Močeradovec - ali dejansko še obstaja?

jann

Zelenc'
5. jul 2016
1
0
1
Pozdravljeni,

že nekaj časa se v uredništvu pogovarjamo o tej pijači, vendar pa smo v dvomih, da to pijačo dandanes sploh še kdo pije. Zadnjič pa sem bil na staroverskem praznovanju solsticija in je beseda spet padla na močeradovec, ki so ga bojda pili že naši staroslovanski predniki, naj bi ga pa še vedno pridelovali v nekaterih koncih Slovenije.

Je skoraj da že mitična pijača, ki se mi zdi, da si zasluži malce več pozornosti. Prav tako pa bi bilo zanimivo napisati tudi nekaj o ljudeh, ki to pilačo izdelujejo, od kje so pridobili znanje, je to del tradicije, kje ta pijača konča... nekaj na to varianto

Ali kdo pozna koga, ki še zna pripraviti močeradovc, oz. ga še redno dela? Zelo bi bil vesel kakršnihkoli informacij. S to osebo bi se dobil, fotodokumentiral proces izdelave in napisal krajši članek. Vsi seveda lahko ostanete anonimni. Članek pa bi bil objavljen na spletu, na strani enega od večjih tujih medijev.

Hvala za vašo pomoč!

sporočila prosim na privat
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Nekako 99% je da je močeradovec samo mit oz. dobra zgodba s katero so hribovci prodajali slabo žganje v doline in mesta! Halucinacije in pekoč (grenek) očutek so resnični, ker pač acetal, metanol, aceton, propanol, butanol in podobne spojine v prvem in zadnjem toku destilacije ne vplivajo ravno blagodejno na zdravje.

Vse to je bilo sicer že raziskano, od nekega kvazinovoinarja se pričakuje da bi malce pobskal po literaturi. Namig, avtor raziskav Miha Kozorog.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ni bilo par let nazaj na preverjeno ali nečim takim? Pa da je zadeva mučenje živali ipd... Sicer pa tudi če bi ga kdo dejansko kuhal, dvomim da bi se šel izpostavljat, glede na sporen način "pridelave".
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
To bo to

Ta dva vpraši
grims-1.gif
 

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Ste od oglarske prisege še kdaj pili močeradovec?
Ne, samo enkrat. Prvič mi ga je dal dehnar. Mi je rekel, ti bom dal močeradovec, boš videl, te bo kar dvignilo. Sem popil in me je spraševal, kako je. Jaz sem mu rekel, da nič posebnega. Preden smo šli domov me je še enkrat začel spraševati, kako je? Ma, sem rekel, nič. Ma, kako da ne, je rekel, mene kar dviga. Sem rekel, da nič. Se je zasmejal in mi rekel, da mi sedaj verjame, da govorim resnico, ker mi je dal navadno žganje. On je mislil, da bom podlegel, ker je rekel, da me bo kar dvigalo.
Enkrat kasneje mi je pa potem dal malo. Ti gre tako v glavo, ampak nisem veliko čutil.

Kako so delali močeradovec?
Delali so ga na tri načine. Prvi je, da so ga zvezali za rep in je žganje kapljalo po njem. So rekli, da je ta blag močeradovec. Najbolj hud je bil tisti, ko so dali nekaj močeradov v bakren kotel. Pod kotel so zakurili, močerade pa so polivali z žganjem. Ko so prišli močeradi do bakra, da bi se rešili, jih je speklo in so šli stran. Ob tem so močeradi oddajali strup, ki je kot neko mamilo. Notri v kotlu je bilo veliko močeradov. Tak močeradovec je bil najhujši. Kasneje so jih spustili, vendar ne vem, če so preživeli. Tretji način pa je bil, da so dali živega močerada notri v flaško in zaprli. Močerad je potem notri umrl. Čez nekaj mesecev so potem žganje precedili. Vsi, ki sem jih spoznal, pa so delali močeradovec samo iz tistih močeradov, ki imajo razbito luno, s teh, ki so lisasti. Nikoli s črnega. Rekli so, da je ta močerad, kot da bi luno razbil. Rekli so, da je vsak malo drugačen, če daš dva skupaj nista ista.
Meni je Strgar rekel, da ima najraje tistega, kjer žganje po močeradu kaplja. So pa delali močeradovec skrivaj, ker pod Italijo niti žganja nisi smel kuhati. Največ so ga kuhali tja do prve svetovne vojne in sicer so ga pili fizični delavci. Ko so bili utrujeni so ga pili, da so lahko naprej delali. Potem so pa popadali od izčrpanosti. Otrokom ga niti slučajno niso dali. Delali in pili so ga tisti, ki so ga rabili. Nekateri pa so tudi mislili, da je to zdravilo, saj so ga še v Tolmin in Kanal prodajali.

http://www.staroverci.si/sl/za...medvesckom.html
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Lej ko se v isti temi omenja "staroverce" in mene potem verjemi da sem bolj kredibilna oseba!
evil.gif
 

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Obstajal je, to ni mit..pred dolgimi leti sem (smo) ga pili v škofjeloškem hribovju..takrat in nikoli več-raje crknem na mestu.
grims-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ja glej jst sem ga tudi pil. Pa kačji strup, pa medvedovo kri pa škorpijona v vodki in črva v tekili ... izberi poljubno bedarijo.

Nekaj je "mistični močeradovec" ki te spravi v stanje višje zavesti in o čemer je govora v tej temi. Drugo je pa je ko je zarukan hribovski kmet vrgel močerada v žganje (pa modrasa ipd.), ker je enkrat od nekoga slišal da se to dela.

Dejstvo je (raziskano) da so močeradovec imenovali slabo žganje in ga kot takega ponujali na tržinicah, ker je bilo tisto brozgo nemogoče (in nezdravo) pit je "mit" o močeradovem strupu čisto pripraven.

Če pa koga veseli občutek pitja močeradovca pa mu zastonj dam malce "slabega" alkohola. Če ne kozlaš po popitem kozarčku je čisto možno da bodo prisotne kakšne halucinacije (pa je močerad samo na 10m mimo šel)!
zmaga.gif
 

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Ko sem še sam kuhal šnops, sva enkrat s sosedom probala spesniti močeradovca po receptu iz Poljanske doline.
Morda ni bil prav narejen, ker sva ga delala iz dobrega žganja.
Okus nič zelo posebnega, mi je pa še danes žal močerada, ki je storil kruto smrt, ko je žganjica tekla po njem!
Blaž Ogorevc je pred leti pisal o močeradovcu v Mladini, če se komu da googlat!
 

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Saj se sploh ne kuha tako, da teče po njem..
Po tistem receptu, ki ga je poznal sosed je moral močerad viseti tam kjer žganje teče iz hladilnika.
Sam prej o tem nisem vedel nič.
Torej ne odgovarjam za napake v receptu!
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
To so recepti, ki si jih je folk naknadno namislil ... predvsem taki, ki so verjeli zgodbicam in poskušali močeradovca narediti doma, čeprav v osnovi niso vedeli v čem je štos.
Največja napaka pri izdelavi močeradovca je izbira kvalitetnega žganja. V osnovi potrebuješ nekaj čim manj pitnega ...

Utiševalec očitno dobro ve, kaj piše. Sem imel deda, ki je prekuhalžše pa još žganja in zvarkov. Hja, tudi močeradovec, ampak nikoli s kakšnim plazilcem ...
hysterical-1.gif