Nakup nepremičnine, soglasja za toplotnmo črpalko

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Pozdravljeni!
Potrebujem nasvet....
Sem skoraj pred nakupom nepremičnine / hiše. Hiša ima vgrajeno toplotno črpalko voda/voda, vrtina je globoka cca 6 m. - razmak med vrtinama pa 15 m.
Sem pa od trenutnega lastnika izvedel da nimajo pridobljenega soglasja - za TČ so se odločili kar med procesom gradnje zato so pohiteli z vgradnjo. Hiša je stara 5 let.
So zaradi tega lahko kakšne težave ker ni bilo prodobljeno soglasje?? Verjetno potem niso bile opravljene vse analize ipd.

Hvala in Lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ma ja. Tiho si pa je.

Kaj pa če biti? Itak boš čez čas ugotovil da to ni to, pa boš vrgel ven ter nabavil zrak/voda. Dokler pa dela pane diraj (ne tako ne drugače).

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
hmm torej je zrak voda boljši od voda voda? Po netu piše vsepovsod da je izkoristek voda/voda boljši, je pa res da če zadeva usahne izkoristek 0, je pa na tej lokaciji vrtina globoka samo 6m, cca 30 m stran je rečna struga. tako da me ne skrbi preveč da bi zmanjkalo podtalnice

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Mene bi blo pa ravno tega strah - ker voda na globini 6 m sigurno ni napajana od reke. Imam primer ko teče voda poleg hiše in poročilo v katerem piše da mi garantirajo glino 45m od struge do globine 30m - kar je logično ker če bil bil prod bi reka presahnila, tako da se pozanimaj na kateri globini je podtalnica v tvojem primeru.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če je 6m globoko, ne vem če se to že sploh šteje kot "vrtina"
grin1.gif
Ampak vseeno, za vsak slučaj, se ne rabiš hvalit preveč naokoli, da maš dve luknji za vodo. Kar se tiče naknadne pridobitve dovoljenj, mislim da si kar nekaj let prepozen; bil je nek datum do kdaj je blo treba prijavit neprijavljene vrtine, če te dobijo ti vsaj zapečatijo, če so pa kake sankcije pa ne vem.
Upam da ti bo dolgo služilo
smile-1.gif

fijatovPES

Fizikalc
1. okt 2007
446
30
28
Citat:
Uporabnik Odyssey pravi:
Pozdravljeni!
Potrebujem nasvet....
Sem skoraj pred nakupom nepremičnine / hiše. Hiša ima vgrajeno toplotno črpalko voda/voda, vrtina je globoka cca 6 m. - razmak med vrtinama pa 15 m.
Sem pa od trenutnega lastnika izvedel da nimajo pridobljenega soglasja - za TČ so se odločili kar med procesom gradnje zato so pohiteli z vgradnjo. Hiša je stara 5 let.
So zaradi tega lahko kakšne težave ker ni bilo prodobljeno soglasje?? Verjetno potem niso bile opravljene vse analize ipd.

Hvala in Lp

voda VODA PUMPE imajo obicajno boljsi izkoristek kot zrak voda in delajo tudi ko je zunaj minus 20 ...

tak da bodi srecn da jo imas...

jas imam zrak voda ker mi je voda voda bila prevelika investicija... takrat...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ne da so zrak/voda boljše, vendar so doživele tak razmah (tako po moči, kot delovanju) da ob dobri izolirani hiši (kar je danes praktično že vsaka, kjer se lastnik ogreva za TČ) nesmiselno investirat toliko več v voda/voda, ker tega ne dobiš nikoli nazaj.

Se da tudi z zrak/voda dosegat dobra COP števila...povprečje COP 3 cez celo zimo ne bi smel biti noben bav bav ob premišljeni gradnji/prenovi objekta....ter mogoče malo tudi nakupu TČ.