Najdnina

popay

Pripravnik
27. jun 2011
66
0
6
Recimo, da sem našel denar ali predmet večje vrednosti npr. zlatnino, kamero in podobno in to odnesem na primerno mesto npr. policijo ali mi pripada najdnina za to? Kakšen je odstotek najdnine in ali je to sploh zakonsko opredeljeno ali kako drugače?
Hvala za odgovore

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Najdnina? Jaz bi ti še 20% davka na idiotizem nabil gor
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik popay pravi:
Upam, da ne boš kdaj izgubil kaj res vrednega funci....

Upanje je nekaj lepega sicer pa v kolikor izgubim mi ne bo tega nihče vrnil. Kakšna je že možnost da dobim loto? 0,00000000X%? Kakšna pa je možnost da mi kdo vrne kaj vrednega če izgubim? Nekje blizu?
smile-1.gif

popay

Pripravnik
27. jun 2011
66
0
6
Sem našel na sprehodu sredi ceste štiri nakupovalne vozičke daleč od kakšne trgovine pa
sem preveril na netu, da so novi nekje okoli 120 eur in tuhtal, če bi šel na policiju in za njih iztržil nekaj....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Nekdo je iz tuša odpeljal 4 nakupovalne vozičke? In ti si beliš glavo kaj naj? Pusti jih kjer si jih našel, vredni itak niso nič.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Pokliči v trgovino in jim povej, da pridejo po svoje vozičke ............

...........vsekakor je pa najden predmet in kako nekdo ob tem ravna, del osebnega poštenja in se ne strinjam z privatizacijo...saj gre za zatajitev, ki je kaznivo in jasno osebno moralo, žal je res precej takih, ki še kradejo z veseljem in brez slabe vesti.....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
A ni tako, da če najdeš nekaj, kar ni tvoje, ni ravno po zakonu, da stvar obdržiš ?

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Obveznost najditelja
51. člen - SPZ

(1) Kdor najde in vzame premičnino v posest (najditelj), je dolžan o tem takoj obvestiti lastnika premičnine ali osebo, za katero utemeljeno meni, da je upravičena do prevzema premičnine.

(2) Če najditelj ne pozna osebe iz prejšnjega odstavka ali njenega naslova, je dolžan prijaviti najdbo na policiji.

(3) Policija lahko prevzame premičnino v hrambo oziroma pusti premičnino v hrambi najditelja.

(4) Če se premičnina lahko pokvari, ali če so z njenim vzdrževanjem povezani nesorazmerni stroški, jo policija lahko proda na javni dražbi ali po dnevni ceni. Izkupiček od prodaje stopi na mesto najdene premičnine.

(5) Če je vrednost najdene premičnine neznatna, najditelju najdbe ni treba prijaviti na policiji.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
In potem nadaljuje v naslednjem členu:

Pridobitev lastninske pravice z najdbo

52. člen

(1) Najditelj, ki je izpolnil obveznosti iz 51. člena tega zakona, pridobi lastninsko pravico na premičnini s pretekom enega leta od obvestila ali prijave, če upravičenec ni zahteval njene izročitve in če se premičnina še vedno nahaja v hrambi pri najditelju ali policiji.

(2) Določila prejšnjega odstavka se smiselno uporablja tudi za najdeno premičnino, ki ima neznatno vrednost.

popay

Pripravnik
27. jun 2011
66
0
6
A noben na tem forumu še mi nikoli nič našel al kaj. Oziroma je pa ni vrnil....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Jaz sem parkrat našel bankovce ko sem bil veni, eno obdobje se mi je dogajalo da kjerkoli sem bil, sem stopil na nek bankovec. 50€ in podobno... seveda nisem tega prijavil na policijo za kar pa imam še danes slabo vest, občasno zaradi tega tudi slabo spim...

B81

22. jul 2007
37.015
10.539
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Jaz sem parkrat našel bankovce ko sem bil veni, eno obdobje se mi je dogajalo da kjerkoli sem bil, sem stopil na nek bankovec. 50€ in podobno... seveda nisem tega prijavil na policijo za kar pa imam še danes slabo vest, občasno zaradi tega tudi slabo spim...

hysterical-1.gif