Najbolj okusna "pljučna"?

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Zdravo,
je padla debata in želja, da bi naredili steak in pa pljučno pečenko na žaru iz argentinskega goveda, ker je " baje" zelo dobro, en drug je trdil, da je posebno ameriško govedo še boljše, zadnji pa rekel, da je japonsko najboljše in tudi najdražje.
je to kaj res ali gre samo za nabijanje zaradi malo preveč popitega?
Če je res, kako kako tako meso dobiti in koliko to okvirno stane?
Je res tako drugačno od naše domače "pljučne"?
Je že kdo jedel nojevo meso na žaru?
thnx
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
kobe govedina naj bi bila najboljša zaradi svoje vsebnosti maščobe in marmoriranja, drugače pa visoke cene dosegajo tudi argentinska in francoska goveda
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ogromna razlika...

Glej tukaj: http://tampalgoyang.blogspot.com/2011/07/my-dream-kobe-beef.html

DSCF1754.jpg


Ne vem če se v slo sploh da kaj takega kupit. Zanima me tudi kako je vzrejo Wagyu v Sloveniji....sigurno ni nobenega rejca?
confused-1.gif
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Wagyu skoraj sigurno ne vzrejajo pri nas. Gre za vrsto goveda, ki je manjše rasti in počasi raste, hrani se ga s svežo travo in naravno hrano. In v teh časih, ko se gleda na vsak cent se tega sigurno ne gre noben vzreditelj, njim je važno čim večje, v najkrajšem času vzrejeno govedo.
Bi pa lahko bila tržna niša za kakega rejca, ker meso dosega visoke cene, ampak smo s prodajo pri nas ne bi uspel.
Še nedolgo nazaj kmetje niso vedeli kaj početi s pljučno in ali so jo zrezali v golaž, ali so jih pa talali za povrh, ko si prišel kupit meso.

Se pa zadnja leta to popravlja in je cena tega kosa mesa narastla, seveda pa pri nas ni klientele, ki bi za kilo pljučne odštela 120€.

Zanimivo bi bilo izvedet od kod ga dobivajo pri Sushmami. Jaz sem skoraj 100%, da iz USA, Nebraska, tam je največ vzreditelejv na svetu, čeprav pravijo, da je to le približek originalu.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
ja res je, tudi foter je pljučno nekoč dajal za povrh, potem sem pa rekel da jo raje jaz pojem kot pa da rebra oberam. REbra so po 4 evre, pljučna pa po 40.
Se pravi v slo ni nobenega wagyu rejca?
Kaj pa v evropi?
Bi bilo treba nekako "plemenski" material najprej dobiti.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ma raste kar hitro, tudi futrajo tako. Wagyu majo na nizozemskem sigurno, bi blo pa mogoče bolj ekonomsko smiselno kak american wagyu vzrejat pri nas (wagyu + njihovo velko angus govedo).

Lačnnnn!!!
 
Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
Pa se tega mesa dejansko kaj proda v slo, tudi če bi bil recimo po recimo med 20-50 E/kg. Ker kot sem na hitro bral gredo cene še višje....
Marsikje kje na deželi še čisto "eko" pridelujejo zadevo brez certifikatov, samo so najbrž trmasti za spremembo pasme, če bi jih hotel navaditi na drugo pasmo.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
e to se tudi jaz sprašujem... foter futra tista teleta dve leti pa na koncu dobi jurja za 2 leti dela.....ajd pa recimo da tri na leto gor psravi, skratka vse skup nič,
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Za neko oceno... http://www.ebay.de/sch/i.html?...-All-Categories

Pa se mi zdijo mal orto cene.
crazy1.gif
Mogoče to tako butično držijo zarad kake tradicije oz. hochštaplerstva. Ne vidim razloga zakaj vsaj 10 kmetov v moji okolici ne bi mogli zredit mojega wagyu goveda.

Hint: Če je kila mesa 10x več kot običjano je verjetno krava tudi "malce" dražja kaj misliš?

Poleg tega se pri teh kravah skrbi za verjetno vrhunsko krvno linijo (torej nekako copyright na pasmi) in to ne raste v vsaki osemenjevalnici. Verjetno 10ml razdrečene sperme plemenca košta toliko kot en spodoben avto.

