Zgodilo se mi je že oboje:
V lokalu v Portorožu sem izgubil denarnico z vsemi dokumenti, karticami in nekaj denarja. Čez kakšno uro me kličejo od doma in mi povedo, naj se oglasim na lokalni policijski postaji, ker imajo mojo denarnico: en gost jo je našel in oddal na policijski postaji. Ko sem jo prišel iskat, je bilo dovolj, da sem povedal, kaj vse pričakujem v njej (začuda sem skoraj do tolarja vedel, koliko je) in so mi jo dali. Nihče ni pričakoval nobene najdnine.
Obratno se je zgodilo, ko smo se z družino potepali nekje po Goričkem: sredi ceste vidim denarnico! Se ustavim, jo vzamem, trapasto pogledam!? Nič, bom vprašal v bližnjem bifeju... Nihče nima pojma kdo ali kaj bi lahko bil človek katerega osebna je bila v denarnici (poleg 170€ in vse normalne opreme denarnice). Tudi prav. Pokličem brata, ki je poiskal po telefonskem imeniku številko teh ljudi, ki so živeli cca 20km vstran. Ker smo se v vsakem primeru nameravali peljati tam mimo, sem jih poklical in povedal da lahko nehajo iskat denarnico. Povabili so nas na kavico, otroka pa sta dobila vsak eno čokolado in 20€. Verjetno nismo velikokrat tako polepšali dneva nekomu.
Tudi telefon sem že našel dvakrat (enkrat sredi dokaj prometne ceste): obakrat poiskal številko od "mama" oz. "ata" ter poskrbel da je prišel v prave roke (obakrat brez posebne nagrade, ki je nisem niti pričakoval).
Torej - če je lastništvo znano, mislim da ni dvoma kaj je storiti. Če bi našel predmet neznanega lastništva, vreden več kot 100€, bi ga verjetno oddal na policiji, pod to vrednostjo pa po moje nima smisla.