Nakup starejše hiše

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Zanima me na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu starejše hiše. Starejše mislim, cca. 30+ let. Večina takratnih hiš ima še lesene plošče, kar verjetno predstavlja določen problem in stroške. Odtoki, če niso bili že zamenjani, so verjetno še svinčeni itd… Kaj je še potrebno pregledati pred nakupom take hiše? Električne instalacije in vodovod je tako ali tako potrebno zamenjati...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
hidroizolacija, fasada, okna...

in najpomembnejše ali je sploh zgrajena legalno! da ne bo potem problem, ker je hiša črna gradnja!

30 let nazaj se je delal monta plošče ali pa ab (Samo je bila monta takrat fuuuul popularna!).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Za ploščo ti je že Alkoholik povedal.

V soseščini je eden kupil 40+ let staro hišo. Vrata, kopalnica, obloge, vse vun. Če ne boš delal sam s kolegi, žlahto, pozabi.

Sledijo okna, streha, fasada.

Kolega je pred leti kupil in prenovil bajto iz 50-ih let. Tista je imela pa res lesene stropove. Cenej bi ga prišlo, da je podrl in naredil novo.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Ne kupujem. Zaenkrat me samo firbec matra.
Zdi sem mi, da je najcenejša varianta, da se kupi kakšna stara hiša ali ruševine do recimo 50.000€. Potem pa nadomestna gradnja v smislu, betonska plošča + lesena brunarica 8x6m. Za dve osebi dovolj.
Kaj mislite?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Zanima me na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu starejše hiše. Starejše mislim, cca. 30+ let. Večina takratnih hiš ima še lesene plošče, kar verjetno predstavlja določen problem in stroške. Odtoki, če niso bili že zamenjani, so verjetno še svinčeni itd… Kaj je še potrebno pregledati pred nakupom take hiše? Električne instalacije in vodovod je tako ali tako potrebno zamenjati...

Lesene plošče? kaj si imel v mislih?
Odtoki so litoželezni, kar pomeni = večni, tako da tega ni treba menjavat
Prej menjaš vodovod, pa še to ni treba menjati vsega, le v prostorih, kjer obnavljaš, glavne cevi so skor večne.
Elektrika je lahko večji problem.

Drugo pa gledaš, da ni kje kakšne vlage, streha, dimniki, stavbno pohištvo

lesene plošče se da zrihtat. Če kupuješ les na žagi in imaš opremo (motorko, itd,) ter delovno silo (prijatelji) je to kar hitro lahk posanirano. Rabiš tramove in pa čez nabiješ "plohe". fajn je da maš pri lesu s sabo nekoga ki ga pozna (da je les suh, oz kaok je s sušenjem le tega, itd). je pa kar nekaj fizičnega dela, prvo pa preglej, ker so tramovi lahk še čist okej. Les ne propadre kar tako

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Ne kupujem. Zaenkrat me samo firbec matra.
Zdi sem mi, da je najcenejša varianta, da se kupi kakšna stara hiša ali ruševine do recimo 50.000€. Potem pa nadomestna gradnja v smislu, betonska plošča + lesena brunarica 8x6m. Za dve osebi dovolj.
Kaj mislite?

Nadomestne gradnje več ni, le preračun že plačanih komunalnih prispevkov s stare na novo nepremičnino pri izdaji novega gradbenega dovoljenja. Tu boš tudi pazil na vse nove pogoje, odmike,...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Lesene stropove, svinčene odtoke in električne instalacije z Bergman cevmi so imele hiše stare tam 50+ let. Hiše pod 40 let pa so narejene že precej drugače. Če jo misliš podreti, pa je to itak vseeno.
Mislim, da ti mora biti lokacija (sončna lega, razgled, razgibanost terena, bližina trgovin, ustanov...) in infrastruktura (cesta, komunala, voda, optika...) prevladujoče vodilo in šele nato cena kot taka. Pa pred nakupom se moraš prepričati ali je dovoljeno graditi takšen objekt (brunarico) kot si ga želiš.

Je pa seveda varianta z nakupom ruševine (s hišno številko!!!) daleč najhitrejša pot do novogradnje.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Smo bili pred odločitvijo ali na novo zrihtano 3 sobno stanovanje ali pa staro hišo. Ceno smo spogajali in kupili polovico dvojčka letnik 1965. Menjali smo tlake (leš) in parket, električno inštalacijo, radiatorje, okna, vrata, stopnišče. Voda in kanalizacija je že bila posodobljena. Čaka me še fasada. Streha je pločevinasta in upam, da bo zdržala še kakšnih 10-15 let. V tem času bom menjal še peč na drva, plinska je za 1x še čist OK. Uporabljam jo bolj kot ne poleti za sanitarno vodo in v prehodnem obdobju.

Delali smo veliko v lastni režiji, določene stvari so naredili mojstri. Zadevo smo zrihtali v dobrih 4 mesecih. Strošek je bil okoli 20k €. Imam pa dve etaži in klet. Bivalnega cca 80m2 + 35m2 klet.

