Menjava starih oken

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Celotno širino špalete (vse 4 stranice) daš 3 cm stirodur..prilepiš z lepilom za stiropor (jaz zase vemd abi zraven dal še purpen
evil.gif
). Okvir okna se montira na zunanji rob cegla - običjano 1 cm ven. Na ta konto je sicer večja polica od znotraj, je pa zunaj toliko manjša (kakor tudi globina zunanje špalete...eni so zelo atlih na ta izgled). Na tak način praktično zunanja izolacija nalega na stirodur. Po obdelavi špalet ob izdevali fasade imaš na tan način v tem stiku vsaj 5 cm izolacije do cegla in še to praktično zgolj vogal cegla.

Prekopirana slika od drugje:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
eno laično vprašanje, zakaj pa ni okvir samo za "purpen" manjši od luknje? V čem je fora, da je med okvirjem in steno še stirodur?
Sem prebral tvoj post 3x, pa mi še ni najbolj jasno:)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Zaradi toplotnega mosta.

Recimo da je purpene 1 cm (reža med okvirjem okna in steno)...če ni stirodurja imaš na tej točki 1 cm izolacije (do cegla). Če imaš stirodur je na tej točki 4 cm izolacije.

1 cm izolacije: U=2,3 W/m2K
4 cm izoalcije: U=0,8 W/m2K.

Temu primerni so lahko tudi problemi.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Sorry, mal sem trdoglav...
V obeh primerih (z ali brez stirodurja) imaš 1cm purpena in je to 1cm toplotnega mostu.
S stirodurjem mi nekak deluje slabše, ker imaš eno stikalno provršino (med steno in storodurjem) več.

Sem mal narisal. Rdeča črta in polje predstavlja fasado.
Res mi nekak lajtnga ne potegne zakaj je s stirodurjem boljš:)

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Po mojem, če ni tega stirodurja, imaš v stiku okna s steno 0 cm izolacije. Jaz bi uporabil še debelejšega.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Skica....oranžno je cegel, vmes stirodur (zeleno), plast puprne, nato okno (na levi pomaknjeno na zunanji rob cegla). Spredaj (oz. zgoraj po skici) je izolacija (belo).

Zdaj glej detajl stik fasade in okna. V tisti točki imaš po eni opcji 1 cm izolacije (brez stirodurja) po tej kot skicirano...s stirodurjem pa omenjane 4 oz. brez toplotnega mostu.

V primeru pa, da je okno pomaknjeno bolj v notranjost (nekateri nočejo od znotraj preglobokih polic) je pa ta razlika oz. toplotbni most še toliko izrazitejši (problematičen).
1570079-detajloknofasada.jpg

Priponke

• 1570079-detajloknofasada.jpg
    1570079-detajloknofasada.jpg
    8 KB · Ogledi: 386

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
še druga opcija brez stirodurja
1570080-detajl23.jpg

Priponke

• 1570080-detajl23.jpg
    1570080-detajl23.jpg
    7,5 KB · Ogledi: 385
Nazadnje urejeno:

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Sorry, mal sem trdoglav...
V obeh primerih (z ali brez stirodurja) imaš 1cm purpena in je to 1cm toplotnega mostu.
S stirodurjem mi nekak deluje slabše, ker imaš eno stikalno provršino (med steno in storodurjem) več.

Sem mal narisal. Rdeča črta in polje predstavlja fasado.
Res mi nekak lajtnga ne potegne zakaj je s stirodurjem boljš:)
"Purpen" npr. TKK TEKAPUR PU montažni ima toplotno prevodnost 0,039W/mK, kar je cca enako kot stiropor ali kamena volna.
Kje je zdaj toplotni most?
Površina, kjer nalega stirodur na špaleto te niti ne skrbi kaj dosti, ker je v celoti prekrita z zunanjo fasadno izolacijo.
Bodi trmoglav kje drugje, tu pa verjami da je v celi temi edino nasvet in sliko od vincenca vredno prebrat. Ostalo pozabi.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Še eno mogoče neumno vprašanje....

Kako je pa z nakupom oken posebej in rolet posebej (pri različnih prodajalcih)? Se to izplača in ali je to sploh priporočljivo zaradi vgradnje same?