Naložbe, vzajemni skladi...

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Kaj narediti z Infond vrednostnimi papirji, tistimi, ki so še kaj vredni?

IFFR, IFHR, INDDY in INDGL še imam od certifikatov, ampak je zaradi šrota vse šlo v ..... in ko bo stečaj, kaj bo potem?

Se nihče ne spozna
confused-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Nihče noče prognoze dat!
smile-1.gif

Kot pa vem je INDDY in INDGL druga pesem kot prva dva?!(bolj obetajoča)
inddy in indgl lepo okrevata po dnu letos marca, se pravi nimata velike veze s šrotom
iffr pa je res padel iz 9 evrov leta 07 na 10 centov!
ifhr pa je bil tudi lani še vreden cca 8 evrov sedaj pa je 10 centov.

Če verjameš da se bo šrotko (center naložbe) pobral potem vztrajaj.
Sicer pa koliko imaš delnic? Če si pušnil 99% pa ne boš sedaj za 1 % najvišje lanske (predlanske vrednosti) prodajal.
KAmor gre bik naj gre pa še štrik
wink-1.gif

POdatke sem dobival tule http://www.finance.si/
Na levi strani imaš okence LJ SE simbol pa vpišeš in gledaš..
Lahko pa tudi kje drugje če hočeš

Sicer pa dane še en članek o tovjih delnicah.
Če se jim izide boš mogoče kdaj še kaj dobil
http://www.finance.si/265343/Delni%E8arji-podprli-dokapitalizacijo-Infonda

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
verjamem , sem spomladi po "kalvariji" zaradi zapuščine(napaka sodišča) in nezanimanja staršev končno prodal KSFR in "tvoje in tvojim podobne delnice (tudi certifikatske)

Takrat se je še nekaj dobilo, potem pa ....

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
bom kar tu vprašal

Mene so začel malo mikat te delnice ipd. ampak, ker sem laik glede teh stvari bi se rad malo naučil.
Zanima me če kdo pozna kako dobro literaturo na temo borze,vlaganja ipd. kjer bi bile razložene osnove,razlaga borznega "jezika",kako brati grafe itd.
Zasledil sem knjigo Modri Investitor pa me zanima če je ta dobra za začetek pa če mogoče pozna kdo kakšno spletno stran kjer se, da naučit malo o borzi nasploh.

lp

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Najprej literatura za tale predmet: Poslovne finance. Ko bos to premlel, ti bo vse skupaj "kliknilo" v veliko celoto, brez teorije se nima smisla spuscati v to, razen ce ti denar ostaja in ti je vseeno (zakaj potem ne bi pustil nekomu drugemu, da upravlja s tvojim denarjem ?).

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
ne ne denarja nimam zato ga ne mislim nobenemu dat
smile-1.gif

pač me malo zanima kako vse to gre in čez par let ko bom malo več vedu bom mogoče tudi kaj vlagal
drugače hvala za nasvet bom prečekiral

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Potem pa definitivno prestudiraj teorijo ! V tem casu bos lepo pokapiral kako in kaj in nekaj casa v miru (brez pritiska zaradi svoje nalozbe) spremljal dogajanje na trgu in informacije iz medijev.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Večina jih ima večji delež naložv itak v tujini, tistih par čudakov, ki še vztrajajo v Sloveniji pa pomoje ne more kaj dosti prizadet - te stvari so že skozi čas itak ful padle, če pa pač gredo sedaj "do konca" dol tak ni neke razlike....bi pa lahko psihološko vplivalo na celotno borzo...

