NAKUP PODJETJA

nakuppodjetja

Zelenc'
3. apr 2014
2
0
1
Bodite pazljivi pri nakupu podjetja (d.o.o.), kjer niste lastnik že od začetka, saj vas lahko prevarajo, kot so mene.

Pri enem izmed mnogih ponudnikov, kjer prodajajo nova podjetja za okoli 300 EUR + okoli 200 EUR za stroške notarja sem kupil to "novo" podjetje, ki je bilo prej samo nekaj dni ustanovljeno na drugo osebo.

Ko sem ravno po kakih dveh mesecih začel s poslovanjem na to novo podjetje, me je presenetil račun iz Avstrijskega podjetja v višini dobrih 2.000 EUR, ker naj bi moje podjetje (preden je bilo prepisano na mene) sodelovalo s tem avstrijskim podjetjem in naročalo storitve pri njih. Jaz sem seveda ta račun zavrnil in sem jih obrnil na prejšnjega lastnika tega podjetja, ter jih opozoril, da je za vse dolgove od prej odgovoren prejšen lastnik.
Oni so mi odgovorili, da je dolžno njim moje podjetje in ne bivši lastnik podjetja. Torej da imajo pogodbo s podjetjem in ne z njim. In ker sem sedaj jaz lastnik je sedaj moje podjetje dolžno njim. Potem sem jim poslal kopijo notarskega zapisa, kjer je pisalo, da bivši lastnik podjetja prevzame vse dolgove. Vendar to njih ni zanimalo.

Potem sem dobil poziv iz ene izterjevalske agencije, kjer sem jim obrazložil zgodbo, vendar so še vedno zahtevali svoje.

Po nekaj dnevih sem dobil izvršbo preko sodišče. Imel sem 8 dni časa za pritožbo, zato sem šel k odvetniku. Po pogovoru z odvetnikom mi je svetoval, da naj se na izvršbo ne pritožim, ker bom definitivno izgubil. Saj imajo oni na koncu koncev res pogodbo z mojim podjetjem. Hkrati pa mi je svetoval, da grem tožiti tega bivšega lastnika, ker se je obvezal, da on osebno odgovarja za morebitne dolgove. Tožba bi trajala verjetno nekaj let in stala bi me okoli 2.000 EUR.

Potem sem dal kazensko ovadbo na Policijo proti temu bivšemu lastniku. Oni njega že poznajo, s prodajami podjetij pa je prevaral že kup ljudi. Vendar mu ne morejo nič, ker je vse zakonsko veljavno. Namreč zakonsko je on pri notarju dolg prevzel na sebe. Sicer pri notarju jamči, da dolgov ni, vendar to ni prekšsek zakona.
On pa takrat, ko je nekaj dni lastnik podjetja, enostavno podpiše z eno tujo firmo neko pogodbo za 10 let, kjer naroči neke storitve. Vendar v pogodbi sploh ne piše v kakšnih zneskih!! Torej lahko kadarkoli izstavi račun na firmo, ki jo proda stranki. Drugi pa morajo plačevati.

Torej kaj naj sedaj naredim?

Na Policiji mu ne morejo nič.
Če grem v tožbo, bo to trajalo nekaj let in bom imel kup stroškov. Vprašanje je tudi, če bi ta denar sploh kdaj dobil.
Podjetja tudi zapreti ne morem. Namreč, če podjetje zaprem, se vsi dolgovi prenesejo na lastnika. Torej, ko bi zaprl podjetje, mi to avstrijsko podjetje lahko izstavi račun za 10.000 EUR in jaz bom moral to plačati.
S tem podjetjem si tudi ne upam poslovati naprej. Namreč po pogodbi mi lahko izstavi račun za milijon EUR. In jaz bom potem to moral plačati? Hvala lepa, ne!

Ne preostane mi drugega, da dam firmo v stečaj (imel bom kup sitnosti) in odprem novo firmo.

Baje obstajajo tudi podjetja, ki direktno na tebe ustanovijo podjetje. Torej si lastnik že od samega začetka in to je edino varno, če mene vprašate!

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Ne da obstajajo podjetja, ki ustanovijo družbo na tvoje ime, TO LAHKO NAREDIŠ SAM!

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.156
3.628
113
Marlbor
Koliko pa imaš osnovnega kapitala v tem novem podjetju? Verjetno lahko pričakuješ izstavljene račune v skupni višini 7500eur?

satelite_mike

2 uri za cajtom
18. avg 2013
1.939
3
38
fajn si se nategnu
bonk.gif

Neuromancer

Fizikalc
24. jul 2007
344
116
43
kako pa je sestavljena ta pogodba in kakšne storitve naj bi avstrijsko podjetje opravilo za tvojo firmo?

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Hm, zanima me, kaj je z osnovnim kapitalom, ki mora biti 7.500 eur? Kam se je izgubil, glede na to, da si ti podjetje kupil za 300 eur?