Dela je ogromno, seveda pa odvisno v kakšnem stanju dobiš. Če bi se še 1x odločal, bi ponovil vajo in šel v varanto z obnovo...
zmaga.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
hiša stara 30 let je že kar kakovostna gradnja... se pa da lesene stropove (plošče) zamenjat z AB je pa kar drag hec. dejstvo pa je, da renovacija stane.pa še vedno imaš hišo katerih prostore ne moreš kar enostavno spreminjat...

telex, od nakupa PRAZNE parcele do vseliteve manj kot 1 leto. seveda če imaš infrastrukturno pripravljeno parcelo! ti nič ne pomaga hišna številka, če bajta stoji nekje, kjer ti noben ne bo dal soglasja za novogradnjo (odmiki, komunala, elektro...)

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:

Je pa seveda varianta z nakupom ruševine (s hišno številko!!!) daleč najhitrejša pot do novogradnje.

Ker???
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
telex, od nakupa PRAZNE parcele do vseliteve manj kot 1 leto. seveda če imaš infrastrukturno pripravljeno parcelo! ti nič ne pomaga hišna številka, če bajta stoji nekje, kjer ti noben ne bo dal soglasja za novogradnjo (odmiki, komunala, elektro...)

My point!

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.338
113
Tudi pri nas, bajta letnik 66, menjana okna, strom, kanalizacija, vodovod, ogrevanje.... Slo je ze okoli 30k eur pa se strehe in fasade se nismo lotili. Delali skoraj vse sami s prijatelji. Pa se ni konec. Lahko pa notri bivamo med obnovo, to tudi steje.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Ravnokar imel tako izkušnjo. Sorazmerno ugodna cena stare bajtice na "elitni" lokaciji pod Pohorjem. Grajena okoli leta 1930 na cca 10+m široki in 60m dolgi parceli tik na parcelni meji na eni strani, na drugi starni 2,5 do dveh sosedov, vsi skregani med sabo in ne dajo soglasja za nič!
Nazadnje pristali na novogradnji na malo slabši lokaciji za 16.000€ višji budžet kot je bil predviden prej z adaptacijo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:

Ker???
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

My point!
Ne mešat jabolka in hruške- težave s soglasji sosedov lahko imaš tako pri ruševini kot pri povsem "deviški" parceli. Izhajati moraš iz enakih osnov in potem primerjaš pot od nakupa parcele do vselitve, če je parcela prazna ali je na njej že ruševina s hišno številko. Če pa si v območju kakšne nature ipd, pa boš brez podrtije lahko samo sanjal o kakšni gradnji.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
mislim, cca. 30+ let
Hiše zgrajene pred 30imi leti so se gradile z betonskimi platami. Če ima tvoja nagledana hiša še lesene, je to izrecno na svojo željo naradil lastik ali pa je bajta starejša.
Je pa nesmiselno ugotavlati, kaj je boljše. Sploh pa kaj je cenejše. Vse je odvisno od primera do primera. Oziroma, kakšno hišo hočeš imeti. Obnovljeno, novo. Kaj bi obnavljal, kakšne oz. kako drage materiale bi uporabljal, lokacija....itd itd.
Je ena tema že tukaj, ko so nekateri napisali, da 100m2+ bajta stane cca 250,000. Ja. OK Se strinjam. Sem pa videl bajto novo, 100m2+ komplet končano in mi je lastnik rekel, da ga je stala 100 tisočakov. Pa tip je imel dve desni roki!!! Parcele ni plačal. Podedoval. Je pa na lokaciji, kjer ima okol 5 km vse. Ja, problem pa je, če mora biti lidl, hofer, pošta, šola , bencinska, na drugi strani ulice
evil.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Mogoče sem malce prek prsta napisal starost hiše, saj imamo doma staro več kot 30 let, pa so vse plošče betonske. Torej bo verjetno bolj 50+ let.
Vidim, da vas je kar precej s podobnimi izkušnjami. Skratka, trenutno se malo firbca in informira. Ne mudi se mi, je pa dobro vedeti čim več stvari. Je pa res, da so na Gorenjskem cene precej višje, pa še to kar je cenovno zanimivo, so kakšne vukojebine.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kdo se sploh spušča v nakup 10m široke parcele?
bonk.gif

Pametnjakovič, mogoče si spregledal lokacijo?

Telex: ne vleči se ven in išči opravičilo za neumnosti ki jih pišeš! Dejstvo je da tako pri "nadomestni" kot gradnji z nule rabiš do pravnomočnega gradbenega dovoljenja enak čas. Tudi podrtija v Naturi ti ne garantira novogradnje!

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.271
3.906
113
+1

30 let stara hiša je letnik 1986. Takrat je bil tudi monta strop že iz mode, kaj šele leseni stropi in plošče. Glede stroškov, hiše zgrajene v tem času imajo večinoma 200+ kvadratov, še raje pa 300+. To pomeni da 20k zapraviš za menjavo oken in vhodnih vrat, ne pa za obnovo cele bajte.