Mi umira disk!?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Potem pa ok. Itak imam avtomatski backup na drug disk, tako da ni neke bojazni pred izgubo podatkov (razen če mi kdo ukrade celo kišto).

bazo

Pripravnik
15. nov 2010
124
0
16
Živjo!
Ne poznam programa mi lahko pove kako deluje oz. na kaj moram biti pozoren.,

Disk 1

Disk 2

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.319
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
ksz
Še jaz pristavim: za hec sprobam utility, ki ga je postal jest5, pa mi slika tudi ne da miru. Disk je star 2,5 leti, ostala dva (kao brez problemov) pa 5 oz. 7 let. Kaj zdaj pomeni 100 relociranin sektorjev na 500 GB? Je to zaskrbljujoče ali treba celo že denarce začet skup zbirat? Ker drugače problemov z diskom nimam, razen tega, da skoraj konstantno najmanj 85% poln.

To ne deluje tako. Nimas ti 100 realociranih sektorjev, ampak je to normalizirana vrednost, ki se zmanjsuje s tem, ko se stanje slabsa. Ko pride do meje (treshold), naj bi bil disk na tem, da v bliznji prihodnosti krepne (ta konkretni atribut je takega tipa, da to oznacuje).

Torej ti v bistvu po oceni S.M.A.R.T. v tvojem disku (zaenkrat se) nimas nobenega resnega problema, mojster zgoraj ga pa za moje pojme ima in dvomim, da je disk v tako stanje prisel sam od sebe, brez zunanje "pomoci"
smile-1.gif

Eh Radirko, Radirko. Ti veš, kako in za kaj uporabljam prenosnik in, da disk ni prišel sam od sebe, do tega stanja.
Brez veze.
Pri prenosniku, ki je koštal krepko čez 1k€ bodo pa ja zamenjali disk, pa TUDI ČE BI GA VEN VZEL, obložil pa s kladivom POKNIL PO NJEMU!

tomi

Guru
1. sep 2007
18.705
9.912
113
40
MB
to je nekaj takega kot, da bi pričakoval da na mercedesu ti nebo poknila guma
grin1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
kaj naj si potem jaz mislim o tem? če jih imam relocated 200 treshold je 140 in ni označeno z rumeno

in kaj pomeni številka pri current pending sector count?
1066578-disk.jpg

Priponke

• 1066578-disk.jpg
    1066578-disk.jpg
    86,8 KB · Ogledi: 96

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
aha in potem imam power-off retract count B8E... to ta številka mi ogromno pove

bolj me zanima ta rumena pikica, je to kaj za skrbet al ne?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Backup pomembnih podatkov itak moraš v vsakem primeru imet.
Če to imaš, pa to potem po moje ni razlog za paniko.
Jaz bi malo bil pozoren, če se stanje slabša, sicer pa nič.

I

Izbrisan uporabnik 3287

Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Naloži, poglej in se potem javi
smirk-1.gif
klik

Zakaj se ta programček želi povezati z internetom (204.232.180.209. tcp), ko ga želiš inštalirati?

lp

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Citat:
Uporabnik smt pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

smirk-1.gif
klik

Zakaj se ta programček želi povezati z internetom (204.232.180.209. tcp), ko ga želiš inštalirati?

lp
UDBA, ti rečem ejga.
hysterical-1.gif

In jaz naj to vem ker?
confused-1.gif
Če te moti, uporabljaj portable verzijo, ki je ne rabiš inštalirati.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Med instalacijo ponudi tudi precej dodatne krame zraven (neki toolbar in še nekaj, se zdaj ne spomnim).
To izklopi.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik motoristic pravi:
Pri prenosniku, ki je koštal krepko čez 1k€ bodo pa ja zamenjali disk, pa TUDI ČE BI GA VEN VZEL, obložil pa s kladivom POKNIL PO NJEMU!

