Nastavitev E na bojlerjih

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Kot ponavadi piše v navodilih, se svetuje, da temperaturo ogrevanja bojlerja nastavimo na "E", ker naj bi bila pri tem optimalna raba energije in minimalno tvorjenje vodnega kamna. Kako je s tem sicer v praksi? Oz. zakaj naj bi potem sploh nastavil na katerokoli drugo temperaturo, če je le E tista najboljša?
smile-1.gif

Še nekaj... kdaj je tisti break-even point, da se splača izklopiti bojler, če te nekaj časa ni doma? Je še za okrog 2 dneva odsotnosti/neuporabe?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Univerzalnega odogovora ni.

Glede temperature je tako, višja temperatura tvori več vodnega kamna in ima tudi tehnično večje izgube. Je pa fino če imaš vsaj 50C+ oz. občasno še malce več da se pobije razne mikroorganizme.

Za začetek je dobro da poveš kako velik bojler imaš in koliko tople vode porabiš. Recimo če se da je najbolj ekonomična varianta da se da bojler na tajmer in ti dela samo ponoči (poceni tok).

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
E = pač najbolj ekonomična temperatura.
Sam sem mel vezanega preko časovnega stikala in mi je segreval v glavnem ob poceni elektriki, ostalo je bilo samo dogrevanje po potrebi, je pa skoraj logično, da ga ob več dnevni neuporabi isklopiš, za vse skupaj velja, če že hočeš nekaj privarčevati, če vas je več ponavadi to ne gre, ker so bojlarji običajno premajhni.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.345
4.145
113
Jaz imam 300 litrov za 4 člane .

Z lahkoto prenese nočno polnjenje.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Univerzalnega odogovora ni.

Glede temperature je tako, višja temperatura tvori več vodnega kamna in ima tudi tehnično večje izgube. Je pa fino če imaš vsaj 50C+ oz. občasno še malce več da se pobije razne mikroorganizme.

Za začetek je dobro da poveš kako velik bojler imaš in koliko tople vode porabiš. Recimo če se da je najbolj ekonomična varianta da se da bojler na tajmer in ti dela samo ponoči (poceni tok).

Ne vem, če je"samo ponoči" sploh racionalno (to je samo nekje med 22h in 6h). Ob upoštevanju dejstva, da se glavnina vode porabi recimo okrog 18h (tuširanje) in relativno malo (ali pa sploh nič) čez dan, se verjetno do takrat že shladi.

Pa naj bi za E veljalo kakšno pravilo, katera temperatura je? Na prvem (50 l ali nekaj takega) je kazalec skoraj na koncu srednjega (črtkastega) območja, na drugi lokaciji pa je okrog 80 ali 100 l, pa je kazalec le rahlo čez sredino. Oboje Gorenje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Če velikost zadošča, potem daj na najnižjo vrednost ki ti še zagotavlja dovolj toplo vodo za uporabo (tuširanje, pomivanje posode....). Ali je nevarnost za legionelo tudi pri redni dnevni uporabi pa ne vem. Osebno imam bojler na manj kot 50 , oziroma bistveno pod E.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Tudi jaz imam temperaturo nastavljeno bistveno pod E, nekje na 2/5 poti gumba (star Gorenjev 50-litrski bojler). Temperatura vode je okoli 38 stopinj, ravno prav za tuširanje. Ogrevam samo v času nižje tarife in nisem imel zaenkrat še nobenih težav z bakterijami. Glede na to, da čez dan stočim še vsaj 50 litrov mlačne/hladne vode skozi bojler, torej se v 24 urah voda dvakrat zamenja, me legionela ne skrbi.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.040
996
113
Imam boljler(gorenje) z Digitalno nastavitvijo temp.
E-economic = 55°C

55 je neka idelana temp. kjer še ni bistvenega odlaganja vodnega kamna, za vsa običajan gosp.opravila je to dovolj visoka temp,....

Zakaj nastaviti višje npr. na 60+C ?
Če imaš premajhen boljler glede na potrebe, potem daš pač na višjo temp , saj z mešanjem dobiš več uporabne vode.Če bi imel npr nastavljeno na 35 C bi ti npr. pri tuširanju praznilo praktično le boljler.
......torej Pri 35C dobiš iz pipe 80l uporabne vode, pri 70C pa kar 160l...

