Nastavitev E na bojlerjih

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, saj to se ne poveča hudo, ker ko segreje se izklopi, izolacija pa tudi svoje oddela.

No, pri meni gre za manjši bojler, v nadomestni kopalnici, tako da ni potrebe po večji toploti, drugje imam vodo iz centralne (plin).

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.994
7.356
113
Pri boljerju Gorenje TIKI zadnje čase opažam, da tople vode zmanjka prehitro. Vode za tuširanje je dovolj za eno sebo, pri drugi osebi je voda že bolj mlačna. Zdi se mi, da bi se dalo nastaviti termostat, da bi bilo tople vode več. Če pa ni problem to, pa bo verjetno potrebno očistiti bojler.

bojler-1.jpg

bojler-2.jpg

Ker sam nimam izkušenj, me zanima kaj in kako zadevo zrihtat? Ali nastaviti termostat ali čiščenje?

Lp

Pri boljerju Gorenje TIKI zadnje čase opažam, da tople vode zmanjka prehitro. Vode za tuširanje je dovolj za eno sebo, pri drugi osebi je voda že bolj mlačna. Zdi se mi, da bi se dalo nastaviti termostat, da bi bilo tople vode več. Če pa ni problem to, pa bo verjetno potrebno očistiti bojler.

bojler-1.jpg

bojler-2.jpg

Ker sam nimam izkušenj, me zanima kaj in kako zadevo zrihtat? Ali nastaviti termostat ali čiščenje?

Lp

s termostatom boš nekaj časa imel bolj toplo vodo, pa seveda tudi večji račun za štrom. Po določenem času tud termostat ne bo več vsemogočen (videno pri našem thermexu). Vpraši za ceno čiščenja (če tega ne delaš sam), potem pa primerjaj s ceno novega povprečnega bojlerja.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.994
7.356
113
s termostatom boš nekaj časa imel bolj toplo vodo, pa seveda tudi večji račun za štrom. Po določenem času tud termostat ne bo več vsemogočen (videno pri našem thermexu). Vpraši za ceno čiščenja (če tega ne delaš sam), potem pa primerjaj s ceno novega povprečnega bojlerja.

Po približnem ogledu cen bojlerjev na Mimovrste, se mi zdi da bi takle bojler stal cca. 200€+ tako da čiščenje vsekakor pride zelo v poštev.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Ko ga boš odprl in očistil kamen boš spotoma opazil, da ti je razpadla plastična cev, ki gre od rdečega priključka na vrh bojlerja (če še ni bo pa takrat ko boš čistil ;)
Takrat poglej notranji fi tele cevi (okrog 12mm) in potem vtakneš kos tankostenske inox cevi kar od spodaj skozi luknjo do vrha - dobro je napraviti tudi malo "troblje" spodaj vendar tudi brez tega ne bo nikamor pobegnila ;)

BDW: Ni več ravno mlad, ker te skale za termometer sem tiskal daaaavnooo nazaj ;)

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.994
7.356
113
In koliko naj bi bil tale moj bojler star? Stanovanje sem kupil pred cca. 3,5 leti in bojler je bil seveda že notri. Po debati sodeč, naj bi bilo izgleda najbolje nakup novega bojlerja?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Fadil
koliko litrski bojler je tole:
Okoli 100?
Pri taki temperaturi vode (slikan termometer ocenjujem da okoli 70C) bi na tušu imeti 200l vode za tusiranje. Sodeč po termometru nimaš več veliko prostora za navijanje termostata. Odpri bojler da vidiš njegovo drobovino, potem pa po potrebi menjat.
200l vode ne stociš v 5 minutah skozi tuš. Če pa si pol ure pod tušem pri odprti pipi, potem pa vse štima.
Nekoč sem imel 50l bojler nastavljen na začetek sivega polja pri tebi (na 1/4 skale pri tebi) pa smo se 4 študirali. Je pa res da smo se vsi štirje štusiral hitreje kot v pol ure.
Sem že napisal najprej strani, da ne razumem folka ki navija T bojlerja na Eco oznako. Tista eko oznaka je napisana v dobrobit proizvajalca bojlerja (nastajanje vodnega kamna) in prodajalca elektrike (večja poraba elektrike) .

Moj bojler je bil nastavljen na začetek rdečega polja (konec modrega) pa je bilo vedno dovolj vroče vode. (Za 4 osebe, ne za kopanje)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Lahko pa poveš tudi mesečno porabo vode. Če se dnevno tusirata potem mora biti poraba vode preko 20m3 mesecno. Potem je normalno da vama tople vode zmanjka.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Nima veze koliko je star.
? Je koliko je vode šlo preko njega, koliko apnenca ta voda vsebuje in na kakšno temperaturo je nastavljen.

Sem zadnjič odprl en bojler, star vsaj kakšnih 30 let. Notri je bilo za pest nekih "smeti" oziroma blata. Zasravfal nazaj in se bo uporabljal naprej.
Očitno ni šlo veliko vode preko njega

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.345
4.145
113
In koliko naj bi bil tale moj bojler star? Stanovanje sem kupil pred cca. 3,5 leti in bojler je bil seveda že notri. Po debati sodeč, naj bi bilo izgleda najbolje nakup novega bojlerja?
Na napisni ploščici kjer so tehnični podatki je letnica proizvodnje.
Jaz rečem da ima cca 15 let že za sabo.

Sicer pa gre nasvet v to smer, da če nisi ravno neki majster te bo ceneje prišlo menjati kot čistiti saj "Hanzi" ne dela zastonj.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
884
113
MB
Ta star bojler se ne splača čistit. Če je veliko kamna, potem ne bo dobil ven grelec ( cel ) in še bo moral kupit novega, kar pa bo tudi stalo cca. od 16 do 35€.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.994
7.356
113
Če je res star več kot 10 let, bom seveda kupil novega. Preverim danes ko pridem domov. Tega starega pa kasneje za trening očistim, ko bo na tleh. :)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

MTB75

Fizikalc
13. maj 2012
365
25
28
Zakaj se ne bi splačalo čistit bojlerja? Grelec boš vedno dobil ven, samo malo bo treba požokati. Se pa kamen tam, kjer je voda trša in dela bojler ves čas, zelo hitro nabere. Jaz ga pri starših na vsake 2-3 leta naberem za veliko vedro.