mondeo in štarter

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Oj!
Imam mondea 2.0 tdci s katerim imam problem pri vžigu.
Ko avtomobil štartam se verjetno štarter zavrti v prazno,..
Je problem v štarterju ali čem drugem?
l.p. b

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
motor ne vžge,.. samo v prazno se zavrti
frown-1.gif

b

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Motor vžge ali ne? Če ne vžge - se zaganjač zavrti v prazno? Če vžge, se sliši po vžiganju še zvok zaganjalnika "bzzzzmmm"?

Kaj pomeni, če se po vžigu oz. pravzaprav med vžigom sliši tko kot si ti napisal ''bzzzzzzzzzmmmm''? Men se to sliši samo, ko vžgem mrzel motor, recimo zjutraj, potem lahko ugasnem in prižgem takoj ponovno in tega ne bo več slišati. Če bi pa avto pustil stati recimo 2 uri, bi se pa spet pri prvem vžigu slišalo to zraven.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Če se samo zavrti, je skoraj zagotovo kriv potisni avtomat, kateri potiska zobnik zaganjalnika naprej do vztrajnika.

Če se ob zagonu sliši "bzzzmmmm", je pa sklopka zagnjalnika počasi za odpis. Razlika med temi dvemi problemi je v tem, da je zgornji v večini primerov instanten (torej danes dela - jutri ne dela več), pri tem spodnjem problemu pa se stanje čedalje slabša dokler sklopka zaganjalnika ne drsi v taki meri, da zagon motorja ni več mogoč.

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
je kje v okolici kak strokovnjak, ki zadevo opravi kvalitetno in za normalen denar?
Moj mehanik je na dopustu,..
b

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
baje je trček na vrhniki ok,.. pokličem jutri k njem,..
še vedno pa ne razumem najbolje zakaj električarja,..nekako imam v glavi da so v igri zobniki - vzrajnik,.. avtoelektričar pa mi ne paše zraven a ga vprašam pa vidimo,..
maš kakšno razlago kako to čudo s štarterjem, vztrajniki in ne vem še čem deluje?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Vztrajnik nima pri tem praktično nič, jaz sem ga samo omenil v razlagi, ker sam zaganjalnik zavrti vztrajnik pri zagonu motorja.

Avtoelektričarja rabiš zato, ker je zaganjalnik spada pod električni sklop vozila.

Malo razlage o delovanju na YouTubeu:

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
do Kogovška v LJ bo treba it,.. ima kdo izkušnje z njim?
Baje obnavlja (tudi) štarterje,...

l.p. b

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Ne se kar zagnat k nekomu, ki ga hvalijo.
Morda ga hvalijo zaradi drugačnih storitev.
Nekateri znajo menjati samo obnovljenega, ki ga popravlja nekdo drug. Potem je cena ponavadi dvojna.

Pokliči več avtoelektričarjev, povej da 'špula ne porine ricla', oz. da štarter zavrti v prazno in potem ga po obnovi drži za dogovorjeno ceno.
Popravilo lahko stane 40 pa do 80E, odvisno od napake.

Kar je več je kraja.

LP

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
bo treba menjat štarter, dvomasni vztrajnik in sklopko
frown-1.gif

štarter bo šel v šiško za ostalo pa preverim v AMS in pri Potokarju,.. original ali Luk,.. odvisno od cene,..
b