Torej na koncu boš gojil 3 kravice od katerih bo 1 crknila, 1 ne bo prav zaraščena in ena ki bo dala 10kg pljučne ki jo boš prodal za 30eur/kg ... če jo bo kdo hotel kupit! Na koncu pa v jok in stok ter na štrik, ker bo bilanca precej negativna.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.942
113
v lokalni ostariji

če bi bila smrtnost 1/3 bi šlo že zdavnej vse k hudiču...
bolj je vprašanje če je goved navajena na naše vremenske pogoje. kako je s samim zdravjem... še večjo težavo pa vidim v zakolu, ker če je goved pred zakolom pod stresom se meso spremeni...

koliko so posamezni kosi wagyu govedi vredni? stegno je po koliko, rebra... ker plučne je recimo 3 kg, ostalih 300kg pa vse ostalo...

mimgrede: plučna je že sedaj po okoli 30€:)
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.942
113
v lokalni ostariji
aja utiševalc pa še glede cene sperme - enkratni "odmerek":
Sanjirou 44 $40
148 Itoshigenami $60
147 Itoshigefuji $60
Itomichi ½ $60
lahko pa kupiš kar "zarodek" za 650€

imaš pa tudi cenejše variante če mal pobrskaš...

seveda potem prištej še poštnino pa veterinarja za "vgradnjo".

osnovna cena bikcov ter kravic pa je od 2000$ dalje tam do 10.000$ (pa da ne boš mislil da plemenski bik simentalc kej dost cenejši:)))
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Po mojem se gre tu za dve stvari:

1. kmeti ne poznajo, če pa že pa si mislijo, da se jim itak ne splača
2. praktično nihče se dandanes govedoreje ne loti iz nule, tako da neke krave že imajo in je preveč dela, da dobiš neko novo pasmo iz ZDA, Japonske, itd.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja pa saj se ne delam kaj sila pametnega, tolk pa ne poznam teh stvari.

Glede na redkost v naši okolici in glede na neko število nas meat loverjev bi mislil, da je nekdo že potegnil črto. Je pa res, da so kmetje lohk dost tupi in če ni subvencije ga bk.
tongue-1.gif
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Če Američani vzrejajo skoraj samo mešance (ker pravi Kobe enostavno ni za vsakega in seveda zaradi vremenskih pogojev), potem bi tudi tukaj lahko kaj mešal oz. že dobil nekaj na tak način.

Mislim, da američani kupijo ves Kobe ipd. itak na Japonskem, ker je cena uvoza pri kosu tako dragega mesa tudi bagatelna in high class restavracije za 50-500$ na krožnik obvezno rabijo brez težav napisat, da je to ORIGINAL Kobe beef, drugače ni nič.

Je pa ogromna razlika do našega mesa v vsakem primeru.

To ste vidli:


Če so en gen spedenal, morajo sam še s wagyu križat.
evil.gif
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja čist....selektivna reja. Pač se je že čist v osnovi v narav pojavlo govedo, ki ma več mišic (gen ki ne deluje). Niso šli izločat tega gena in ga sadit v nove s kako mutacijo ampak sam....selektivno "parili" in to je to....100% natural.
smile-1.gif


Sam rezultat zgleda pa nekaj kar bi kak vegan vrgu na svoj protestni plakat.
hysterical-1.gif
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.942
113
v lokalni ostariji
no no ne podcenjujte kmetov.

ajde podajte tehnološka navodila, koliko dejansko je tržni idelež za tako meso? še plučna od "naše" krave ni ravno lahko prodaljiva... koliko ostalega trupa se da prodati za razmeroma normalno ceno?

se spomnite mlekomatov? sedaj jih določeni že zapirajo...
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ne se hecat, v najslabšem primeru prodajaš za enako ceno kot ostale krave, kot si zgoraj videl tudi bikeci niso toliko dražji. Sploh pa ne dvomim, da se z malo reklame nebi gostinci v vrsto postavljali za tako meso, če bi kvaliteta štimala.

Da za enega ali dva rejca nebi bilo uspeha je skoraj smešno. Že na alterju bi lahko eno kravo na leto prodal po cenah višjih od merkatorjevih.