Nafta najnižje po petih letih: 33$ /sod

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Cena nafte padla na vrednost, ki smo jo nazadnje videli ob koncu leta 2003.

Še prejšnji teden se je cena vrtela pri 45$/sodček, danes je pri 33 ameriških dolarjih. Procentualno gledano je to padec za -25%.

Jaz osebno se še odločam ali naj dizel vozilo zamenjam z bencinskim V8 ali V12 motorjem
sprasujem se.gif

Bolj bo zanimivo videti koliko bo vlada spet dvignila trošarine zato, da bo polnila državno blagajno in posledično svoje žepe.
Postavlja se mi še vprašanje ali je bila prejšnja vlada pač toliko poštena, da ni ropala prebivalstva in je držala trošarine na najnižji možni ravni medtem, ko je pa nova vlada že aktivno začela s polnjenjem lastnih žepov na račun ropanja prebivalstva.

Bravo
aplauz.gif

537814-1.jpg

Priponke

• 537814-1.jpg
    537814-1.jpg
    31,1 KB · Ogledi: 243

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Bolj bo zanimivo videti koliko bo vlada spet dvignila trošarine zato, da bo polnila državno blagajno in posledično svoje žepe.

itak da bo nažgala trošarine - sej veš, KGB je že najavil da mora gospodarstvu dat vzpodbudo. Po večini EU državah puščajo trošarine na najnižji vrednosti da gospodarstvo lažje diha, samo v Sloveniji (ki sploh nima krize!
hysterical-1.gif

veš kaj mi je pa čudno... cene nafte zelo nizke - a prevozne storitve se dražijo, cena futra in ostalega s*anja, ki se je dražil zaradi cen nafte pa tudi ne spuščajo...
13.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.767
6.751
113
pri taščici
Če primerjaš svetovno ceno nafte je res padla na 20% vrednosti od poletja (150:30),
Na žalost se pmaloporodajna cena niti pod razno ni približala tej vrednosti% (1,20€:0,80)

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Postavlja se mi še vprašanje ali je bila prejšnja vlada pač toliko poštena, da ni ropala prebivalstva in je držala trošarine na najnižji možni ravni medtem, ko je pa nova vlada že aktivno začela s polnjenjem lastnih žepov na račun ropanja prebivalstva.
Katera vlada pa bi pred volitvami zviševala trošarine?
stupid-1.gif

Samo moraš pa biti zelo naiven, če misliš, da pa desna vlada ne bi zviševala trošarin, če bi zmagala na volitvah.
hysterical-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Če primerjaš svetovno ceno nafte je res padla na 20% vrednosti od poletja (150:30),
Na žalost se pmaloporodajna cena niti pod razno ni približala tej vrednosti% (1,20€:0,80)
Ker je njena cena odvisna prej še od kupa drugih stvari ?

Bushez

Pripravnik
4. okt 2007
127
0
16
LJ
Mene pa zanima (če mi lahko kdo obrazloži), kako je lahko cena nafte v 1/2 leta padla iz 150 na 40 dolarjev za sod?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Samo moraš pa biti zelo naiven, če misliš, da pa desna vlada ne bi zviševala trošarin, če bi zmagala na volitvah.
hysterical-1.gif

Lej, jaz samo vem, da je cena na naftnem trgu padla za slabih 80% v zadnjih 3 mesecih, cena naftnih derivatov v Sloveniji pa 35%.

Jap, zgleda sem res naiven, ti pa ne.

Vem pa tudi to, da si državna blagajna ne bo opomogla zaradi takega dviga trošarin, ker se premalo nafte pretoči na mesečni ravni, da bi se kaj več poznalo v državni blagajni. Mogoče si bo država na ta račun opomogla le od Turkovega brezglava trošenja za privatna letala in njegovo novo rezidenco.
wink-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zato ker so proizvodni stroški nekaj (no, recimo 15) dolarjev na sod, ostalo je pa dobiček za šejke in ostale. Cena je pač bila prenapihnjena in je zaradi zmanjšanega povpraševanja pričela padati (kot recimo tudi cene nepremičnin povsod po svetu).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Cena bencina ni enaka ceni nafte. Jasno?
bonk.gif

Še vedno imamo najcenejše gorivo v okolici. Če hočeš poštene cene, pa pojdi tankat na Nizozemsko. Tam si politiki gotovo ne polnijo svojih žepov, kajne?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Cena bencina ni enaka ceni nafte. Jasno?
bonk.gif

Jst to dobro vem. Vidim da ti tudi veš. Nazadnje so se trošarine dvignile za 3 cente, naslednjič jih bodo še za 3, vsakič po malo pa bo to skupaj 15 centov.

Jasno?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
To že. Samo kotaljenje buč v povezavi med dviganjem trošarin in pomoči gospodarstvu naj pa v bodoče zadržijo zase. Saj vsi vemo, da je poanta v tem, da proračunski viri kopnijo in je treba najti nove vire financiranja proračuna. Samo ne nabijat, da to delajo zaradi pomoči gospodarstvu.
bonk.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj niti ne trdijo.
Recimo prejšna vlada je ob začetku konkretnega padanja cen bencinov rekla, da bi bilo dobro zvišati trošarine, a "bodo to prepustili novi vladi".

Seveda, ko se je pa to res zgodilo, je pa Vizjak v luft skočil.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Pa še to: v času predvolilne kampanje še ni bilo finančne krize. Zdaj je. Ukrepe je pa treba prilagodit situaciji. Da v času krize nabiješ davke, je pa spet slovenski unikum.
bonk.gif

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.306
4.124
113
Gledam in vidim da je literček regulara v Utahu samo 0,23 € Vse cene so v U$ galonah kar je 1gal=3,8litra

Je pa Dizl kar krepko dražji 1,39$ galona benza in 2,12$ galona dizla, mater kak evropa podpira te Traktoriste
cry12bpy.gif

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:

Bravo
aplauz.gif
Čisto prav da dvignejo. Prvič je nepotrebno, da je gorivo prepoceni, drugič je prav, da je nekaj rezerve za takrat, ko se bo nafta spet dražila in tretjič je pri tako nizkih cenah enostavno neumno, da bi bila trošarina na minimumu. Najbolje bi bilo, da bi trošarine začeli dvigati takoj, ko je šla cena pod 1€ in jo tik pod 1€ tudi držali ...
In ko bo šla nafta spet gor, spet zmanjšuješ trošarine in ohranjaš vsaj približno enakomeren nivo cen.

Ali pa je treba trošarine popolnoma ukinit (in denar pobrat kje drugje, recimo z višjim DDV) ...

In ne primerjaj spremembe MPC s spremembo cene sodčka nafte. Primerjaj z nabavno (rafinerijsko) ceno tone dizla ali bencina. Ugotovil boš, da je odstotek pocenitve precej blizu (in žepe ta hip ne polni vlada, temveč velike naftne družbe (ne Petrol, ki nima rafinerij, ampak razni Shelli, BPji in podobni) ...

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Kaj ko bi sklicali kar referendum za predčasne volitve in končno izvolili (ali pa kar določili) eno zdravo vlado, mimo trenutne ozioroma že dolgo obstoječe ponudbe na trgu politikov in polpolitikov?
grims-1.gif