Verjetno ga bodo res (tudi tistim na servisu precej dol visi za to zakaj je prislo do problema, ker tako ali tako zamenjavo placa izdelovalec iz denarja, ki je pribitek na ceno, ki jo na koncu tako ali tako placa kupec, hkrati pa tistim na servisu omogoca prezivetje, saj jim vsak servisni poseg proizvajalec placa), a to se ne pomeni, da ni tvoj disk dozivel mehanskega soka, v kar nas zelis ti tukaj prepricati.

Saj ni pri tem bistveno ali si ti to povzrocil namerno ali ponesreci, ali morda tega sploh nisi opazil, ko se je zgodilo - gre samo za razlog. Ne zgodi se kar samo od sebe, da bi bilo kar naenkrat potrebno realocirati kup poskodovanih sektorjev, in to do te mere, da praznega prostora, kamor se realocirajo, pocasi zacne zmanjkovati.

Meni je pa cisto vseeno ali si ti skakal po racunalniku, ga polival z vodo ali pa ujckal vsega zadekanega na blazinici vate, nimam absolutno nic od tega ne glede na to ali je bilo eno ali drugo, samo povem ti zakaj do takih tezav pride, da se jim morda v bodoce izgones
wink-1.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik smt pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

smirk-1.gif
klik

lp

Nekateri programi se ob instalaciji "pofockajo", da ima ustvarjalec eno statistiko glede tega, koliko folka in s katerih koncev zadevo instalira. Lahko gre pa za (avtomatsko) preverjanje, ce je ze kaksen update na voljo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.009
113
kod Džej-Zija
Z netom se želijo povezati neki trapasti add-oni, ki so priloženi paketu. Jaz sem brihtno najprej inštaliral komplet, potem opazil, da mi je posvinjalo vse živo, nato pa vse zmetal dol in na novo naložil samo CDI, brez dodatkov. Sedaj ne kaže nobene želje po povezovanju z netom.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Aja, tudi mozno. Lekcija je, da se dandanes tudi pri instalaciji ne sme vec na slepo tipkati NEXT, NEXT, CONTINUE...
wink-1.gif
Ker so kaksne nepotrebne zadeve obkljukane.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
okej, kaj pa za Mac? je kak program, da preverim delovanje diska?

zadnje čase določene stvari delajo ultra počasi, predvsem take, ko se nalaga z diska in tudi včeraj sem slišal disk delati, ko ga do sedaj nisem nikoli (med kopiranjem fotk s kartice na disk) - komp se ogromno rabi tudi na terenu, velikokrat z njim delam v naročju, na kolenih, tko da možnost za odpovedovanje diska je. zanimivo je pa predvsem to, da zna biti čisto okej par dni, potem nekaj uric trmoglavi s počasnim delovanjem, ko oddelam, ugasnem in naslednji dan poženem, pa je spet okej.

p.s.: danes sem opazil, da je začel pešati na multiopravilnosti - kadar izvažam fotke, postane cel računalnik precej neodziven, tudi izvažanje traja dlje - včasih sem lahko med izvažanjem delal svašta, danes sem komaj maile preveril vmes. aja, ko izvaža, je procesor obremenjen 100%.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Za mac imaš disk utility vsavi instalacijski DVD zaženi z DVD prideš do tam kjer vidiš opravilno zgornjo vrstico greš pod utility disk utility pol daš prvo repair disk, potem pa še repair permitions in to je to.

10.6.5 update, če si updatal je tvoj problem in še marsikaterega tudi problemi so diski in WLAN po novem update-u kako se popravi uporabi googla. Boš opazil, da jih ogromno ima težave.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ne, mam še 10.6.4 ... sem Onyx pognal, pravi, da z diski je vse okej, ostalega pa, preden ne naredim backupa, ne upam štafnat.

študiram, da bi naredil back up in vse na novo naložil na komp, se pravi nova inštalacija MacOS - zna kaj pomagati, al bom 1 uro življenja vrgel stran?
smile-1.gif