Milka?!

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.077
489
83
tam ko se terc po tori rola
Ko je že bilo omenjeno pivo... kje je tu logika, da je čez mejo, konkretno v Pliberku, Laško pol ceneje, ko v naših trgovinah? Nekdo je požrešen -država ali trgovci. Drugače pa, kot je že bilo vprašanje -če zmanjšujemo/bojkotiramo nakup kakšnega izdelka.. Ja, že ves čas. V Lidlu je velika banjica sladoleda bila 1.79 evra, zdaj je 3.89 evra... Je bil kruh po 98 centov hlebček, zdaj čez dva evra... Sladoleda ne kupujem več, kruh sem pa našel kvalitetnejši (lokalna pekarna) za 1.37 ista teža in boljša kvaliteta. Jajca so po trgovinah dva evra in več, lokalni kmet jih ima po dva evra, pa domov pripelje. O razliki v kvaliteti verjetno ni treba izgubljati besed. Meso kupim pri kmetu (sicer se peljem 25 km daleč), kupim deset kg svinjskega in 10 kg piščančjega, ko kolje... Garant domače, ne neki uvoz iz kdo ve kod...

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.294
761
113
Kmetje bi morali biti pametni in ne požrešni.
Če lahko dajo za polovično ceno kot je v trgovini trgovcu, zakaj ne morejo za 3/4 cene prodati, na tržnici.
To tudi meni ne bo nikoli jasno zakaj je tako. Kmet pripelje krompir pred hišo za 1,5 evra ta isti krompir od istega pridelovalca pa stane v trgovini 0,75 centa!? Nekdo bo rekel zaradi količine ampak mi vseeno nekaj ne špila.

Ko je že bilo omenjeno pivo... kje je tu logika, da je čez mejo, konkretno v Pliberku, Laško pol ceneje, ko v naših trgovinah? Nekdo je požrešen -država ali trgovci. Drugače pa, kot je že bilo vprašanje -če zmanjšujemo/bojkotiramo nakup kakšnega izdelka.. Ja, že ves čas. V Lidlu je velika banjica sladoleda bila 1.79 evra, zdaj je 3.89 evra... Je bil kruh po 98 centov hlebček, zdaj čez dva evra... Sladoleda ne kupujem več, kruh sem pa našel kvalitetnejši (lokalna pekarna) za 1.37 ista teža in boljša kvaliteta. Jajca so po trgovinah dva evra in več, lokalni kmet jih ima po dva evra, pa domov pripelje. O razliki v kvaliteti verjetno ni treba izgubljati besed. Meso kupim pri kmetu (sicer se peljem 25 km daleč), kupim deset kg svinjskega in 10 kg piščančjega, ko kolje... Garant domače, ne neki uvoz iz kdo ve kod...
porešna sta oba trgovec z maržo in država z ddv jem. Potem je tu cena ki jo plača trgovec ko to pivo kupi, ki je seveda ob nakupu večjih količin nižja. PS isto je z radensko v sosednji Italiji ta stane ravno toliko oz je celo cenejša kot pri nas

glede kvalitete ko omenjaš kruh , sladoeld....gledal majonezo pri nas (lidl, spar at company....) pač jajca, jajčni rumenjak, melanž in podobno, gledaš ita majoneze ..njihovi brandi ala coop, selex, conad in pa tudi tiste z imeni in priimki.... uovo fresco pa je cena ista kot pri nas

B81

22. jul 2007
37.842
11.071
113
res je, da dobi večja veriga robo ceneje, spet pa ne toliko, kot gledamo v razlikah tu in tem prek meje. Gre za politiko trgovca, npr. naš sosed se trenutno daje s hrvati in se že na znotraj pozna, medtem ko imata tujca red, da ni večjega in nič kvartalnih šamarov po glavi in na tak način sklepam, da delajo v tujini. Kako lahko naš sosed propade, da se mora prodat, mi ni jasno. Nikomur, ki je s foha, ni. verjetno vsa ta nakracljana ciganija veliko stane, tujci pa imajo vse enote skor enake, to je pač trgovina ne pa lunapark (katerega plačujemo dobavitelji in kupci).

