Motorno olje - rok trajanja uporabe?

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz v avtu, ki se ni dosti uporabljal pet let nisem menjal olja, narejeno malo km.
Ko je ven vlil ni bilo nobenih posebnosti. Al maže al pa ne maže, druge ni.

Majo pa olje tudi v Lidlu
smile-1.gif

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Eh če maš pa švabo....pol pa sam castrol kupuj
evil.gif

Zakaj ravno Castrol?
smile-1.gif

Sem za svojga nemca kupil nemško olje narejeno v Belgiji.
grin1.gif
Skupaj s Fram filtrom je blo malo pod 30 eur v adel na Jadranski, Maribor.

Nazadnje urejeno:

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Filter je sigurno 5 eur. 5l olja pa v mojem primeru 23 eur. In če ti misliš, da je to noname olje, še ne pomeni da dejansko je.
Si že slišal recimo za Divinol? Verjetno ne. Pa ima gor audi štempl, kar pomeni, da je audi potrdil kakovost in tudi olje morda ( ne vem) uporablja za nekatera vozila.In wlf in divinol sta prek dovolj dobra za povprečne mašine do 200 konjev. Kje so pol še opevani elf, shell, castrol, valvoline...

wolf: http://www.wolfoil.com/
divinol: http://www.zeller-gmelin.de/view/content/

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
aral higtronic 5w 40 dobiš za cca 25€ 4 litre 5w 40( 10w 40 je potem še ceneje) , ali pa recimo akcija v leclercu ko sem dobil shell helix ultra 5w 40 5l za 31€ aha ma pa gor vw ,bmw pa še mislim da alfa romeo štempl če se ne motim
grin1.gif

da ne omenjam da sem dobil zraven obesek za ključe z Ferari emblemom
grims-1.gif

no resno sam tvojega olja ne poznam vendar se mi zdi če znamke olja oziroma samega olja ne poznaš bolj ziher nakup olj zgoraj omenjenih standardnih znamk seveda z ustrezno gradacijo in doseženim zahtevanim standardom proizvajalca vozila v priloženih navodilih

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Sem videl tega shell, samo mam zdaj v avtu 10w40, praktično nič ga ni zmanjkalo, samo je že v letih hehe in bom zato menjal in spet dal takega not.Shell pa je bil, kot si že rekel 5w40 in 31 eur.Kje je še filter :D

Nemčija je še vedno pojem kvalitete.
smile-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Ja, je.ba malo, ker bi moral dat za olje in filter 36 EUR namesto 30 EUR
evil.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.385
5.661
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Jaz v avtu, ki se ni dosti uporabljal pet let nisem menjal olja, narejeno malo km.
Ko je ven vlil ni bilo nobenih posebnosti. Al maže al pa ne maže, druge ni.

Majo pa olje tudi v Lidlu
smile-1.gif

Problem je bolj v temu da se tud kemija stara....pa ni problem da 5 let staro olje ne bi mazalo.....ampak bolj da se že 1x uporabljeno olje tud hitreje stara (ostanki zgorevanja...kondenz zaradi malo kilometrof)

Če gledaš weeler dealerje na discovery.......vedno ko podira stare mašine pokaže nagrižene ojnične ležaje.....posledica dolgega stanja motorja z starim oljem v karterju ( nagriženost je posledica delovanja kislin......pridejo z byprodukti izgorevanja)

Kamele0N

23. jul 2008
42.385
5.661
113
Tebe nikoli nisem razumel........imaš oldtimerje........do katerih pa nimaš tehničnega odnosa
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

To ni blo v oldtimeru
smile-1.gif

Sintetika ziher drži 10 let, ne da bi "razpadla" a ne.

Kamele0N

23. jul 2008
42.385
5.661
113
Pr ceni 20-30eur za kanto.....se mi sploh ne da igrat štajerca
grin1.gif

Menjam pr 15k/2x letno čeprav bi lahko mirno še vsaj 5-10k naredu
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
ksz...

Na kanti od Castrola Egde 5w40 piše rok uporabe najmanj 4 leta od dneva proizvodnje.

lp

Kamele0N

23. jul 2008
42.385
5.661
113
Najmanj....odvisno od skladiscenja!

Etak da cimprej....tem bolje....ne rabs se pa lih stajerca spilat z 10let staro sintetiko...se vid da mu franČek sravfa
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

Ausc

Pripravnik
10. sep 2011
584
1
16
Ksz

Tale "sintetika" (PAO synthetic oils), ki jo vsi vlivano v avte je drugace dalec od "prave", ester sintetike. The real deal so kaksna redline, motul, silkolene in podobna (povprecnemu uporabniku neznana) olja. Kaksen castrol, za katerega povprecni uporabnik misli, da je najboljse, kar lahko da v avto, je v bistvu precej za en drek olje in je pri meni, ceprav je kao priporocen s strani proizvajalca ($$$) letel po jurja kolimetrih ven..

Kamele0N

23. jul 2008
42.385
5.661
113
Se strinjam....ceprav za obicajnega voznika (ne alter voznika
evil.gif
) je kjerakol sintetika vec kot dobra....

V temi o cipanem dizlu in olju mas rusko stran kjer so lab testi olj....tam lahko vidis siromasnost castrola z aditivi