj, 3-4 minute. Bolj oblozena, testo ne pociva zadosti casa, itd.

Za pravo izkusnjo je fajn it na jug.
 
  • Všeč mi je
Reactions: zakajaltersuxu

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.739
113
Italijanski izseljenci v USA, od tam pa v Evropo in naokoli po svetu. Pica se povsod prilagodi lokalnemu okusu in sestavinam. Margerita je edina in prava le v Napoliju.
 
  • Všeč mi je
Reactions: zakajaltersuxu

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.111
4.080
113
Seveda to je nekaj takega kot rojstna vas bureka je dejansko kolodvorska v LJ, rojstna država kebaba pa nemčija.

Sicr pa prve picerije pri nas so bile italjanske, prva sploh (slo in yu) je bila Parma kjer so glede na zagorelost zaposlenih sigurno južnjaki. Če niso z neaplja so pa iz sicilije!
grin1.gif


Ostala prve picerije so nastaje ob iT meji (gremo na pico v gorico), spet začuda so jih pekli vsaj malo bolj zagoreli "italjani".

To da je gorenjski Jože potem v svoji gostilni ponudil pico "ni da ni" in zraven še eno "več je le več" je pa "posvojitev" pice in prilagoditev potrebam klenega slovenskega naroda. Žal so recimo dobre picerije izginile s pojavom teh "gostiln" in se počasi vračajo. Res pa je da original napolitanke pač ne boš dobil povsod, ker je to samo en stil in je italjanska pica še več kot to (so pa surovine do neke mere enake, recimo bivolji sir je kasika na vseh picah italjanskega stila).
 

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.739
113
Sej ni point v temu kdo je pekel, ampak kaj in kako. Dvomim da so takrat v parmi pekli margerito. Testo, pomidor, mozarella (ne buffala), bazilika.