Montaža klimatske naprave

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Žena hoče klimo takoj. Doma imam trenutno še 3-letnika, novorojenčka in ženine starše. 70m2 stanovanje, bivalni del gleda na zahod, spalni na vzhod. Uporabljali bi jo le za hlajenje v zelo vročih dneh in morda kdaj za gretje v prehodnem obdobju. Imam nova okna in zunanje ALU rolete. Glede na prebrano se mi zdi pametno kupiti split inverter varianto. Kam se montira zadevo v takem primeru? Montaža na vzhodno stran bloka ne pride v poštev. Lahko jo montiram le na zahodni strani, kjer je balkon. Na fasado ne smem. Problem je še ta, da je celotna stranica med sobo in balkonom PVC/steklo, nobene stene. Glavno vprašanje - se da v tem vremenu (najbrž je veliko posla za monterje, morda problem z dobavo naprav?) zadevo zrihtat v doglednem času, recimo v enem tednu? Bojim se, da bi v primeru dolgega čakanja vročina popustila. V tem primeru jo raje kupim naslednje leto. Prosim za mnenje tistih, ki imate izkušnje.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Balkon.jpg

Na sliki so še stara okna, prilagam pa samo za oris, kako zadeva izgleda.

Nazadnje urejeno:

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Ali imaš sedaj balkon zastekljen?

Če ne je žal edina možnost na notranjo stran balkona, tam nekje k maš sedaj štrik za perilo obešat pritrjen. Podobno situacija je pri nas, s tem da je balkon odprt samo na eno stran, pri tebi na dve in, da je prejšnji lastnik zasteklil balkon. No klima je, pač takrat odprem okno in se veselo hladim.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Ne, balkon ni zastekljen. Itak sem računal, da bo zunanja enota tam, kjer praviš, ampak zanima me, kje bo preboj.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Uh, kot gledam sliko, imaš okno čisto do roba. Verjetno ti bojo klima mojstri najlaže svetovali ob ogledu. drugače pa jim cevi ni problem krivit. Večji problem bo po moje odvod kondenca iz notranje enote.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
prejšnji lastniki so se v mojem stanovanju znašli tako, da so kondenz speljali v umivalnik v kopalnici. Zunanja enota je pa na drugi strani bajte.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Preboj ni problematičen...naredil ga bo kjer bo najbolj ustrezno..itak potem pelješ cevi (Lahko) po notranji strani stene je potrebno) oz. zavisi kako je stanovanje od znotraj oz. kje bo notranja enota.

Kondenz z notranje enote ni problem...se ga pelje ven na zunanjo enoto (jaz nr. ga lovim v 'kitajski' vrč na balkonu...pač ni druge opcije....zato semkupil eno porcelanasto zadevo, pa zdaj prav dobro izgleda.

Glede nakupa..ne kupuj šrota, ker ti bo prvi dal žal, ko bo zadeva ružila nad betico, pa nobene pametne regulacije ne bo od nje. Pripravi 1.200 EUR pa boste vsi mirno in hladno spali.

JE pa trenutno idealni čas za montažo klime
evil.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Čez steklo ni kaj mencat..preboj se mora naredit preko stene.
Če ne gre drugače se pelje cevi levo/desno - gor dol - preboj čez steno - ter potem križem kražen notri do notranje enote, ter odvod kondenza (notranje enote) v najbližji odtok.

Se pa vedno najde rešitev. Zato pa je najbolje poklicat kakega (pametnega) monterja, bo takoj videl kaj se da in kako bi se dalo. Včasih pri sebi ne najdemo rešitve ...drugi pa samo pogleda in že vidi in ve kako bi/bo najbolje.

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
KSZ, da izkoristim temo:

Ali mora biti zunanja enota višje ali enako visoko, kot zunanja, ali to ni problem? Jaz bi zunanjo enoto klime dal na balkon na tla, notranja pa bi bila 2 metra višje. Pa še to, koliko so lahko dolge cevi? 4 metre ne dela težav?
LP!

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Komot je 2m nižje, komot je razdalja 4m. V bistvu maš skoraj idealne pogoje
smile-1.gif

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Aja, pa še to: zunanja enota klime bo na tleh na balkonu. Koliko je problematično sonce, ki sveti na klimo? Kolikor vidim, so te enote razsejane vsepovsod, na soncu, v senci, ni da ni. Ali direktno sonce kaj vpliva na delovanje zunanje enote? Poleg tega pa še, kakšno luknjo se vrta v zid za instalacije? 8 cm premera?
LP!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
vrta se običajno 50 mm.

Zunanja naj bi bila niže od notranje - zaradi padca kondenza, načeloma je vseeno. Sonce ne moti.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pri meni je zunanja enota na tleh, notranja pa tik pod stropom, razdalja med njima pa ene 8m. kondenz je pa speljan v kopalnico.

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
vrta se običajno 50 mm.

Zunanja naj bi bila niže od notranje - zaradi padca kondenza, načeloma je vseeno. Sonce ne moti.

zunanja enota mora biti vedno nižja, problem je olje v kompresorju. V primeru, da je zunanja enota višja kot notranja, se na zunanji enoti naredi zanka na dovodni/odvodni cevi, ki sega višje od enote. Ta zanka preprečuje, da bi olje uhajalo proti notranji enoti.