Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Ne, ti si napisal, da je bilo kromiranje 'popravek' 'cut/button riflinga'. Če pa si hotel s svojim zapisom povedati kaj drugega, pa očitno ne obvladaš slovenskega jezika. Sem citiral tvoj zapis, ker si znan po sprevračanju dejstev.
Pokazal sem, zakaj je kromiranje cevi pri vojaškem orožju, kot je avtomatska jurišna puška, zelo dobrodošla oziroma celo nujna zadeva in da to ni nikakršen 'bling bling' efekt...ko bosta z apollom na strelišču, kjer boš dokazal svoje nebuloze o beretti, ti predlagam da, čeprav ni avtomat, zelo na hitro iz nje izstreliš recimo 100 nabojev zapored, po možnosti z menjavo že predhodno napolnjenih nabojnikov. Morda boš na praktičnem preskusu dojel kaj ti skušam dopovedati. Okej, šalim se, seveda ne bi dojel.
V glavnem, ko je sila in je treba na veliko rafalirat, kromirana cev pride izredno prav. Avtomat brez nje - velik minus. Razen v tvojem pravljičnem svetu, kjer so jugoslovani znali tako hladno kovati cevi, da je bilo to tako über, da se cev sploh ni mogla pregreti. Lol. Ja, rajmond debevec zelo verjetno nima kromirane cevi. Le-ta rahlo manj natančno pošilja krogle v tarčo. Ampak on strelja zelo počasi, se ne znajde sredi sovražnikove zasede...
V glavnm, nekromirana cev je splošnoveljavna zamera pri sicer za tisti čas zelo solidni M70. No, cenejša je pa res bila.
Seveda, saj pravim, natolcevanja o menjavi izrabljenih nekromiranih cevi jugo izdelkov s kromiranimi so zgolj imperialistična propaganda...
mimogrede iz iste strani, kot si dal link...
kromirana cev za jugo orožje glede na dolžino perfektno paše na m70...m92 ima sicer cev dolgo 10 inčev pa še to...deli za 'ak -47' so med seboj načeloma izmenljivi, tako bi morala romunska cev pasati v jugo puško. Bi morala.
Lahko mi pa razložiš, zakaj se po tvoje menjajo cevi zaradi streliva? Strelivo s korozivno netilko (saj veš kaj so netilke, berdan, boxer - opomba; sam tip netilke ne pomeni avtomatsko da je (ne)korozivna, čeprav boxer osebno ne poznam korozivnih, pa take fore) lahko mirno streljaš iz nekromirane cevi, res pa je, da le-ta zahteva čimprejšnje čiščenje z ustreznimi sredstvi. Ampak generalno ja, v tem primeru streljanja starega 'surplus' streliva je bolje imeti kromirano cev, nea rjavi. Evo, pa smo omenili še en minus nekromiranih cevi jugo orožij. Ki sem ga že omenjal v prejšnjem postu s hkratnim dodatkom, da samo rjavenje vseeno ni bistven problem...
Pa lep pozdrav v severno korejo...