Motorno olje

tomazpog

Fizikalc
30. maj 2009
133
41
28
Ej, sem šel prav mal pregledat še cene pri drugih ponudnikih... NAtegancija gor al pa dol.. Trenutno so tele cene kar zelo OK, očitno se je tip odločil nardit KONKRETNO akcijo in cene spustit "v poden".. Je pa res, da so očitno redne cene krepko zasoljene.. Ampak to ne spremeni dejstva, da je trenutno tale oljček več kot ugoden, hehe..

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Na srečo smo že nekaj časa v evropski uniji in ne vem zakaj sploh kupovat še pri nas, če pa se iz Anglije s poštnino vred dobi večina olj ceneje. Če pa se kupi 20 litrov še s par kolegi ali na zalogo zase, pa pride večinoma ceneje kot pri nas (tudi če je tu v akciji)

Je pa v Saming-u in Eurotonu motul v akciji večkrat.

b0li

Zelenc'
19. jul 2010
22
0
1
LP

Prejšnji mesec sem v GTMju kupil 4literski Castrol Magnatec 10W40 za 56€, danes pa vidim, da imajo enakega v Jagrovi reklami za 27€. Edino embalaža je malo drugačna v reklami.

Tak da ne bo kdo preveč denarja ven metal.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113
dilerčki imajo za navadno rajo enkrat višje cene, kot za potem razne delavnice in popoldance. Zdaj ne vem v čem je fora, saj če na mesec kupi neko stvar 100 fizičnih strank je isto kot da nek popoldanec 100 x kupi po eno stvar, s tem da vsi operirajo samo z gotovino. Lupat pač kje se da..ampak se ne gremo več tako
smile-1.gif

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Da se prištulim zraven:
kakšno olje bi bilo dobro vliti v avensisa 2.0 D4D pri prvem servisu, na 15 kkm.
To olje, ki je zdaj notri, ki so ga vlili ob pripravi avta pred prevzemom, se mi zdi zelo ok, ker ga v tem obdobju od 0-15000 km motor ni popil čisto nič, oz. zanemarljivo malo. Rad bi nabavil za prvi in verjetno vsak nadaljni servis, svoje olje, ker se mi zdi 32 ojrov za 1l olja, kot ga računa uradni servise trimač.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

Imam enga cliota z cez 200Kkm in pije olje, letnik 98, 1.2 motor ,enkrat ga v 3 mesecih zmanjka 3 litre, drugic zdrzi 3 mesece na minimumu da zmanjka sam kaksne pol litra olja.
Poznamo olja 5-40, 5-30, 10-40, 15-40,,. vcas k si imel staro masino si dal polnosinteticno olje in mineralno je bilo za kaksne nove motorje ali ne?

Tudi ce me spomin ne vara se je v kante dajalo 15-40, ceprav je to samo temperatura sem vedno mislil da je to sinteticno olje in zato sedaj nevem ali so vse te cifre ki so zgoraj nastete za olja, mozna kot sinteticna in mineralna olja ali se vseeno drzijo sinteticna in mineralna olja v dolocenem rangu zgoraj nastetih cifer?

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.819
113
Ravno obratno: v razštelane mašine, katere so žrle olje so stavili noter tudi 20-60 ali kaj je že bilo tisto olje. Se pa moraš zavedat, da s tem motor zgolj še hitreje uničuješ... Bolj ko je sintetika, bolj bo mašina pila olje, ker je sintetika običajno redkejše olje.

Torej, če star Clio pije olje rukni noter mineralca 15-40, pa boš videl kaj bo. Še prej pa poglej, kaj sicer tvoj motor zahteva, da ne boš slučajno to olje stavil v 1.8 16v motor...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ja motor sem dopisal kater je.

