Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
To mal ne bo pasalo skupej. Alkohol in CO2 sta neločlivo povezana med sabo. Ko se proizvaja eno, se bo tudi drugo, tako da kvasovke, ki bi proizvajale več xy kot yx so mal izmišlene So pa razlike v toleranci na alkohol, temperaturi pri kateri najbolje delujejo, koliko drugih produktov poleg alkohola še spacajo itd.
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zdej bo pa že čas, da daš kakšen link, še posebno o brezalkoholnih šampanjskih.
Sicer pa pekovske in pivske so v grobem isti drek. Le pri pivskih so izbrani določeni sevi, ki doprinesejo k določenim okusom(spacajo več estrov)
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kake bedarije pa so tole? Pekovske kvasovke žive, pivske pa mrtve
Pa tudi prvi članek je napisan malo po svojeRazlika je zaradi okolja v katerem kvasovke delujejo-pri alkoholnem vrenju brez kisika, pri vzhajanju testa s kisikom in ne zaradi "posebne sorte kvasovk". V enakih okoliščinah je razmerje med alkoholom in CO2 enako.
Citat:
Uporabnik pikanika pravi:
Večina pivskega kvasa, ki se ga uporablja (to kar lahko kupimo v trgovinah in lekarnah označeno kot pivski kvas) je v neaktivni, mrtvi obliki, saj aktivni kvas ni primeren za uživanje. Neaktivni pivski kvas se uporablja predvsem kot prehransko dopolnilo in vse bolj pogosto tudi kot dodatek živilom kot ojačevalec okusa, namesto mononatrijevega glutaminata.
Citat:
Uporabnik pikanika pravi:
Glede različnega oz. enakega razmerja med CO2 in alkoholom, pa mislim, da je čas, da tudi ti pripopaš kakšen link.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Union je včasih delal kvas (v kockah), kaj misliš od kje je prišel? Zgodovinsko je pekovskivkas=pivski kvas saj se je "pekovski kvas" uporabilo kot ostanek pri fermentaciji piva.
Metanol nastaja, če imaš v zadevi, ki jo vreš pektin in podobne zadeve, ki imajo metilno skupino. To pa najdeš v grozdju, sadju itd.Citat:
Uporabnik skala pravi:
da ne delajo samo etanola ampak v manjši obliki tudi metanol
Citat:
Uporabnik skala pravi:
sladkorjev je več vrst. in v vinu je ziher samo tisti tvoj cukr ne?
Citat:
Metanol nastaja, če imaš v zadevi, ki jo vreš pektin in podobne zadeve, ki imajo metilno skupino . To pa najdeš v grozdju, sadju itd .
Če imaš samo sladkor, nimaš v produktu nič metanola