Naknaden poračun za ogrevanje?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Kakor se spomnim, je bilo menda po zakonu določeno, da bi morali vsi radiatorji v večstanovanjskih stavbah imeti funkcionalne merilce toplote na radiatorjih najkasneje do začetka oktobra ali novembra 2011. V mojem trenutnem habitatu so papki to "čudo tehnike" namontirali šele enkrat januarja '12, v redno odčitavanje pa zadeve še vedno niso uspeli spraviti (merilci seveda pri sebi pridno beležijo porabo ogrevalne energije na posameznem radiatorju).
Zdaj pa me seveda zanima, če se lahko nadejamo tisti, ki manj grejemo (in je to s teh merilcev jasno razvidno) naknadnega poračuna preveč plačanega ogrevanja za polpreteklo sezono? Je kdo že imel kaj podobnega? Verjetno bi bilo edino pošteno, glede na to, da so podatki zbrani, samo odčitati in poračunati jih morajo. Bo potreben kakšen "class action"?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
V mojem trenutnem habitatu so papki to "čudo tehnike" namontirali šele enkrat januarja '12,

In kdo je za to kriv? Stanovalci, ker se niso prej zganili in naročili.

Zdaj pa računov ne bi plačevali?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Zakaj ne bi profitiral? Pričakujem povračilo preveč zaračunanega ogrevanja za to sezono, kratko in enostavno, tako kot pri Elektro. Kaj so lastniki počeli, me niti ne briga, kot najemnik pa pričakujem, da do takrat, ko spokam drugam, dobim nazaj preveč plačan denar.
Sprašujem za konkretne izkušnje in mnenja, ne pa hranjenje trollov...

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Imam slabe izkušnje z temi merilci.
V stanovanju imamo 4 radiatorje.
Ko so greli vsi 4 smo plačali ogrevanja 260€,a ko sta grela samo 2 pa 280€
Kljub pritožbam in glede na to,da je na merilcu bilo še vedno napisano,da so nazadnje odčitali 30.12.11 so bile položnice iste.
Potem smo zaprli vse radiatore za en mesec in se greli na elektro peč in naslednja položnica za ogrevanje je bila 230€,od kod ne vem,če so bili vsi zaprti.
Tako,da ne pričakuj,da boš dobil kaj nazaj saj z temi števci nategujejo folk do nezavesti.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Poračun pričakuj po koncu kurilne sezone.
Saj tudi pri nas bomo to sezono plačali še po starem, smo se tako dogovorili. Delilnike sicer imamo, ampak je bilo toliko problemov z njimi, vseh se ni dalo odčitati, nimamo določenih korekcijskih faktorjev, nepravilne napeljave

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
314
83
Pr nas tud še niso namontiral, me pa zanima kaj je bolš, tist k je že pred samim vhodom v flat namontirano na glavni cevi, al to na vsakem radiatorju posebej?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
V koolikor še niso začeli uradno merit se ne rabiš nadejat da bo poraba odčitana in računana po merilnikih.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Tisti na radiatorjih mene ne prepričajo in tudi precej ljudi se pritožuje nad nerealnim obračunom porabe toplote. Tisti pred vhodom se meni zdi najbolj pravičen. On meri vhodno in izhodno temperaturo vode iz stanovanja ter istočasno še upošteva pretok ogrevalne vode. Na njem ti lepo piše porabo v kW in konec. Na radiatorjih pa kaže neke številke in potem te številke množijo z močjo radiatorja, ki jo je monter kalorimetra malo na približno določil.

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
314
83
Aha fajn, ker kokr sm se z upravnikom bloka pogovarjal, je pr nas že ta opcija, da se pred vhodom namontira, upam, da se odločijo za to. Ker če je vse skupaj res dost bl natančno, bom tud kr dost manj plačal, ker zdej od februarja niti enga radiatorja nisem mel niti mal odprtga, prej pa samo enga, so me vsi ostali okol in okol grel
smile-1.gif

Če je pravično pa ne vem, men paše, ampak...ok, dejansko res meri kokr porabš, sam te pa ostali ogrevajo in uni več plačajo...ampak ja, kaj čmo...loh'blo slabš
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Definitivno je najbolj prava merjena poraba prek kalorimetra a v veliki večini blokov to ni možno ker grejo glavni vodi vertikalno po bloku navzgor in so potem samo odcepi do vsakega stanovanja (oz. bolje: sobe v stanovanju). TOrej bi potreboval realno v takih primerih toliko klorimetrov kot je radiatorjev....kar pa spets troškovno ne bi najbolje držalo vode.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Še vedno pa moraš računati, da boš plačeval izgube oz. fiksni ogrevalni strošek kljub temu, da boš imel zaprte vse radiatorje. Pri mojih starših imajo kalorimeter pred stanovanjem in imata ponavadi del računa za porabljeno ogrevanje manjši kot jima naračunajo izgub. Stroške za ogrevanje imata čez zimo za 75m2 cca 30-40€ (edino februarja je bilo 90€), Prej, ko so pa imeli na kvadraturo je bil pa račun na mesec 2-3x višji.