Montaža žleba

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Naredil sem si dodaten nadstrešek in sedaj mi je nekoliko zmanjkalo znanja.
Montirati moram še žleb, pa me zanima, če je kdo, ki bi mi nekoliko pomagal pri odločitvi, na kakšnih odmikih naj ga fiksiram.

Problem sta dve dimenziji - koliko naj bo žleb nižje od skrajne točke strehe in koliko naj bo pomaknjen v notranjost.
Streha je pločevinasta in zelo položna. Ker imam občutek, da sem na nekem drugem koncu zadevo izvedel slabo, bi sedaj prosil za Vaša dodatna mnenja, oziroma izkušnje s takimi zadevami.

Takole je videti zaključek te strehe:

zleb.jpg

Hvala za predloge!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.161
6.970
113
pri taščici
Sredina žleba naj bo vertikalno pod koncem kritine. Ker imaš položno kritino ti najbrž ne bo zdrsnil sneg z nje (da bi ti odtrgal žleb) niti ti voda ne bo tekla čez njega ob nalivu. V zgornjem linku imaš narisano kako označiš kljuke (boš nabil z vrha ali iz strani?) Prvo in zadnjo postaviš v padec. Po zunanjem robu kljuke in po dnu napneš špago zato da lahko preveriš padec in imaš ostale kljuke v linijo tako horizontalno kot po vertikali.
Če kljuke nabiješ iz strani špirovca lažje pogoljufaš površno skrivljene kljuke, jih je pa težje kriviti, ampak nekako se da to tudi na primitivni način (primež pa rorcange (ali cvinga) če ne drugače.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
bil ravnokar spendlar pri meni...zleb je postavljen kot je rekel hanzi..pol ga gleda ven druga polovica pa je pod kritino.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hvala vsem, tudi tistim na ZS, vsekakor bom to polovico upošteval!
Ker sem omenil, da sem enkrat že naredil napako (in je potem bilo pri nekoliko večjem nalivu vse narobe), sem bil tokrat precej neodločen.

LP

Edit: Če bo tole še komu koristilo: ker sem spraševal tudi za višino, sem na ZS dobil konkreten odgovor, v popolnosti argumentiran - 1cm zavite pločevine ('zapigane') navzdol, žleb pa prav tako 1cm nižje zaradi možnih vplivov drsečega, južnega snega.

Nazadnje urejeno: