Nadgradnja starega računalnika

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Še jaz, še jaz ...
write.gif

Doma imam Athlon 1800, 512 MB rama, 40 GB Maxtorjev disk (7200 rpm), vse skupaj staro točno 8 let, pa se tako počasi vleče, da ne morem verjeti (disk je defragmentiran). Gor so XP+SP3. Je možno, da se s časom tudi disk močno upočasni sam od sebe? Se spomnim, ko je bil nov in je imel samo 256 MB rama ter Windows SP1, je švigal kot strela, tudi ko je bil nabasan s kupom programov.

Sicer neke navlake gor nimam (internet+pisarna), izklopljene imam vse nepotrebne servise, me pa moti hkratno laufanje tako nekje po 10-15 procesov svchost.exe. A se da ugotoviti, kaj počne kateri od teh, saj skupno požirajo med 100 in 200 MB rama?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ti sam udpri cmd.exe in napis tasklist /svc, pol pa pocekiri kwajto ... pa ne jamBBBBBrat cesnalozu cel fak na kompjutr da dela bl pucas WTFLOL111!

sg1

Pripravnik
12. jan 2010
111
0
16
Lj
Oba omenjena računalnika bosta delala zelo ok, če se ju nadgradi na 1 Gb rama, kar je minimalen strošek in pa na novo postavi, kar zna biti pa hudo komplicirano ali pa tudi ne...
Sem prejšnji teden enemu ravno to naredil (512MB > 1GB + nanovo postavil XPje s slipstreamanim SP3) in stvar dela tako, da sploh ni mogel verjet da je isti PC !

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Da še jaz povem:
en stari PC malo obnovil in je ratal:
- Atlon 1400 MHz
- 1 GB PC133 RAM
- Radeon 8500(LE) 32 ali 64 MB RAM, se ne spomnim več
- nov (takrat) disk 250GB, 7200 RPM, 8MB cache
- sveža instalacija Windows XP Pro SP3

Če bi dal zraven nekaj drugim (novejšim) PC-jem in vprašal, folk ne bi verjel, da je tak star PC.

Seveda čudežev ni za pričakovat, ampak Word, web, igre (do določenega letnika) so šibale.

Finta je odkriti in odpraviti ozko grlo.

Če si lahko privoščiš, naredi novo instalacijo Windows. To se lahko ful pozna. Sicer pol spet malo upočasni, ko instaliraš vse kaj rabiš (tu se je treba naučit reči "ne". A res rabiš 15 programčkov v systray-u ? Sicer je to muka, ker vsaki program tlači po dve ikoni tja in moraš biti pravi hekerr, da se jih znebiš, a ohraniš program).

40GB disk iz devetdesetih je tricikel v primerjavi s čim modernim. Razlika je jaw dropping.
RAM, mora ga biti dovolj. Za XP bi rekel 1GB. Več ne škodi, nad neko mejo (recimo 2GB) pa je skoraj brez veze.
(razen za izjeme, ko poganjaš programe, ki ga dejansko rabijo ogromno)

CPU ni tak pomemben, razen za prav CPU naloge, kot so kodiranje videa (zadnji ZIP/kompresijski algoritmi) ipd.
Tu treba dodat, da so programerji "leni" in če program dela OK z novim 2 GHz procesorjem, ga ne bodo šli izboljševati.
Torej Celeron 300 bo bolj za silo, čeprav je pred 10 leti lahko vse poganjal brez problemov...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Samo potem že razmišljam: ekstra ram, nov disk, nova grafična (da vsaj kak HD video premelje) in glej ga zlomka, si že vsaj na pol cene novemu računalu osnovnih zmogljivosti. Se to potem sploh splača? Saj pri toliko starih zadevah nikoli ne veš, kdaj bo kaj škrtnilo na matični plošči.

Aja, 40 GB disk iz devetdesetih? To je pa moralo biti veliko čudo tehnike.
evil.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Samo potem že razmišljam: ekstra ram, nov disk, nova grafična (da vsaj kak HD video premelje) in glej ga zlomka, si že vsaj na pol cene novemu računalu osnovnih zmogljivosti. Se to potem sploh splača? Saj pri toliko starih zadevah nikoli ne veš, kdaj bo kaj škrtnilo na matični plošči.

Aja, 40 GB disk iz devetdesetih? To je pa moralo biti veliko čudo tehnike.
evil.gif
No ja, konec devetdesetih...
tongue-1.gif

Glede cene imaš prav, če menjaš tričetrt PC-ja, je bolje kar vse novo kupit.
Če pa menjaš eno ali dve komponenti, pa je drugo. Posebej, če najdeš kaj rabljeno po ugodni ceni.