Recimo poglej gibanje borz zadnje leto v tujini in v SLO...medtem ko povsod raste (sicer vprašanje na kakih temeljih...v bistvu pofejkano) pri nas nič od borze...predstavljj si, kaj bo v slo ko začne drugje padat...hmmm...

lp

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik soma pravi:
Kaj se vam zdi Probankin Sigma, ali bo zalaufal? Nima še nekega trenda... oziroma je ta negativen
smile-1.gif

Jaz sem že skoraj obupal. Ko delnice rastejo, gre Sigma konkretno dol. Ko grejo delnice konkretno dol, gre SIgma malo gor. Na dolgi rok gre počasi dol.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
pa nej kdo reče, da se nismo mel fajn pod Janševo vlado
grin1.gif
Zelo fajn je blo pod Janševo vlado glede vrednostnih papirjev... Tisti, ki je pravi cajt kupoval in pravi cajt prodal, je zmagal...
Največji "zmagovalci" v času Janševe vlade so pa kupci delnic NKBM... V času najbolj napihnjenih vrednosti delnic so se odločili za nakup delnic po najvišji možni predlagani ceni... Od leta 2007 do danes je vrednost delnice stežka presegla 15 eur... Čestitke.
Zajeta%20slika.JPG

Poti

VIP titula
21. avg 2007
5.060
0
36
40
No, kolikor se spomnim je bila cena NKBM v IPO pod 30€(27?), v nekaj dneh pa se je dvignila do okrog 40€. Če pa so nekateri čakali 200% donosnost so si pa pač sami krivi.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Folk je butasto čakal na brezplačno 11 delnico ali nekaj takega.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Folk je butasto čakal na brezplačno 11 delnico ali nekaj takega.
...ki je na koncu ni dobil... Vsaj velika večina ne. Skratka, nateg desetletja, Kovačiču, Bajuku, etc. pa se še danes smeji...

Mi je pa prav hecno, ko so me na bivši firmi ZM Providus imeli za butla, ko sem bil eden redkih, ki je na glas odsvetoval nakup delnic KBM. Pa se imajo za hude finančne strokovnjake...
Nekateri penziči pa še danes odplačujejo kredite, ki so jih najemali za nakup delnic, pravzaprav ne samo penziči...
stupid-1.gif

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Ne gre se za to, da se je moralo prodat takrat in takrat... NKBM je itak vedela, da se hitro ne bo več cena delnice dvignila na 27 eur, zato so pa dali po enem letu za vsakih 10 delnic eno gratis, kao 10% donos brez tveganja... Oziroma so kupcem rekli, da se bo to zgodilo. Pa se ni...

Kakorkoli obrneš, za nekoga, ki se v življenju ni srečeval z borzo in delnicami, je bil moj nasvet edini pravilen, pa če se strinjaš ali ne. Vprašaj malo lastnike teh vrednostnih papirjev, kakšno je njihovo mnenje...

V času najvišjih vrednosti delnic (prenapihnjenih) je šla KBM v privatizacijo na način, kot je bil... Cena se je določala v razponu med 22 in 27 eur. Določila se je najvišja možna, 27 eur. V času, tik preden so cene strmoglavile, ko se je že vedelo, da ne bo več dolgo tako kot je. OK, teh nekaj dni po nakupu se je res cena delnic dvignila na 40 eur, logično, ampak večina jih je pričakovala, da bodo cene šle še navzgor, pa vsi so čakali na tisto vsako deseto delnico po enem letu.

Skratka, 90% kupcev delnic se je takrat praktično prvič srečalo z borzo. Pa večina njih ni vlagala svojega denarja, ki ga je imela viška, ampak denar, ki ni bil pogrešljiv, najemali so se krediti za nakup delnic ipd.

Ti si stručko, ti si vedel, kaj kupuješ in kaj boš s tem storil. Ti veš, kako se borzništvu streže, kaj je treba storit, takemu kot si ti, ne bi in nisem odsvetoval nakupa.
Ostali folk pa ni vedel, v kaj se spušča, zato je bil moj nasvet takim ljudem na mestu.... Sploh penzičem, ki so s svojimi ZPIZ-ovimi izrezki s ciframi nižjimi od 500 eur stali na šalterju in najemali kredite in istočasno kupovali delnice. Pa čakali eno leto na tistih 10% delnic, ki jih niso nikoli videli...

Nateg a'la NKBM.