Dejstvo je, da prejšnji lastnik pravno s tvojim podjetjem več nima nič. Vse dolgove in obveznosti podjetje nosi samo, saj je samostojna pravna oseba. Kdo je lastnik podjetja, nima veze.
Glede na to, da si kupil podjetje, ki ima cel kup obveznosti (vem, da ti tega nisi vedel), in seveda s podjetjem teh obveznosti pač ne misliš plačevati, ne vidim drugega izhoda, kot da ga pošlješ v stečaj. Razen če gre tvoje podjetje zdaj sodno izpodbijat prej sklenjene pogodbe in redno zavračat dobljene račune. Rezultat je vprašljiv, stalo bo pa ogromno tvojih živcev in zdravja - ni vredno.

KdoZ

Pripravnik
28. maj 2011
364
2
16
Cudna zgodba. Se mi ne zdi verjetna. Dobis klic agencije za izterjave in cez par dni ze izvrsbo sodisca? To ne gre skupaj. Ce zelis mi pusti na privat tvojo st pa se pomeniva. Zadeva je resiljiva. To pa da policija ne more nic ne verjamem. Sicer pa: to da ti oni posljejo racun ni dovolj: kaj so opravili, kdaj, kako? Katera storitev itd? Nic od tega nisi napisal. Ime tega avstrijskega podjetja? Napisi malo vec pa se bo videlo kako in kaj...

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.251
327
83
Ja, v najslabšem primeru imaš na računu firme (če še nisi začel poslovati), nekaj EUR. Naj pač tožijo firmo, če ne bo mogla plačat bo izvršba, se ugotovi da nima nič in naj predlagajo stečaj. Ti si družbenik in odgovarjaš do višine vložka, tako da ni panike. Vložka pa ni, torej se lahko obrišejo pod nosom. Torej bo "scam" uspel samo če padeš na foro. Malce povprašaj naokoli kaj ti morejo. Si pač izgubil 500 eur v najslabšem primeru.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Pozdravljen.
Živiš v bananistanu kjer vsak lump lahko nekaznovano dela kar hoče.
Torej ukrepi
1. prodaj podjetje fiktivnemu kupcu,tujcu ali klošarju.
2. Postavi tipa za direktorja
3.Potegni denar ven iz podjetja
4. "Avstrijcu" lahko ti enako izstaviš nazaj račun za poslovno škodo katero ti je naredil s svojo storitvijo
5.Ustanovi drugo podjetje in mirno delaj naprej
6.Reskiraj par 100€ in daj tipa krepko nalomit.
7 naprej ne smem več pisat

Neuromancer

Fizikalc
24. jul 2007
344
116
43
Pa na vsak način je treba obvestit tudi pristojen oddelek avstrijske deželne gospodarske zbornice za dejavnost avstrijskega podjetja.
Tam na takšne kljukce gledajo malo drugače in v preteklosti so se recimo že potegnili za nategnjence, ki so nevede (drobni tisk) podpisali pogodbo o oglaševanju v poslovnih imenikih za velike denarje.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Zato pa takoj kontra račun izstavit za poslovno škodo, potem naj te pa on na Avstrijskem sodišču toži !
S takimi nateguni je treba po EU postopat ne po Balkansko, ker računajo da bo vsak počepnil in plačal !

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Nateg je dober, ni kaj. Gospod, ki je porodal podjetje je naročil/kupil robo in zavesto podpisal, da je podjetje brez obveznosti. Marš še enkrat na policijo! Pa če se jim da ali pa ne s tem ukvarjati. To, da je že znanec policije pove samo to, da nekdo ne opravja svojega dela (plačanega iz naših davkov) in se take barabe še vedno sprehajajo okoli in ropajo ljudi. Pri nas smo ovadili takole naročnika, ki ni plačal. Podjetje, ki je bilo plačnik storitve, je šlo pa v stečaj. Smo dobili obvestilo, da je bil obtožen za poslovno goljufijo kot fizična oseba, saj je vedel, da bo podjetje ne bo moglo plačati.

Na izvršbo se je treba pritožiti, saj avtor niti ne razpolaga z originalnim računom kaj je bila storitev/izdelek. V končni fazi se lahko račun plača in od prodajalca firme zahteva, da vrne izdelek. Če tega ne bo storil - > marš na policijo-Kraja. Ima nekaj, kar ni plačal.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.156
3.628
113
Marlbor
Dejansko sta prejšnji lastnik in avstrijsko podjetje definitivno povezani osebi ...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Stvar je jasna, daj oglas, da prodaš nov d.o.o. in podpiši pri notarju, da je brez obveznosti
smile-1.gif
(gnilo jajce.press)

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ne morš bit tolk pokvarjen da boš nekoga nasral kot so nasrali tebe,naj uporabi njihove prijeme pa se bo izmotal, dobil vse nazaj pa še Avstrijci bodo na koncu počedli za njim

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Zakaj ne? Pravice pri nas očitno ne bo dočakal.

Če si pa prepričan v pravico, sem pa ziher, da ti fant zagotovo proda omenjeni d.o.o. z velikim popustom, pa boš ti urejal, ko imaš prijeme.

Nenadoma moja ideja ni tako zelo slaba ane?