Najemnik noče podpisati nove pogodbe o najemu

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
hanzi, res je...ampak v nemčii je vsaj urejeno tako, da lahko najemodajalec zahteva od bodočega najemnika "social security number", preko katere lahko potem preveri zgovodino tega človeka. In recimo brezposelne osebe nimajo šans, da sploh dobijo stanovanje. Pri nas pa kaj takega verjetno ne bi šlo skozi, ker bi musarjeva prec skočila, in težila, da se gre za osebne podatke, bla bla...

Drugače pa..pomislite malo logično, da do deložacije na lastno pest ne more priti. Kaj če bi bila zgodba obratna, recimo da se nek najemodajalec odloči, da bo jebal neko mlado družino, ker mu pač niso všeč. Ko poteče pogodba spremeni pogoje, postavi nekaj banalnega in potem onim to ni všeč in se morajo izseliti. Seveda je trg takšen, da v nekaj dneh ne morejo najti novega stanovanja, potem pa jih najemodajalec izseli...ja kam bodo pa šli? Otrok bo pristal na ulici.

Zato pa se to ureja vse preko sodišča, ki seveda med postopom oceni "kdo ima prav" in če je deložacija upravičena, potem pa pač steče postopek.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Notri fukneš tiste smrdeče amonjakove bombice, pa se ga garant rešiš.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Je že napisal panoramic..

Citat:

S tožbo zaradi motenja posesti, kjer bi krajšo potegnil najemodajalec.

Ali bi vrgel to tak not, da on ne bi vedel kdo je, kako bi pa potem vedel, da si ti in se mora izseliti?
smile-1.gif

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Po mojih info pa je stos da niti v opevani nemciji ni njc bolje. Tam se gredo nekateri celo namensko dolgorocni take igrice in prezivijo vecji del zivljenja v tujih stanovanjih brez placila najmenine velikokrat tudi brez placila stroskov.

Ni res. To ne drži!

Moj znanec, Slovenec, ki je oddajal stanovanje ob Vrbskem jezeru, je podnajemnika, ki ni plačeval spravil ven v manj kot dveh mesecih.
Vzel je advokata, prinesel pogodbo, dokazila, da mu je pismeno odpovedal. Razlog: neredno plačevanje najemnine. Kar je bilo kot razlog za odpoved seveda omenjeno tudi v pogodbi.

V manj kot dveh mesecih je zadeva prišla na sodišče in pristojna sodnica na celovškem sodišču, ki je specializirana za "metanje podnajemnikov ven", je v manj kot desetih minutah razsodila, seveda v prid najemodajalcu.
Tako je v urejeni državi, kot je Avstrija.

Pri nas pa hitrost brce podnajemnika v rit vplivajo še človekove pravice podnajemnika, morebitni pamž, ki ga je dobil v času razreševanja problema, pa še kaj... Najdaljše metanje podnajemnika ven v Sloveniji pa je baje trajalo celih šest (6) let...

Mimogrede, ste pripravljeni biti BREZ vašega avta 6 let, če so vam ga ukradli, vendar ga je policija zaplenila in ga odpeljala na svoj parking? Najbrž ne!
S tem, da se brez avta mogoče še da (javni prevoz), brez svojega stanovanja pa najbrž ne.
Jaz bi šel v takem primeru živet v Potorož v hotel Kempinski v najdražjo sobo (kakih 500 evrov dnevno?), potem pa bi model videl, ko bi mi moral za mesec dni povrniti samo za moje bivanje v hotelu 15.000 evrov.

Hočem povedati: lastnik ima absolutno pravico do koriščenja svojega premoženja, nepremičnine. Tudi, če jo odda. Seveda v skladu s pogodbo...

Marš, banda podnajemniška. Kupite si šotore, pa pejte stanovat v gozd, če ne mislite spoštovati TUJE PRIVATNE lastnine!

Me prav zanima, če tudi v hotelih gledajo nekoga, ki noče plačevati bivanja, niti sprazniti sobe, več kot 24 ur?

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Saj si lepo napisal. Amap dokler sodnica ni razsodila tako kot je bi se vsak poizkus metanja ven končal drugače.
In ja, določene pravice so zapisane v ustavi., In ena je nedotakljivost stanovanja. Ustava pa ne loči med lastniškim in najemnim stanovanjem. In ko oddaš stanovanje (seveda preko pogodbe) dobi najemnik ustavno pravico nedotakljivosti. Problem pri nas so edino počasna sodišča in nespoštovanje zasebne lastnine. Do neke mere.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Slišal sem da nekateri nejemodajalci imajo zaradi tega oba izvoda pogodb doma v predalu. Mogoče je na ta način težje dobiti najemnika, ampak je na koncu tak najemnik najmanj problematičen in se drži reda.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
ksz.
sosed s katerim se ne zastopiva ker ima lepso hiso kot jaz, zapusti hiso. V njegovi odsotnosti jaz prevzamem posest nad njegovo hiso. Ko se vrne, gre lahko spat k zlahti dokler.... Me ima da bi to naredil tistemu ki je spisal take zakone. Torej ce brezdomec spi v neki zapusceni hisi, mu ne mores prav veliko saj ima posest nad hiso.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Po mojih info pa je stos da niti v opevani nemciji ni njc bolje. Tam se gredo nekateri celo namensko dolgorocni take igrice in prezivijo vecji del zivljenja v tujih stanovanjih brez placila najmenine velikokrat tudi brez placila stroskov.

Ni res. To ne drži!

Moj znanec, Slovenec, ki je oddajal stanovanje ob Vrbskem jezeru, je podnajemnika, ki ni plačeval spravil ven v manj kot dveh mesecih.
Vzel je advokata, prinesel pogodbo, dokazila, da mu je pismeno odpovedal.
i
Jaz sem pisal za nemcijo, povzel sem debato z znancem ki zivi desetletje gor.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
To, da je opisani primer bil tako hitro rešen je rezultat vsaj dveh, treh glavnih postavk:

1. da je pogodbo med najemodajalcem in najemojemalcem jasna in čista in predvsem brez kakšnih "čudnih " določil, ki bi jih bilo mogoče na sodišču izpodbijati

2. da imajo v omenjeni državi zelo jasno razščiščene pojme kaj je privatna lastnina in kakšne pravice in obveznosti iz tega izhajao

In da so seveda sodišča precej hitrejša kot pri nas.

Omenjne težave v Nemčiji (mislim, da jih je Hanzi omenil) pa v glavnem izhajajo iz pomanjklivo (beri: šlampasto) ali sploh ne sklenjnih podnajmeniških pogodb.

Pa za konec: nič ni narobe s zaščito bivalnega prostora in pravicami podnajemnikov. Težava pa je kadar podnajemniki te pravice in zaščito izkoriščajo in si "prisvajajo" tujo lastnino. In v takih primerih morajo sodišča hitro (maksimalno v treh mesecih) odločiti v korist lastnika, v primerih pa da je morebitini res kakšen otrok (ali podobno) "zadaj" pač nastli problem reševati preko socialnih služb, nikakor pa ne račun in strošek lastnika stanovanja. Samo pri nas bo preteklo še kar nekaj vode, da bodo vsi v državi dojeli, da je privatna lastnina "sveta" in da so minili časi, ko je bilo vse "naše".

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Samo nekaj dejstev:
- pogodbo sta oba podpisala,
- v pogodbi je navedno koliko časa pogodba velja in koliko časa lahko najemnik ima v najemu nepremičnino,
- pogodba je potekla (to se je zavedal tako lastnik kot najemnik),
- v pogodbi so določeni roki....

Ali so lastniku najemniki všeč ali ne, se mora držati rokov, tako kot se mora držati rokov lastnik.
Če spoštujemo zakone, potem je treba Stanovanjski zakon prebrat in vnjem piše: 95. člen

(podaljšanje najema za določen čas)

Najemnik, ki mu je bilo stanovanje dano v najem za določen čas, mora najmanj 30 dni pred potekom tega časa pridobiti od lastnika odobritev podaljšanja najemne pogodbe s sklenitvijo aneksa k najemni pogodbi, sicer mora izprazniti stanovanje oseb in stvari v pogodbenem roku, razen če najemna pogodba ne določa drugače.

