Evo sem malo povzel situacijo/presek trenutnega stanja na trgih...
Energetska slika:
Glede na US embargo na izvoz nafte iz Rusije, je to cca. 8% delež nafte potrebne za US trg
Za embargo na izvoz nafte iz Rusije je pozvana tudi EU, vendar je preveč odvisnosti od nafte (cca. 50%), da bi to lahko naredili. Predvsem Nemčija ima težave. Zato embargo s strani EU ni realen. Dodatno so rusi povedali, da zaprejo glavno pipico dobave plina v EU v kolikor EU naredi embargo na uvoz ruske nafte. Kar bi povzročilo izjemno krizo v EU. Embargo na nafto iz Rusije torej ni realen scenarij.
Kljub temu ima EU namen biti vedno bolj samozadostna oz. manj odvisna od Rusije. Zato se iščejo alternative znotraj EU.
Glede na vse to se bodo podražila goriva. Če se podražijo pogonska goriva ima to direkten vpliv na ceno logistike in prevozov.
Prehrambna slika:
Glede na to, da Ukrajina in Rusija prispevata cca. 30% žit v svetovnem merilu in semen za olja, to pomeni, da prava kriza prihaja jeseni. Prve podražitve so že pred vrati. Ker prihaja čas setve, le-te pa v Ukrajini ne bo (vojna), to pomeni da jeseni ne bo žetve. Rusija pa bo najverjetneje omejila izvoz svojih žit v EU in US kot povračilni ukrep. Posledično bodo cene šle v nebo.
Posledično bodo zrasle cene moke, kruha, olja, živalske krme.
Zrasle bodo tudi cene mesa, ker se živina hrani s krmo, dražja bo tudi logistika zaradi večjih cen pogonskih goriv.
Vse osnovne dobrine se bodo tekom leta konstantno dražile. Moka, kruh, olje, jajca, meso.
Kaj zdaj?
Ruski rubelj pada kot kamen, saj je pod stresom celotno rusko gospodarstvo. Ker rubelj ni vreden več skoraj nič, rusi delajo vse kar lahko, da ohranijo vrednost. Ukrep, ki ga je Putin sprejel med drugim je, da nakupi zlata več niso obdavčeni z 20% davka, tako da ljudje lahko čim prej nakupijo čim več zlata, da se obranijo pred nizko vrednostjo valute (rublja).
Kaj lahko naredimo mi?
Začnemo vlagati v podjetja, ki imajo svoje naftne vrtine, plin, alternativno energijo... ker se EU želi čim bolj osamosvojiti z energenti. Za naslednjih 10 let je to po mojem mnenju OK investicija.