Nakup Mac-a preko luže

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
dober prijatelj gre konec januarja v Jameriko, pa bi ga malce izkoristil, da mi prinese kakšno dobroto, v tem primeru MacBook Pro (15,4" ali 13", 17" bi bil seveda zakon, ampak je to big), pa me zanima, če se to še splača ali ne? so cene za tovrstne dobrote čez lužo še ugodnejše od naših, ter kako je z garancijo. ako nekaj gre, bo pri nas veljala garancija, oz. se jo bi dalo potem kje pri nas dobiti, dokupiti?

lp, Dizzy

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
449
83
Garancija za prenosnike je worldwide.

Jabolčne zadeve (tako kot ostala roba) je tam cenejša. Dodatno lahko ujameš še kakšno akcijo ali zahaklaš koga, ki ima še dodatni popust. Ampak tudi brez tega bo ceneje kot pri nas.

Edino tveganje s carino obstaja.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
449
83
My mistake, mislil sem: s Carino
wink-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
No, če bi bo kolega nosil, ga lahko proba tut "prešvercat" - da reče da je njegov, samo potem papa škatla
tongue-1.gif

Aja, pa če ga boš od tam nosil, se sprijazni z njihovo tipkovnico.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Cenovno se splača, poglej pa še na jabuk forum, kjer je več objav na to temo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ameriška tipkovnica? kakšna je pa njihova tipkovnica?

sej tudi če ga ne šverca, sva zračunala, da bo ceneje, ker jih bo kupil več, še za svojo hčerko ter enega zase verjetno ... in je zračunal, da bo vseeno ceneje, kot če bi jih nabavil pri nas. kako bo pa dejansko, bomo pa še videli.
smile-1.gif

najbolj me je zanimalo to, če je garancija, izdana pri njih, veljavna tudi pri nas.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
še to - kaj je dejanska razlika med MacBook in MacBook Pro? gledam 15" različico, ker 13" je mogoče premala za na terenu fotkice obdelat, 17" moram pa potem vse novo nabavit, vključno s taveliko fototorbo, ki ima predal za 15,4" inčni prenosnik ...
redface-1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
MacBook je 13", novi Booki so plastični, Pro ima še Firewire 800. 15" MBPro je dobra izbira, ga mam dobro leto in sem zadovoljen, bolj s hardverom kot z OSom, ker se tudi usuje, čaka, ... podobno kot Windowsi.

Miltitouch trackpad je odlična zadeva in v PC svetu nima alternative. Na terenu sploh ne pogrešaš miške. Za resno delo pa itak priklopiš zunanji monitor, ker interni ni ravno barvno verodostojen. Aja, pa če maš možnost zbirat, jest bi raje imel mat zaslon kot svetleči, se preveč svetloba reflektira.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
to obvezno, mat - niti nisem vedel, da dejansko obstaja pri Macu svetleč ekran - oz. ga niti še nisem videl, MacBook Pro-ja imam v mislih.

Firewire sicer ne rabim, zato pa sprašujem, kaj je main razlika - čeprav alu-body je tudi fin. itak bi ga mel za teren oz. za takrat, ko imam gužvo, pa delam na stacionarnem in prenosnem hkrati - in ker je stacionarni službeni iMac (dobro, doma imam kišto, zelo dobro in z XP-ji in res leti, ampak okej, na njem delam 10% vsega dela), plus, da so vsi računalniki v službi okoli mene Mac-i, sem tudi sam razmišljal o tem, da bi si pač omislil Maca, če imam že možnost.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
V bistvu si se že odločil. Alu bodi je res trpežen, pa Pro ima osvetljeno tipkovnico, plastični book pa ne.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Če ga ne šverca, potem ne bo ceneje. Moraš vedet, da bo tam plačal davek, cca 10%, ki ga na internetu nikjer ne vidiš in ga nikjer ne omenjajo, potem pa še 20% pri nas. 30% razlike v ceni pa niti slučajno ni. Potem pa še upoštevaj, da boš moral kupit pri nas nov napajalnik, ker je njihov 110V, in to je dodatno slabega stotaka...

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Zakaj še vedno govorite o "švercanju"?

Prenosnik daš v torbo, greš na letališče, pristaneš v Nemčiji/Avstriji/Italiji, greš ven iz letališča in v avto ter v Slovenijo.

Zakaj zaboga bi prijavil karkoli?

V 2009 sem bil vsaj 15x na letalu, vedno po 2 prenosnika s sabo, pa me nihče nikoli niti povoha ne.

Za davek si pa poglej kakšen je za posamezno zvezno državo. Lahko se davku izogneš, ampak če pride sem samo začasno, bo bolj težka.

Na apple.com je pač najslabša možnost za nakup
smile-1.gif
.

LP,
PIC

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
kupil bo v trgovini, oz. preko spleta pri najboljšem ponudniku, z dostavo k njegovemu prijatelju. problem je samo v tem, da bo že tako ali tako imel svojega s sabo, pa če še dva nabavi ... okej, žena bi lahko enega vzela, ampak ... še vedno bo en viška ...
tongue-1.gif

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Glej, jaz ne vem, kje folk še gleda kupljene prenosnike.

Glede nakupa je pa simple. Kje živi prijatelj? V kateri zvezni državi? Amazon pošilja iz zdajle ne vem točno katere države.

Jaz si v Kalifornijo naročujem skoraj vse prek Amazona, ki ima itak konkurenčne cene, pa vse dobim brez sales tax. Če grem po robo v trgovino/naročim v Kaliforniji, pa lepo plačam davek. Zakaj bi ga že?
smile-1.gif

LP,
PIC