Nakup gorskega kolesa - pomoč

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Evo, nabavil, za 220 Eur. Sedaj pa se eno vprasanje, na sprednjem menjalniku sta dva sraufka... rad bi nastavil menjalnik da ketna ne bi drsala po zunanjem, desnem v smeri voznje, robu menjalnika, ko je zadaj na manjsih zobnikih.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Notranjega (če pogledaš od zgoraj v smeri vožnje je to levi) obrni 1x ali 2x (odvisno koliko mu fali) v smeri urinega kazalca.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Poskusil, pa ne pomaga kaj prevec... ce prevec, pa noce zbit ketne na manjsi zobnik. Se pravi, da sem obsojen na poslusanje drgnenja ketne ob menjalnik?
Zunanji pa sluzi nastavitvi cesa? Sej vidim da pise low, za najmanjsi zobnik?

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Lahko pa poskusiš še enkrat nastaviti vse z nule. Se pravi, da stakneš zajlo in jovo na novo. To bi moral pomagat, če boš prav naredil.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Verjamem da bi znalo, sam bi rabil vedet kaksne male skrivnosti velikih mojstrov, ce obstajajo. Saj vidis, da ne vem niti za kaj so posamezni vijaki. Tko da ce se komu da napisat step by step navodila, se priporocam.
smile-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Če ti drgne ko imaš spredaj na najmanjši šajbi in zadaj na najmanjšem zobniku (ali enem od najmanjših dveh) ni nič narobe. To drgne preventivo, da hlodom dopove da uporabljajo nemogoča prestavna razmerja (ko ketna ne gre več naravnost in se dela škoda).

Če ga s spodnjim omejevalnikom ne moreš na gor popravt potem mal zategni zajlo (kar na prestavni ročki če se da).

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Ne, samo glup ko tocak.
? Zgoraj sem ti dal link do step-by-step komplet navodil za nastavitev. Če si pa še toliko lesen, da pdf-ja ne znaš odpret...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Da v ekstremih drsa, mi je logicno... Na zivce mi gre, da mi drsa, ko je spredaj na najvcjem in zadaj na najmanjsih, sem nastavljal z vijakom, pa ni pomagalo. Drugi problem je bil, ko sem na gozdni poti zapeljal v ornk klanc z konkretnimi kamni, pa da vrzem na ta mali sprednji, ni slo. Ob normalnem kolesarjenju z ne prevec pritiska na pedala dela vse lepo, k pa grizes ni vrglo dol, tko da sem se pac ustavil.
smile-1.gif
Sej sem pogledal mal YT filmcke how to..., pa zgleda, da je res resitev v tem, da grem nastavljaz od zacetka.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Aha, sorry, nisem videl tvojega posta z linki. Pa sem mislil, da me mal je.es v glavo.
smile-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Verjamem da bi znalo, sam bi rabil vedet kaksne male skrivnosti velikih mojstrov, ce obstajajo. Saj vidis, da ne vem niti za kaj so posamezni vijaki. Tko da ce se komu da napisat step by step navodila, se priporocam.
smile-1.gif

Tista dva vijaka na menjalniku sta za nastavitev limite.
A ti neha drset, če ročko od menjalnika še malo pritisneš, kot, da bi hotel spredaj prestaviti na večji zobnik?
V tem primeru, poskusi malce odvijti matico na bovdnu in preveri, kako če je še OK v drugi legi.

Ostalo je delo za strokovnjaka, npr.: kletka menjalnika ni ustrezno poravnana, zvita, na nepravi višini...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Citat:
A ti neha drset, če ročko od menjalnika še malo pritisneš, kot, da bi hotel spredaj prestaviti na večji zobnik?
Preneha ja, bom poskusil se z matico. Tnx

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Tud meni so v ponedeljek ukradli kolo in bom prej pozabil, če čimhitreje kupim novega.

Do sedaj sem mel trekinga Merido Crossway TFS 500D, s katero sem bil ful zadovoljen, edino kake planinske poti in skale se mi je smilil, zato je padla odločitev, da sedaj kupim kar gorca. Za ravnine pa kasneje kako specialko.

Naj kupim hardtail ali full suspension?
Gledam tole naprimer:
Hardtail: http://www.extremevital.com/sl/kolesa/mosko-gorsko-kolo-norco-charger-9-1-2014-p-12543.html
Polnovzmeten: http://www.extremevital.com/sl/kolesa/mosko-gorsko-kolo-norco-fluid-9-2-2014-p-12548.html

Je polnovzmeten res tolk boljši, kot je dražji? Bi pa vzel 29", to je trenutno edino kar vem.
Fural se bom pa po večini po kakih planinskih poteh, makadamu, ...

Hvala za nasvete!
Tuši