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.571
482
83
Kmetje bi morali biti pametni in ne požrešni.
Če lahko dajo za polovično ceno kot je v trgovini trgovcu, zakaj ne morejo za 3/4 cene prodati, na tržnici.
"En mičken" je razlike v strošku pripravljat en produkt "cel šiht" ali 15-20-30 različnih produktov in vsakega posebaj v roke končnemu kupcu dati.

Absolutno se pa strinjam, da so tržnice relativno drage. Ampak trg oblikuje ceno kakršno pač oblikuje.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: brane_new in Pepe

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.679
4.395
113
Pa saj bi dobil še četrtino več.
Bi pač imel svojega prodajalca na tržnici.
Ali se res ne izplača in rajši daš 50% marže trgovcu.
No 100%. če smo natančni

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.071
3.757
113
No 100%. če smo natančni
Verjetno ne, sploh, če nekoga plačaš, da stoji na tržnici in plačaš še sam štant vsak dan. Če pa sam stojiš tam, pa nihče ne dela primarnega posla.

Nekaj čisto drugega pa je, če na tržnici samo preprodajaš. Ni skrbi, ali bo delo narejeno, si pač tam, dokler ne prodaš, kar si ceneje kupil drugje.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.679
4.395
113
Verjetno ne, sploh, če nekoga plačaš, da stoji na tržnici in plačaš še sam štant vsak dan. Če pa sam stojiš tam, pa nihče ne dela primarnega posla.

Nekaj čisto drugega pa je, če na tržnici samo preprodajaš. Ni skrbi, ali bo delo narejeno, si pač tam, dokler ne prodaš, kar si ceneje kupil drugje.
Ej včasih so babico poslali na tržnico!!!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.563
5.126
113
No 100%. če smo natančni
Če nimaš težav z matematiko, boš hitro zračunal, koliko bo prodaja na tržnici dodatno stala. Upoštevaj bruto2 za minimalca, dopust, nekaj rezerve za bolniške, nadomestnega delavca v času odsotnosti, prostor na tržnici, prevoz ...
Po mojem si je marsikdo že to izračunal, marsikdo se je tudi poskusil v poslu in se vrnil na prodajo na debelo. So bili tudi poskusi večjih podjetij, pred desetletji denimo tekstilna industrija, ki se je šla svojo maloprodajo in je na koncu crknilo vse skupaj. Če se ne bi "igrali" maloprodaje, bi obstali še deset let na trgu.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.932
2.675
113
"En mičken" je razlike v strošku pripravljat en produkt "cel šiht" ali 15-20-30 različnih produktov in vsakega posebaj v roke končnemu kupcu dati.

Absolutno se pa strinjam, da so tržnice relativno drage. Ampak trg oblikuje ceno kakršno pač oblikuje.

Nikjer pri veletrgovcu še nisem dobil ''dobre vage''! ;)

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.571
482
83
Dobra vaga ali 10% popusta na sicer precej visoko ceno recimo na LJ tržnici... kjer je roba iz domače kmetije ali pa iz?

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.621
3.987
113
Če se ne bi "igrali" maloprodaje, bi obstali še deset let na trgu.
Znanec s produktom kjer obstaja "tradicija distributerjev" je imel idejo da bo svoje izdelke sam prodajal različnim maloprodajam, ker distributerju + maloprodaji res ne bo dajal 40-50% (ja, taki procenti so v njegovem poslu). - Potem se je pa cele dneve vozil po Sloveniji, zapravljal ure in ure, naredil tisoče kilometrov in nagruntal, da ima zato težave v osnovnem poslu, če pa najame dodatnega trgovskega potnika ali kakorkoli bi ga že poimenoval bi pa % prihranka pred distributerjem precej splahnel, če bi sploh kaj dobil kaj več not. - Ker ima distributer že napeljane zveze in dostop tja kamor malega posameznika sploh ne spustijo, ker se jim z njimi ne da ukvarjat. Danes pravi da pod črto 40-50% sploh ni veliko in "rad" plača konkretno storitev.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe