Najem stanovanja v Ljubljani

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Prvič najemam stanovanje v Ljubljani. Tiste, ki imate s tem malo več izkušenj, prosim za nasvete. Na kaj je potrebno bit pozoren nasplošno pri najemu in kje so dobre lokacije v Ljubljani (kvaliteta gradnje, mirna okolica, dostopnost do avtobusa). Vse izkušnje in nasveti dobrodošli.

Najemam pa 3 sobno stanovanje z balkonom.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
To mi je jasno. Računal sem nekje max. 600€ + stroški

Ko sem nazadnje iskal je bila to bolj cena pri kateri nisi mogel kaj dosti izbirat...se sploh dobi 3 sobno za tak denar??

Glede lokacije - kje boš delal, kako se misliš tja transportirat?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Kaj iščeš, trajno ali študentsko za leto-dve? (bistven podatek)

Dobre lokacije (če misliš kot, da je dobra lokacija = bližina centra) za ta denar pozabi. Razen, če iščeš "luknje".
V ljubljani dobiš na dobri lokaciji solidno opremljeno dvosobno (spalnica+dnevna) stanovanje za ~480€ + stroški. Kar je 400-500 je večinoma tako-tako, ali katastrofalna oprema, ali pa kaj drugega ne štima. Za recimo ful lepo zrihtano garsonjero 25m2 pa kolegica plačuje 380+stroški. Trisobna so redkejša in vsa kar je lepo zrihtanih, so kar draga. Predvsem, spremljaj oglase, ker dobri flati, ko pridejo na recimo nepremičnineNet grejo zelo hitro.
Je pa kolega našel en flat, sicer starejša oprema, ampak 110m2, 4sobno (kabinet, dnevna (in ločena kuhinja s shrambo), dve spalnici, wc, kopalnica, dva balkona) za 480+stroški. Je pa v (na?) polju, takoj čez obvoznico. Toliko za primerjavo.

Skratka, mogoče ti rata dobit kaj, samo računaj na kak kompromis. Vsi, ki so zrihtali stanovanja v piko, mislijo da oddajajo suho zlato
rolleyes-1.gif

Uspešen lov!

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
predvsem moraš najprej ugotoviti, kje boš delal, se šolal ali karkoli že. potem tam okoli išči. cene so pač take, kakrsne so... se ti pa tudi lahko userje, zato se pa splača viseti na novih oglasih na nepremicnine.net

Nazadnje urejeno:

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
To mi je jasno. Računal sem nekje max. 600€ + stroški

Ko sem nazadnje iskal je bila to bolj cena pri kateri nisi mogel kaj dosti izbirat...se sploh dobi 3 sobno za tak denar??

Glede lokacije - kje boš delal, kako se misliš tja transportirat?

Prijatelj je dobil trisobno, 75 m2, v bližini gimnazije Vič za 450 € + stroški. Polovica stanovanja z novim pohištvom, nova okna, stroški flatrate 120 € / mesec + internet.

Ni prek vez, je pa res, da je iskal stanovanje kakšno leto in ne poznam bolj trmastega človeka pri tem opravilu.
grin1.gif

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Pazi na to, da boš lahko plačeval najemnino in stroške na TRR. Pošten najemodajalec ne bo imel problema s tem. In pa seveda veljavno pogodbo s členi, ki niso v nasprotju s stanovanjkim zakonom. Dostikrat ti bodo hoteli notri stlačiti vse živo, seveda tebi v škodo. Sploh zneski naj se ujemajo na pogodbi s tem, kar dejansko plačuješ. Če bodo že v teh omenjenih zadevah začeli komplicirati, potem že veš da imajo nekaj za bregom.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.961
113
pri taščici
Lahko je za bregom samo četrtino cene ki jo moraš dati državi pa kup birokracije.
Še glede cene in lupljenja najemnikov. Kupite in oddajajte po največ polovici cene na trgu.

5 let sem živel nasproti Jurmana na Fužinah. Bi šel takoj nazaj zivet, če bi imel razlog. Parking se je našel (razen res pozno zvečer si mogoče malo lutal), stroški ne veliki, kljub najdražjemu upravniku (po forumih sodeč , spl), zadnjo zimo sem bil toliko Gorenca da sem imel zaprte vse radiatorje pa je samo na zastekljeni.balkonu bilo hladneje od 20C, v kopalnici stalno 22+, sem pa tudi že maja laufala klimo) imeli za silo urejeno sušilnico v kleti (pozimi) in podstrehi (poleti), Južna lega....
Skratka postavi si mogoče neke kriterije po katerih boš iskal flat. Poleg cene se velikost pod katero res ne moreš iti (s familijo v garsonjera je res malo čudno, samski v trisobno pa gledat na ceno je pa tudi....), Parking ker predvidevam da boš imel avto, morebitni bus v bližini, bližina tvoje službe/sole ( je pač razlika če si v službi hitreje pes kot pa z avtom, vsaj zame bi bila, potem je bolje da greš na obrobje v neko hišo)...

Nazadnje urejeno:

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Na Fužinah je kar nekaj prostih stanovanj. Kakšna je situacija tam danes? Včasih so bile na slabem glasu.

Kako je z zamenjavo klučavnice? Predvidevam namreč, da je imel najemodajalec v stanovanju že več najemnikov in od teh ima lahko vsak ključ. Najemodajalcu bi seveda izročil en ključ, da ne bo kdo skakal v zrak.
smirk-1.gif

Najemodajalec lahko v stanovanje vstopi 2x letno ob prisotnosti najemojemalca, če prav vem. Ne bi namreč rad, da mi hodi kdo po stanovanju, ko mene ni. V moji prisotnosti lahko tudi enkrat mesečno. Kakšna je praksa pri temu?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.407
4.978
113
Fužine so sedaj čist cool lokacija, problematične generacije so odrasle in imajo svoje otroke...

Kar se ključavnice tiče, verjetno ne bo nihče kompliciral če jo želiš zamenjati, saj če dobi ključ...

Imaš čudake ki bi sami preverjali stanovanje, ampak to se bolj dogaja kakšnim študentom, ker jim
stanodajalci pač ne zaupajo... Običajno, če si videti kredibilen in plačuješ, se kaj dosti ne sekirajo...

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
prule in trnovo sta super lokaciji, bos pa za 600 eur bolj tezko nasel tako veliko stanovanje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.961
113
pri taščici
Na Fužinah je nekaj odvisno tudi od bloka(ulice, trga) v katerem si.
Je pač nekoliko različna klientela po blokih. Pa nizki bloki so običajno brez dvigala. Jaz sem ga kljub temu imel. Baje praktično edini 4 nadstropni bloki z dvigalom na Fužinah.