Z drugimi besedami, ko pogodba poteče PAKIRAJ KUFRE. Nobene deložacije ni potrebno.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Če še bolj pozorno preberemo 95. čl. SZ, piše da mora NAJEMNIK najman 30 dni pred iztekom roka pridobiti od lastnika podajšano pogodbo.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Pravzaprav bi bilo najbolje narediti tako:

1. S podnajemnikom podpišeš pogodbo za 3 mesece (kao poskusna doba). Mesec pred iztekom (torej po dveh mesecih) se odločiš, ali mu boš dal podpisat ankes (podaljšanje za recimo naslednjih 6 mesecev, ali leto).

Podpis pogodbe za tri mesece NI čudno določilo. Mogoče bi bil čuden podpis pogodbe za en dan... Mogoče.

2. Vkolikor ti podnajemnik kakorkoli ne odgovarja (hrup, žuri, itd.), se mora (95. člen, hvala Rikolus!) najkasneje zadnji dan tretjega meseca (ker nisi pripravljen podpisati aneksa!) izseliti. Če se ne izseli, naslednji dan odvetnik vloži na sodišču predlog za deložacijo.

Ob morebitnih vaših ugovorih: nobena ablast niti sodišče ne more ocenjevati ali komentirati, če podpišeš s podnajemnikom pogodbo za tri mesece, za tri leta, ali magari za 30 let...
Ker je to TVOJA lastnina in z njo počneš, kar hočeš. Stanovanje lahko oddaš, v njem živiš sam, ali celo zašvasaš vhodna vrata. In to lahko zašvasaš od zunaj, ali pa od znotraj!

Nazadnje urejeno:

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj če bi bila zgodba obratna, recimo da se nek najemodajalec odloči, da bo jebal neko mlado družino, ker mu pač niso všeč. Ko poteče pogodba spremeni pogoje, postavi nekaj banalnega in potem onim to ni všeč in se morajo izseliti. Seveda je trg takšen, da v nekaj dneh ne morejo najti novega stanovanja, potem pa jih najemodajalec izseli...ja kam bodo pa šli? Otrok bo pristal na ulici.

Spet nabijaš in bluziš.

Pogodba je POGODBA. In je napisana, pa tudi podpisana zato, da se jo OBE strani držita. Če je sklenjena recimo za 6 mesecev, podnajemniki prav dobro vedo, da se bodo v primeru NEpodaljšanja morali izseliti. In ponavadi je odpovedni rok en mesec pred iztekom pogodbe in v mesecu dni si lahko ogledajo vsaj 30 novih lokacij. Če so pametni. Če nočejo v šotor...

Lastnik pa NIKAKOR ni dolžan podaljšati pogodbe, ali celo komu razlagati, zakaj stanovanje potrebuje z dnem, ko pogodba poteče. Mogoče ga bo prodal, mogoče oddal svojim sorodnikom. Ali oddal drugemu, zanj bolj primernemu podnajemniku.

Če bi bilo drugače, dejansko NE BI razpolagal s svojim imetjem, s svojim privatnim premoženjem.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Bolj to berem, bolj mi gre na kozlanje.

Eni tukaj nekaj komplicirate. A ste podnajemniki? Meni je nekako jasno, da če je v pogodbi tako je tako. Ko je čas pretečen, PAKIRAJ. In to hitro. Neeeee, kot kaže maš potem še probleme. Ma po zraku bi letel ven, da mu jebem. Ma sem 100% da bi čez 5min imel policaje na vratih. Hjaoooo jaooo jaaoooo

hysterical-1.gif

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Off topic.

Štiri leta hanžkovstva (beri: nenormalnega povečevanja obsega človekovih pravic) je naredilo za 20 let škode.

Miljon državljanov (če ne celo večina) je začelo iskat neke pravice, ki jih o sosednjih državah nikakor ne jemljejo kot samoumevne pravice.
Slovenska zakonodaja pa je postala s PREVELIKIM upoštevanjem člobvekovih pravic daleč daleč preblaga (kazni za uboje na cestah, za uboje v pretepih, kazni za pedofilijo), itd.