Legionela je lahko problem le, če kje voda zastaja, to so ponavadi kakšni "mrtvi" odcepi instalacije, ali pa pri dolgotrajni neuporabi vodne naplejave, to se v gospodnijstvu praktično ne more zgodit.

Nazadnje urejeno:

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Kot sem opazil, je pri tisti vodi iz mestnega toplovoda (v LJ) manj kamna (vsaj ce sodim po nakljucnih ostankih kapljic) glede na tisto iz bojlerja, pa tudi nizja temperatura je. Ce torej ni ravno potrebe po 55+ stopinjah in kolicina tudi pri nizji temperaturi zadosca, se verjetno lahko zniza na manj kot E? Oz. naj bi bilo potem tudi kaj manj porabe el. energije?

corsol

Guru
11. mar 2010
3.040
996
113
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Ce torej ni ravno potrebe po 55+ stopinjah in kolicina tudi pri nizji temperaturi zadosca, se verjetno lahko zniza na manj kot E? Oz. naj bi bilo potem tudi kaj manj porabe el. energije?

seveda , manj ko boš grel večji bodo prihranki,potrebno je le najti mejo koliko toplo vodo rabš in v kakšnih količinah.
Največji prihranki bodo, če sploh ne boš grel in boš uporabljal le mrzlo vodo , vpršanje je le, če si tega zares želiš
grims-1.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
seveda , manj ko boš grel večji bodo prihranki,potrebno je le najti mejo koliko toplo vodo rabš in v kakšnih količinah.
Največji prihranki bodo, če sploh ne boš grel in boš uporabljal le mrzlo vodo , vpršanje je le, če si tega zares želiš
grims-1.gif
Ja, s tega vidika mi je jasno
smirk-1.gif
mislil sem samo, ce je mogoce pri nizje nastavljeni temperaturi vecja poraba vode zaradi manjse potrebe po mesanju s hladno vodo (in posledicno vecja poraba energije zaradi bolj "izpraznjenega" bojlerja); ali pa mogoce celo vecje potrebe po dogrevanju.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Poraba energije z mešanjem nima nobene veze. Večja poraba je lahko samo zaradi izgub - če nastaviš temperaturo na 80 stopinj, bodo izgube skozi steno bojlerja večje, kot če ima voda v bojlerju 40 stopinj. Bo pa v prvem primeru takoj na voljo za 2+ bojlerja tople vode, v drugem pa samo za en bojler.

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
mi imamo bojler v kopalnici vklopljen 24/7 in temperaturo na 55 stopinj.

Tudi, če nas ni doma ne izklapljamo bojlerja, ker ko prideš domov itak rabiš toplo vodo.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
ksz... Je normalno, da 2 kW 50-litrski bojler porabi ca. 5 do 5.5 kWh el. energije na dan, ob precej konzervativni uporabi?

shift

Guru
20. jul 2007
9.897
2.283
113
za šankom
Citat:
ksz... Je normalno, da 2 kW 50-litrski bojler porabi ca. 5 do 5.5 kWh el. energije na dan, ob precej konzervativni uporabi?

koliko oseb uporablja toplo vodo.ker taka poraba je še ugodna

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Samo jaz. Malo me moti, ker sem par let nazaj na isti lokaciji imel skoraj enako porabo, s tem, da takrat nisem niti približno šparal (npr. med tuširanjem in umivanjem je voda stalno tekla - sedaj pa jo res točim samo takrat, ko rabim). :I

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Citat:
koliko porabiš vode na mesec?
Meni se na oko zdi veliko, še vedno pa je to ”samo” 15 evrov na mesec.

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz mam vedno na E.

In ko je prejšnji bojler crknil po ne vem kolko letih (stropni prej gre), se je serviser čudil, kako to da ni nič vodnega kamna. Sem rekel, da je nonstop vklopljeno na E.

Nikoli ne izklapljam bojlera.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Pred enim mesecem sem iz E (ki je III) premaknil na II (ker je zadoscalo). V celotnem mesecu je bila poraba nizja natanko 10 kWh v eni in 10 kWh v drugi tarifi.