Najemnina 1500 na mesec s.p. ali najemna?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Imam eno parcelo, ki jo lahko oddajam za 1500/mesec.

Gledam te nore davke pri oddajanju nepremičnin in se mi poraja vprašanje, če naj namesto najemne pogodbe oddajam kar preko normirca (ki ga še nimam)?

Da imam za ta denar vsaj plačane prispevke.

Drugih dohodkov, ki bi mi kvarili dohodnino nimam (profesionalni dedič).

Kaj menite, kaj se bolj splača?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.184
7.045
113
Jaz se s teboj strinjam (nikjer nisem napisal da se ne), napisal sem kar vem, tebe je pa razburilo.

edino kar se ne strinjam je ta tvoja zadnja izjava, da so problem tisti ki so pridobili nepremicnino po odprtju s.p.-ja… zakaj?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Glede na to da v istem sestavku pises da me ne poznas dovolj se vzdrzi komentarjev o pametovanju ter o tem kaj mi lezi. Ce hkrati navajas da ne govoris o meni, ne uporabljaj druge osebe mnozine. Ce bi jaz uporabil tvoje vatle, bi ti napisal da ti ocitno ne lezi slovenscina. Pa jih ne bom.

Niti ne razumem zakaj se razburjas, vse kar sem napisal je, da vem za primer ko je bila tezva ko je oddajal preko s.p., nic drugega. Nisem napisal da se ne da, nisem napisal da bo kdorkoli drug imel tezave. V bistvu sem potrdil to kar si pisal ti, da ocitno pri FURS nikoli ne ves kaj je lahko problem.

Slovenščina je čisto pravilno in prav uporabljena in vse kar sem napisal, sem napisal z namenom v takšni obliki saj ne trdim da si to ti, hkrati pa dopuščam. Glede tega da ti ne leži, pa s tem mislim to komentiranje v tej temi. Razumem da te je povsod polno in da se res z vsem na tem svetu ukvarjaš, ni pa treba vsega pokomentirati.

In drži, "veš" za primer ko se je nepremičnina oddajala preko s.p., ne veš pa točno za kakšno težavo je šlo. Nima veze, pozabi.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
edino kar se ne strinjam je ta tvoja zadnja izjava, da so problem tisti ki so pridobili nepremicnino po odprtju s.p.-ja… zakaj?

Zato, ker ko se boš enkrat čez X let spomnil to nepremičnino prenesti nazaj iz s.p. na sebe, torej jo vržti iz osnovnih sredstev boš plačal dohodnino. Če pa si nepremičnino imel že prej pa zate velja neka oprostitev po enem členu. Ti prilepim samo da najdem...

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.313
1.553
113
To bi bilo logično, če bi si dal nepremičnino v stroške. Kaj pa če si jo samo prenesel in plačal vse davščine ali si normiranec?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.252
2.528
113
Da bosta "razpravljala" o isti stvari:
- lastništvo / nakup nepremičnine kot fizična oseba
- lastništvo / nakup nepremičnine kot pravna oseba (s.p., d.o.o.)

Samo ta dva modela sta in iz teh izhajajo vse ostale variante, tudi "težave" z oddajanjem, plačilom davka od dobička iz kapitala,...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ne najdem zdaj na brzino, sem imel en dober link kjer je en strokovnjak lepo pokomentiral in razdelal, citiram od drugod:

Dodatni davčni učinki se lahko pojavijo tudi pri prenehanju opravljanja dejavnosti. Če se izkaže, da je nepremičnino potrebno prenesti na s. p. in če po prenosu samostojni podjetnik preneha opravljati svojo dejavnost in bo nepremičnino moral prenesti iz podjetja nazaj v svojo »zasebno sfero«, bo moral plačati dohodnino iz dejavnosti zaradi odtujitve sredstev (razliko med tržno in knjigovodsko vrednostjo nepremičnine). Ob zaprtju s. p.-ja ne bo treba plačati dohodnine le v primeru, kadar je bila nepremičnina prenesena ob začetku opravljanja dejavnosti s. p.-ja ali kasneje in jo je najemodajalec imel v lasti pred ustanovitvijo s. p.-ja. Če je bila nepremičnina pridobljena po začetku opravljanja dejavnosti, bo dohodnino treba plačati.

Bom prilepil, tam so kompletni členi in zakoni navedeni glede te izjeme.

