To seveda nekoliko spremeni situacijo.
Ergonomske mere za dimenzoniranje kuhinjske mize so pogojene z osnovnim prostorom, ki je potreben za enega človeka, to je 54 x 36 cm. Če k temu dodamo še nekaj prostora za udobje, lahko mere zaokrožimo na 60 x 40. Iz tega potem lahko izračunaš kaj je to 'nekoliko večja miza' za 8 ljudi. Dimenzije, ki si jih napisal najprej pa zadoščajo za 14 do 16 ljudi, zato sem pisal o 'konferenčni mizi'
problemi pri tako velikih mizah rastejo s kvadratom velikosti. Na primer: teža samo plošče 300 x 180cm debeline 40mm (manj je nesmiselno) je od 110 do 170 kg. Manipulacija med obdelavo tolikšne teže je zanimiva izkušnja.
Pa ni problem samo teža pri tolikšni dimenziji, recimo stroj (debelinka, valjčna brusilka), ki bi debelinsko obdelal širino 180 cm je težko dosegljiv, oziroma ga ima redko kateri mizar. Ročna obdelava pa je sicer možna, vendar zahteva veliko truda in končen rezultat ni vedno uspešen.
Morda s tem svojim prispevkom preveč 'strašim', mojih 40 let v tem poklicu je razlog za tolikšno previdnost.
LP