Mravlje v kuhinji

robbus

Pripravnik
17. feb 2010
224
0
16
Po skoraj novi kuhinji se mi po elementih elegantno sprehajajo neke zelo majhne oranžne ali zlate mravljice. Nekaj očitno ni v redu. A je ta golazen podobna kot molji, ki so v hrani? Kaj moram narediti, da se jih znebim? Kaj jih najverjetneje najbolj privlači, da vidim, kje je njihov izvor?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
Izvor je svinjarija. Tako da bo potrebno spucat zadeve, vse po vrsti.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Ja, ampak če si v bloku, je lahko to tudi svinjarija pri sosedih.

Robbus, a gre za stanovanje v bloku al za privat hišo?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.094
3.595
113
41
Lj
Ja če si v bloku se moraš sprijaznit z njimi, ker očitno imaš svinje za sosede. Ponavadi je treba celoten blok izprazniti in razpršiti s strupom. Pa še potem ni nujno da zginejo.

Iz Wikipedije:

Invasiveness and extermination

Budding is a major factor underlying the invasiveness of pharaoh ants. A single seed colony can populate a large office block, almost to the exclusion of all other insect pests, in less than six months. Elimination and control are difficult because multiple colonies can consolidate into smaller colonies during extermination programs only to repopulate later. Pharaoh ants are a major hazard in hospitals, where their small size means they can access wounds and medical instruments, causing the spread of infection and electrical interference.

Pharaoh ants have become a serious pest in almost every type of building. They can feed on a wide variety of foods including grease, sugary foods, and dead insects. They can also gnaw holes in silk, rayon and rubber goods. Nests can be very small, making detection even more difficult.[4] They are usually found in wall voids, under floors, or in various types of furniture.[4] In homes, they are often found foraging in bathrooms or near food.[5]

Pharaoh ants have been exterminated by placing baits, consisting of ground liver mixed with boric acid, in places where the ants forage. Renewing the baits once or twice may be necessary. It is recommended not to exterminate using sprays and dusts because they will cause the pharaoh ants to scatter.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
hiša ali blok?

če si v hiši dobro našpricaj s Forth.om (modro/zelena embalaža) za mravlje pa se jih losaš. V bloku jih lahko kasiraš od sosedov...

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Mi imamo tudi zadnje čase to golazen v bloku. A je znano, da bi bili ljudje alergični na njihove izločke, ugrize? Mene namreč zadnje čase vse nekaj srbi in edini razlog bi lahko bili ugrizi (čeprav nič ne čutim, razen ko me začne srbeti).

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.610
4.564
113
50
Na sončni strani ALP
Ko se lotiš uničevanja mravelj, bodi dosleden in špricaj vse možne točke kjer se bi mravlje lahko zadrževale. Hudič pri tej zalegi je, če jih boš samo razgnal na okoli, se potem ena mravlja odloči, da bo matica. In tako boš imel namesto enega gneza, 100 novih gnezd in temu primerno se bo populacija zalege povečala. Torej bi moral enako narediti tudi sosed.
crazy1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
V prejšnjem stanovanju je bilo kar nekaj problemov z njimi, najraje so si gnezda postavile v kake tesne vrečke, škatle s hrano (recimo kosmiči), pod tetrapake mleka v omari ter seveda v kruh, kar je najbolj nagravžno. Od takrat naprej imam kruh vedno v hladilniku, ker jim je tam prehladno. Pomagalo je vztrajno pucanje gnezd ter špricanje njihovih poti z insekticidi proti faraonkam.
Nekdo je omenil svinjarijo - kolikor si še tako čistil in dezinficiral, to mravelj ni ganilo kaj dosti. Najbolj pomaga, da imaš lepo zloženo vse skupaj in nikakor stlačenih kup stvari. Blok je bil velik in nikakor ni prišlo do soglasja za popolno eksterminacijo, čeprav so delale težave v celem bloku.
Sicer pa so v stanovanju najpogosteje prihajale iz predelnih sten iz tesno položenega knaufa, ker jim je tam toplo, vlažno in temno, zato se v novem stanovanju tudi zaradi tega nisem odločil za njih (ga imam samo na stropu) in zaenkrat jih še ni videti (tok tok tok)

Scorp84

Pripravnik
5. jan 2009
466
3
18
Tri mesece nazaj, sem imel podoben problem in se jih nikakor nisem mogel rešiti. Nekje sem bral, da cimet pomaga. Pri men na srečo je, je pa treba postaviti na večih mestih, sploh tam kjer hodijo vse te mravlje in tudi kje pridejo not. Pri meni so na začetku bili mal izgubljeni, nato jih je vsak dan bilo manj. Ene 5 dni je trajalo, da so čisto šli ven. Tam kjer sem jih videl, hodit not, pa redno dodajam cimet in zdaj je mir.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Ko se je začela kazati jesen, so tudi meni prilezle mravlje v kuhinjo. Po steno do 1. nadstropja, čez balkon in v kuhinjo.