• Všeč mi je
Reactions: Numy

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.184
7.045
113
Zato, ker ko se boš enkrat čez X let spomnil to nepremičnino prenesti nazaj iz s.p. na sebe, torej jo vržti iz osnovnih sredstev boš plačal dohodnino. Če pa si nepremičnino imel že prej pa zate velja neka oprostitev po enem členu. Ti prilepim samo da najdem...
No to mi je cudno…ker s.p. je sam po sebi fizicna oseba z dejavnostjo. In na koncu poslovnega leta davek na dobicek placa skozi dohodnino. Razen ce bi bila kaka posebnost zaradi normiranosti… no ko bos nasel bom prebral :)

• Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.252
2.528
113
S.p. je fizična oseba. Dajmo operirati s pravilnimi pojmi.
Še enkrat ja s.p. je lahko zgolj fizična oseba in to samo en/posameznik. Ker za poslovanje svoje gospodarske družbe odgovarja z vsem svojim premoženjem se zaradi tega ne smatra kot pravna oseba, saj je ravno fora teh, da lastniki ne odgovarjajo s svojim premoženjem ampak zgolj z vloženim kapitalom.
In ja moja napaka ni pravna oseba je pravni subjekt in gospodarska družba in moja napaka ne vpliva na moj zapis glede nepremičnin in s.p./ne s.p.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.423
966
113
Če je lastnik nepremičnine Janez Novak in jo oddaja peko Janez Novak s.p., žal ne bo šlo. Oz., povedano drugače, če se bo kdo v to spotaknil, boš dobil kazen. Lahko bi ti izstavljal račun preko Janez Novak s.p., če bi bil lastnik nepremičnine Janez Novak s.p., kar pa ni čisto enako, kot Janez Novak.

netko

Guru
25. jul 2007
6.956
2.252
113
Ker za poslovanje svoje gospodarske družbe odgovarja z vsem svojim premoženjem se zaradi tega ne smatra kot pravna oseba, saj je ravno fora teh, da lastniki ne odgovarjajo s svojim premoženjem ampak zgolj z vloženim kapitalom.
Kar spet ni res... ali je d.n.o. pravna oseba? Seveda da je. Kako odgovarjajo lastniki? S celim premozenjem... torej pravno ali fizicno osebo seveda ne definira odgovornost in ce gremo naprej tudi v d.o.o. se lahko zgodi, da bi lastniki odgovarjali s celim premozenjem

netko

Guru
25. jul 2007
6.956
2.252
113
Če je lastnik nepremičnine Janez Novak in jo oddaja peko Janez Novak s.p., žal ne bo šlo. Oz., povedano drugače, če se bo kdo v to spotaknil, boš dobil kazen. Lahko bi ti izstavljal račun preko Janez Novak s.p., če bi bil lastnik nepremičnine Janez Novak s.p., kar pa ni čisto enako, kot Janez Novak.
Torej Janez Novak sam s sabo Janezom Novakom s.p. podpise pogodbo o najemu ali upravljanju pa je zadeva resena

Ampak se enkrat Janez Novak in Janez Novak s.p. sta isti osebi, problem pa seveds je ker je nasa davcna zakonodaja v riti, je nestimulativna predvsem pa preveckrat nejasna kar se zelo dobro prezentira ravno v takih primerih

• Všeč mi je
Reactions: delavec44

jezek

Guru
24. jul 2008
3.462
1.462
113
Ni res. Gre bp, propisno, ze leta, poznam mnogo primerov. Je pa res da odgovora davcne ne bos dobil oz bo vsakic drugacen. Nisem pa se slisal da bi kdo imel tezave s tem, pa nihce vec ne prenasa na sp. Tako je tudi svetovano s strani ene od top racunovodskih firm

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.184
7.045
113
Ni res. Gre bp, propisno, ze leta, poznam mnogo primerov. Je pa res da odgovora davcne ne bos dobil oz bo vsakic drugacen. Nisem pa se slisal da bi kdo imel tezave s tem, pa nihce vec ne prenasa na sp. Tako je tudi svetovano s strani ene od top racunovodskih firm
Osebno imam se eno tezavo ce bi to zelel narest… tudi preko doo oddajam in se bojim da bi mi zaradi enake dejavnosti in sestevka prometa na sp vsilili status ddv zavezanca

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.184
7.045
113
Isti prostor/nepremicnino oddajas preko d.o.o. in s.p?
Ne dve razlicni zadevi. Ampak problem je da ti ob enakih dejavnostih (oddajanje lastnih nepremicnin) furs sesteje prihodke in ti doloci da si zavezanec tudi ce imas na sp recimo manj kot 50k prometa.
Ceprav sedaj razmisljam - oddaja stanovanj je tako oproscena ddv tako da bi mi to vplivalo samo na ostale zadeve ki gredo cez sp