Napetost na nuli

blackman

Pripravnik
2. sep 2007
230
13
18
Ko z 'faznbriferjem' preverim vticnico, mi sveti na fazi in nuli, prav tako na stedilniku na nuli v blizini te vticnice. Mi nekje 'prebija'? Stedilnik ima 2 tokokroga, vticnica zraven svojega. Je možno kaj narobe z odklopnimi v omarici?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Da fazenprifer sveti na nuli še ne pomeni nič, ni to neko precizno orodje in predvsem lahko se zgodi da sveti pa ni nič narobe.

Ker ne vemo nič o tvojem tipu napeljave in vezavah je brezveze ugibat, najboljše da glede na vse težave končno pokličeš nekega majstra iz stroke da pomeri in preveri napeljavo.

blackman

Pripravnik
2. sep 2007
230
13
18
Napeljava je nova v mansardi, zato mi je nenavadno. Razdelilec, fid stikalo in tokokrogi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
A drugje po prostorih ti tudi sveti na nuli? Kaj pa na ozemljitvi (ozemljitveni kontakt v vtičnici)?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Tukaj ti nekaj ne štima pomojem. Dobi nekoga najbolje tistega, ki je izvedel napeljavo, ki bo malo pomeril zadeve, da ne bo potem kakih neumnosti.

Enkrat so se podobne čarovnije dogajale, ko je knaufar z šraufom prebil kabel ravno toliko, da je letelo mimo FIDa manj od nazivnih 300mA, vendar dovolj, da je fazenbrifer svetil.

• Všeč mi je
Reactions: bpfc

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Fazenprifer sveti tam nad 50V razlike potenciala in dela pri toku <1mA. Taki pogoji lahko nastanejo legalno tudi na nuli.

Če gre za mansardo je najbrž oz. bi moral biti vgrajen 30mA FID. Če je nekomu uspelo z vijakom ali žebljem naredit stik med fazo in nulo ravno tako slab da ne naredi kurzšlusa (bi vrglo ven varovalko) in hkrati ni uhajanja na zemljo (preko vijaka/žeblja) večjega od 30mA je totalen jackpot. Ne pravim da ni možno, ampak se mora res pokrit par stvari.

Če se na problematično linijo prikjuči nek porabnik ali še sveti faza na nuli?

• Všeč mi je
Reactions: delter333

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Kle je lohk orenk neumnost, tko da si sam ne bi upal teoretizirat. Poklicat majstta k je delu inštalacije in zmert.

• Všeč mi je

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.307
4.124
113
Brez porabnika je včasih že dovolj magnetno polje, ki nastane v kablu, sploh če na njemu ni vseh 3 faz, ki so pač zamaknjene za 120°.
Jaz bi prvo eno klasično žarnico gor obesil in pomeril.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.366
-2.868
113
Na nuli nima kaj svetit fazenprifer. Če sveti je nula nekje prekinjena, ali drat povezan prek kakega upora na nulo, ali pa kaj narobe meriš.
Poišči majstra da pregleda.
A zemlja je pa uredu?

• Všeč mi je

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.366
-2.868
113
Ni čisto res, slabi faznbriferji večkrat pokažejo "lučko" na nuli.
Lučko pokažejo na kakih ohišjih, ki niso nikamor zvezana, torej ni tam niti faza niti nula, lahko je pa tam kaka statična napetost, ali malenkost prebija izolacija...

Če fazenprifar zasveti, potem pomeni, da je med zemljo, ker stojiš in merilno točko neka električna napetost večja od cca 50V, - pri tej tlivka zasveti. (ni nujno, da je zmožna poganjat kak omembe vreden tok), napetosti pa na nuli ne sme biti. Med zemljo in nulo je sicer lahko nekaj razlike, vendar daleč od tega, da bi fazenprifar svetil.

Pomoje ima on "nulo" v luftu, ali pa ni zadel pri merjenju v vtičnici prave žice z nulo, ali pa je še kaj drugega narobe zvezano.
Škoda, ker ni povedal, ali mu naprave, npr luč s staro žarnico, delajo na tej vtičnici.

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in bpfc

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Lahko se pojavi inducirana napetost pa imaš na neobremenjeni liniji na koncu napetost ki je dovolj visoka da sveti fazenprifer. Iz istega razloga ti lahko LEDice svetijo ko zapreš luč (načeloma prekineš fazo). Ampak to je tako mala napetost/tok da ne škodi ne tebi ne napravam. Je pa res da zgodi se zgodi ponavadi ker imaš preveč natlačene vodnike v kanalčkih/ceveh ali pa enega velikega porabnika ki teče v istih ceveh kot neobremenjene linije, lahko pa tudi kakšen čuden porabnik nekje na liniji ki spodbuja indukcijo (dovolj je en kitajski USB polnilec za telefon).

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.366
-2.868
113
Lahko se pojavi inducirana napetost pa imaš na neobremenjeni liniji na koncu napetost ki je dovolj visoka da sveti fazenprifer. Iz istega razloga ti lahko LEDice svetijo ko zapreš luč (načeloma prekineš fazo). Ampak to je tako mala napetost/tok da ne škodi ne tebi ne napravam. Je pa res da zgodi se zgodi ponavadi ker imaš preveč natlačene vodnike v kanalčkih/ceveh ali pa enega velikega porabnika ki teče v istih ceveh kot neobremenjene linije, lahko pa tudi kakšen čuden porabnik nekje na liniji ki spodbuja indukcijo (dovolj je en kitajski USB polnilec za telefon).
Ja, na tisti liniji ki je odklopljena od faze, se lahko pojavi napetost, in tudi zasveti fazenprifer ali ledice brlijo, iz razlogov, ki jih navajaš, ampak tam ni nula.
Na nuli nebi smelo biti napetosti, fazenprifar nebi smel svetiti.

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in bpfc

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
558
123
43
Na nevtralnem vodniku( nula po domače) se ne sme nikoli pojaviti napetost, ker je (mora biti) na njem potencial zemlje, torej 0V.
Enako velja za zaščitni vodnik (zemljo po domače), ker sta v osnovi na koncu zmeraj združena (kje in kako je odvisno od sistema napajanja) in med njima ni nikoli niti volt razlike.
Očitno je v omenjenem primeru nevtralni vodnik nekje nezaključen, v "luftu" po domače in se na njem pojavi napetost iz določenih razlogov, kar zazna fazni preizkuševalec, "faznprufer" po domače. Svetujem pregled inštalacije s strani usposobljene osebe.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.307
4.124
113
Sedaj sem se spomnil, kak me je enkrat jebal 3fazni kabel.
Izklopim fazo 1x in vsi trije kabli gori fazetrifer. Pa še drugo in je isto.
No nula mora biti nekje v luftu, saj če je itaq ne bo noben porabnik delal.