Zločinci bi morali imeti minimalne pravice (ura sprehoda na dan, trije obroki, pa čao) ne pa možnosti predčasnega odpusta po polovici prestane kazni, da zadnjem času pa celo možnost dogovarjanja s tožilstvom, da v primeru priznanja dobijo le eno tretjino zagrožene kazni. Da ne omenjam elektronskih zapestnic, hišnih zaporov, itd.

Torej bo naslednji pedofil, ki bo priznal in se pogodil s tožilstvom, in ki bi sicer dobil le že tako smešni dve leti zapora, dobil le 7 mesecev? Bravo, Slovenija, raj za kriminalce. In za še nekatere druge.

Se da zmeniti z davkarijo, da bi za davčni prekršek, ki bi me stal 3000 evrov, priznal prekršek in bi plačal le 1000 evrov?
Se da zmeniti s policistom, da mi namesto 300 evrov (ker sem priznal) napiše položnico le za 100 € in me namesto s tremi kazenskimi točkami kaznuje le z eno?

Hebenti človekove pravice, hebenti kalkulacije s priznanji...

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Kaj bi zdaj sploh rad? Kaj ti ni všeč? Človekove pravice ali naša ustava? Je Roberto lepo napisal, kje je finta.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
ena je nedotakljivost stanovanja. Ustava pa ne loči med lastniškim in najemnim stanovanjem. In ko oddaš stanovanje (seveda preko pogodbe) dobi najemnik ustavno pravico nedotakljivosti.
Le to pravico pa najemnik izgubi isti hip po prenehanju najemne pogodbe.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj bi zdaj sploh rad? Kaj ti ni všeč? Človekove pravice ali naša ustava?

In kaj bi ti rad, pametnjakovič? Še več človekovih pravic?
Povem ti, da jih je že sedaj dvakrat ali trikrat več kot v sosednji Avstriji, kjer imajo približno enkrat višje plače, enkrat višje penzije, pa recimo enkrat manjše pravice do razgrajanja na javnem mestu, žaljenja uradnih oseb, itd...

A ni zanimivo: manj človekovih pravic, pa bistveno boljši štandard, delovno aktivni tudi bistveno bolj zavarovani pred odpuščanjem, mobingom, itd..
In kaj je boljše: da ne smeš razgrajati po 22. uri, pa da imaš za enako delo kot v Sloveniji 800 evrov več plače, ali da lahko (pri nas) v vsakega vržeš steklenico, ob tem pa pa vegetiraš in crkuješ z plačo 600 evrov ?

Ti pa malce začni uporabljati glavo, ne pa, da jo nosiš na ramenih samo zato, da daš nanjo kapo!

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Pojdi v svoje stanovanje z kolegi vsak dan in popivajte do jutra,glejte tv,ne meci ga ven,obnasajte se kot da ga ni, toliko da ne bo imel miru,policije ne more klicati,da te odstranijo iz tvojega,on pa je najemnik z poteklo pogodbo,zlomi svojo ključvnico ce treba in ga pricakaj ko pride domov,odnesi ven svoj stedilnik,hladilnik in vse kar je tvojega,ti nihce nic nemore,kes je to tvoje,prestavi pohistvo,bo ze videl,da ne bo miru,lp

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
ena je nedotakljivost stanovanja. Ustava pa ne loči med lastniškim in najemnim stanovanjem. In ko oddaš stanovanje (seveda preko pogodbe) dobi najemnik ustavno pravico nedotakljivosti.
Le to pravico pa najemnik izgubi isti hip po prenehanju najemne pogodbe.

Tako je. Najkasneje minuto čez polnoč (po dnevu, ko poteče pogodba, torej naslednji dan ob 00.01 mora podnajemnik ven. Tako, ali drugače. Če spoštujemo privatno lastnino.

Nedotakljivost?
Po zakonu ima najemodajalec dvakrat letno pravico priti pogledat, v kakšnem stanju je stanovanje, ki ga oddaja.

Po pogodbi pa ima lastnik, ko gre podnajemnik ven, pravico zadržati kavcijo v višini dveh ali treh najemnin, ki jih je na začetku podnajemnik vplačal kot garancijo, da ne bo razsul stanovanja.