Kaj ima pa veze sedaj 20-60 olje, sej to je samo temperatura pri minusu in plusu da je olje se normano viskozno ne? Tako da za nase podnebje je ideal 15-40, mogoce 10-40, ni mi pa jasno kako lahko potem funkcionirajo avtomobili z 5-30 olji pri nasih minusih po zimi?
Vem da sicer 15-40 ne pomeni minus samo do -15 ampak se malo dlje a vseeno.

Torej sintetika se potem daje v nove dobre motorje, mineralce pa v slabe zluftane? Kaj pa recimo polsintetika, to je vrjetno glih nekaj vmes, ko neves ali motor je slab ali ni? Sam v mojem primeru bi bilo vrjetno res ze skrajno nujno da se da mineralca notr, pa stem nebom nic skodoval motorju da bi se kaksni kanali zapacali itd?

Gre se tudi zato da se da notri cenovno ugodno olje, zarad dolivanja, ma kdo kaksne ideje? Avto se pa vozi resnicno po omejitvah ,nobenih naporov.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.819
113
Da ne boš še bolj vse skupaj zamešal, si vzemi 5 minut časa in si preberi kaj pomenijo tiste številke (temperaturo vsekakor ne):
http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil#Grades

Za svojo škatlo pa pojdi v Leclerc po njihovo olje 15w-40 in bo najcenejša opcija. Sam sicer tega ne bi naredil, ampak bi saniral problem.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Hvala sm si prebral pa sem res vse zamesal, enkrat sem nekaj bral o racing oljih in vidm da sem cist pomesal zadeve.
Sam mi vseeno ni cist jasno. Castrol ima 15w40 ki je mineralno olje in isto 15w40 ki ni mineralno olje, torej mi cifre viskoznosti in W cifre hladnih temperatur nic ne povedo glede tipa olja ali je mineralc ali sinteticno olje, ampak samo kaj pise na skatli kot ali je to sinteticno ali mineralno olje, ne? Pac sem mislil ko govorimo da je sintetika nizko viskozna da se da to tudi iz cifer razbrat recimo od 0-40 sintetika in od 40-60 proti mineralnemu olju?

Kater pa je to olje v leclercu a tisti extralub al kaj ze in zakaj ti za svojo skatlo tega nebi naredu? Ta skatla je narejena da dela dokler dela, kar pa se vedno ne pomeni da mora stradat primernega olja ne?

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Spar ima v novem katalogu pravo olje za tvoje vozilo - Elf Competition 10W40, 4 litre za 18€. Polsintetika iz Elfovega nabora za Renault, standarda RN0700... v glavnem "original" za Clio 1.2

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Eno vprašanje glede olj, na netu predvsem bolhi je veliko teh manjših prodajalcev olj (razni s.p.-ji in d.o.o.-ji). A je kak preizkušen pri katerem ugodno kupujete olja namreč sumim da je vsaj polovica teh olj duplakov torej neoriginalov... Lp

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.819
113
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
zakaj ti za svojo skatlo tega nebi naredu?
Ker če pije olje (dosti) potem je nekaj narobe in po moji logiki je treba to sanirat. Če ga misliš zvozit in ruknit na odpat, potem je druga.
Tisto glede ELF-a v Šparu ni slaba ideja, sploh pa na pol zastonj. Edino kar je, da ti ga bo zelo verjetno pil.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
zakaj ti za svojo skatlo tega nebi naredu?
Ker če pije olje (dosti) potem je nekaj narobe in po moji logiki je treba to sanirat. Če ga misliš zvozit in ruknit na odpat, potem je druga.
Tisto glede ELF-a v Šparu ni slaba ideja, sploh pa na pol zastonj. Edino kar je, da ti ga bo zelo verjetno pil.

Mah to vem da je treba sanirat a ce je avto gnil in kot celota vreden 400eur potem sanacija odpade ne?

Ja tisto olje ki ga je podal Blazko je super, samo mislim da je polsinteticno ze sedaj notri, moram preverit, res je tudi poceni, a ce je polsintetika notri potem rabim sigurno mineralca.