Najemnina+ stroški

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Pozdrav

Oddajam stanovanje in domov sem dobil prvo položnico od upravitelja.
Kaj sedaj računam najemniku.(TEKOČI STROŠKI)
Logično je, da je to voda, ogrevanje, komunala (komplet) TV, skupna elektrika, pavšal dvigalo, stroški upravitelja...

Kaj pa naprimer:
Letni pregled dvigala (servis dvigala)?
Mesečni pregled dvigala (servis dvigala)?
Popravilo vhodnih vrat (skupnih)?
Požarna varnost?

Hvala za pomoč

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
Vs stroške razen rezerbnega sklada plača najemojemalec. Izredna popravila npr. puščanje radiatorja paplača najemodajalec.

lp

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
1. Stroški lastnika: stroške vplačila v rezervni sklad po zakonu nosi lastnik (najemodajalec), lastnik je najemniku dolžan vrniti stroške popravil, ki so neodložljiva, da se zavaruje življenje in zdravje stanovalcev, stanovanje in oprema v njem ter tako prepreči škoda.

2. Stroški najemnika ali lastnika (najemodajalca): lahko se dogovorita, da skupne obratovalne stroške za skupne dele v večstanovanjski stavbi nosi lastnik (najemodajalec)- stroški upravljanja večstanovanjske stavbe, čiščenje skupnih prostorov, skupna elektrika, dvigalo

3. Stroški najemnika: plačilo najemnine, zajeti individualni stroški za tekoče obratovanje stanovanja in pripadajočih individualnih prostorov ( ogrevanje, vodo in kanalščine, dobavljeno elektriko, naročnino za RTV in kabelsko televizijo, naročnino za telefon,…)

http://www.slonep.net/vodic/najem/?view=vprasanja&direct=4828

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
Obratovalni stroški vzdrževanja bloka so ponavadi na strani najemojemalca. te stroški ponavadi vključujejo skupno elektriko, vzdrževanje lifta, čiščenje, ... kdo svinja, tisti plača. če pa je potrebna obnova zaradi starosti, pa je to seveda strošek najemodajalca.

lp

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
Obratovalni stroški vzdrževanja bloka so ponavadi na strani najemojemalca. te stroški ponavadi vključujejo skupno elektriko, vzdrževanje lifta, čiščenje, ... kdo svinja, tisti plača. če pa je potrebna obnova zaradi starosti, pa je to seveda strošek najemodajalca.

lp

Torej letni pregled dvigala in popravilo (malomarnost izvajalca) podvalim najmeniku...cool.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
pregled dvigala je strošek najemnika, okvara prav tako. če najemnik želi živet v bloku z liftom, mora pač plačati stroške obratovanja bloka, ki vključuje tudi lift. strošek najemodajalca pa je npr. zamenjava dvigala zaradi starosti npr. vsako stamnovanje da po dodatnih 300€ + rezervni sklad. Ker bo lift v bloku najverjetneje dalj kot tvoj najemnik, je seveda to strošek najemodajalca. Najemojemalec pa kot uporabnik lifta dolžan plpačevati za vzdrževanje in okvare lifta. Pri okvarah je itak tako, da je garancija in se vzdrževanje tudi mesečno plačuje, zato izrednih stroškov ponavadi ni.

lp

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Stroške od bloka ter ostali stroški (elektro, telefon, internet ...) naslovi najemniku, rezervni sklad pa zase. To je to.
Tako jaz plačujem (kot najemnik) in se ne sekiram, ker mi je to čisto logično. Tudi če recimo kaka žarnica ipd. crkne, jo plačam sam, ker mi ni smiselno, da bi to moral podvalit najemodajalcu.

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
najboljše je da ti plačaš vse ! Pa bo še tvoj najemojemalec zadovoljen in se neboš rabil več za kaj sekirat ! buhahahahah

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Ne vem, kaj je potrebno tu "buhahahahah-anje", saj najemnik vedno plača vse stroške v zvezi s stanovanjem, tako ali drugače. Kako je to formulirano na papirjih, se seveda razlikuje od primera do primera, a najemodajalec je suma sumarum vedno v plusu.

L.p., Kloko

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Domnevam, da torej poznaš primere, ko lastnik daje stanovanje v najem in ima s tem izgubo?

L.p., Kloko

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik bansh28 pravi:
najboljše je da ti plačaš vse ! Pa bo še tvoj najemojemalec zadovoljen in se neboš rabil več za kaj sekirat ! buhahahahah
Ne vem no, ampak zdi se mi, da tekoče stroške kot uporabnik plačam jaz, ne delodajalec. Saj meni bi pasalo, da ne plačam nič, ampak ne gre ravno tako. Rezervni sklad in morebitne obnove stanovanja, fasade bloka ali strehe (s tem posledično dviganje cene nepremičnini, kar vzdrževanje in obratovanje ni), to je pa jasno na plečah lastnika stanovanja. Saj menda ni težko to zastopit?