Ukrep: prebrisala celo kuhinjo in naredila generalko. Mravlje so padale na sladko, največ jih je bilo okoli podstavka za skodelicena pisalni mizi, ki je bil umazan od soka ter na pultu, kjer je bilo par zrn sladkorja. Po balkonu in njihovi "štreki" sem posula pecilni prašek. In to je bilo to. So bile pa navadne mravlje, ne faraonke.

Pri partnerju so imeli tudi težave z mravljami. Pomagala je edino doslednost, da ni bilo dostopne hrane v kuhinji. Na koncu se je problem rešil, ko so prenovili kuhinjo (tlaki, inštalacije), ker so očitno ob inštalaciji hodile notri.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Izvor je svinjarija. Tako da bo potrebno spucat zadeve, vse po vrsti.

Tako je! Pomaga samo to,da se jim POPOLNOMA prepreči dostop do vse hrane,treba je biti 100% dosleden,VSA živila je treba hraniti v posodah s pokrovom,pa niti najmanjše drobtine,niti najmanjšega ostanka salame,niti nepomitega krožnika z ostankom hrane,ne sme biti na kuhinjskem pultu! Odkar delam tako,ne opazim več niti ene faraonke v kuhinji...
cheer.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Faraonke ne marajo mraza. Zato so pogosteje v blokih ki se ogrevajo na toplarno in podobno.
Da jim boste nekam preprečili priti, ste najbrž v zmoti. Gnezdo sem dobil v original zapakiranih otroških plenicah, dobil sem jih v original zaprtih (2x folija) jaffa (paris?)piškotih.
Tako da skrivanje hrane je težko.
Cimet, pecilni? špricanje s Fortom po stezah, nastavljanje pasti, skratka težek boj.
Upravnik ni želel pristopiti k sistematičnemu uničevanju v celem bloku. Kaj mi je pa ivz odgovoril pa že ne vem več, ker je tega cca 5 let.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.860
891
113
MB
Pred leti smo uporabili zelene škatlice v katerih je bil strup, ki so ga mravlje odnesle v gnezdo ( ne vem več imena ). Strup morajo odnesti v gnezdo, tako, da jih ne prej pobijat. In pa v poletnih mesecih sem jih pobijal okoli hiše ( špranje v zidu, pločniku...). Sedaj je že nekaj časa mir, drugače pa se je težko rešit te golazni.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Črne mravlje niso problem. Nastaviš past, da nesejo strup in jih ni več. Faraonke so precej hujša nadloga.

pikapoka07

Pripravnik
6. dec 2013
214
4
18
V bloku so bile, znebil se jih nikakor nisi, ker so pač na novo prišle od soseda.
Smo imeli v celotnem bloku uničevalca mravelj in to pa je pomagalo, mravelj ni bilo več.
smile-1.gif

robbus

Pripravnik
17. feb 2010
224
0
16
V bloku sem, v 7. nadstropju, sicer je blok starejši, ampak stanovanje je popolnoma na novo prenovljeno, prebeljeno, prerihtano, novo pohištvo, nova elektrika, nov vodovod, napeljava itd. Kako so lahko prišle sem po štirih mesecih?

Ne razumem glede sosedov, kaj imajo oni s tem? Saj vendar niso prišle skozi stene? Ali pridejo od zunaj skozi okna?

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Pridejo po zračnikih, skozi mini razpokice v stenah, skozi kanalizacijo, ob radiatorskih ceveh, po cevkah za električne kable, tudi od zunaj če že hočeš.

Menda ja ne misliš, da si s prenovo stanovanje hermetično zaprl, pa kolikor berem na netu o faraonkah, niti ni nujno da bi jih to ustavlilo. Skratka še enkrat. Jeba!