Meja, odmik stavb in lastnine od nje, izmere,...

KAALman

Pripravnik
10. jan 2008
751
2
18
Prekmurje RepubliQ
Obišči stran
Prosil bi tiste, ki imate kaj več izkušenj na tem področju, da mi na kratko napišete, kakšne so opcije.

Sosed se je kar naenkrat odločil, da mi bo težil, kje je meja. Mejnega kamna žal ni videti.

Ker ustno izročilo pravi, da je vsaj pol metra od naše ograje, vendar on tega ne sprejema, me zanima,
kako poteka, da pride geodet izmerit, koliko približno stane če kdo ve, ter kakšen približno je postopek.

Nadalje pa me zanima kako je z odmikom stavbe oz. premične lastnine od meje (hišica od psa, palete z gradbenim materialom).

Mene do sedaj ni motilo, da ima sosed 10 cm od naše stavbe zloženo opeko, in da pes praktično dosega našo stavbo.

Sedaj pa je sosed jezen na nas, in nam teži, da je do stavbe njegovo, pa da bi morala stavba biti najmanj pol metra od meje, in podobno.

Vse skupaj pa se je začelo, ko sem jaz dal stavbo obnavljat(naredil omet).

Včeraj je celo kričal čez starše in grozil ipd... kot da poleg vseh svojih težav zdaj naj se ukvarjam še z njegovimi.

Za nasvete bom hvaležen!

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Če je gorzil, se pokliče policijo. Drugače pa mislim, da je tako, da mora biti ograja, če sosed ne podasoglasja, vsaj pol metra od meje, drugi enostavni objketi (garaža, lopa, pesjak) pa 1.5 metra od meje.

Kar se tiče meje, pa mislim, da lahko sprožiš postopek ugotavljanja, kje teče meja, tudi tu mislim, da je pristojno za to sodišče, ki določi izvedenca - geodeta.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
744
86
28
Če stavba stoji in samo izvajate vzdrževalna dela nima kaj sikat okrog odmikov. Sploh, če je že od prej vse legalno. Geodeta pa enostavno naročiš in ti pride izmerit in označit del meje, ki te zanima. Enako sem naredil tudi sam, ko sem imel dovolj prepametnih sosedov. Dal sem izmeriti kompletno parcelo in označiti vse točke. Od takrat naprej je mir. Cene so odvisne od želja, nekaj 100€ bo hitro. Najbolje, da pokličeš najbližje geodetsko podjetje in ti bojo vse razložili.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Sosed da lahko svojo lastnino, opeko, palete karkoli že čisto do meje. Kot tudi ti lahko uporabljaš svojo parcelo povsem do meje. Zakaj bi se moral odmikati od nje? Le za stavbe je drugače.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Prej se pozanimaj, če mora biti sodno zaprisežen geodet, ker če se boste znašli na sodišču, ne boste imeli dvojnih stroškov.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik KAALman pravi:
Prosil bi tiste, ki imate kaj več izkušenj na tem področju, da mi na kratko napišete, kakšne so opcije.

Sosed se je kar naenkrat odločil, da mi bo težil, kje je meja. Mejnega kamna žal ni videti.

Ker ustno izročilo pravi, da je vsaj pol metra od naše ograje, vendar on tega ne sprejema, me zanima,
kako poteka, da pride geodet izmerit, koliko približno stane če kdo ve, ter kakšen približno je postopek.

Nadalje pa me zanima kako je z odmikom stavbe oz. premične lastnine od meje (hišica od psa, palete z gradbenim materialom).

Mene do sedaj ni motilo, da ima sosed 10 cm od naše stavbe zloženo opeko, in da pes praktično dosega našo stavbo.

Sedaj pa je sosed jezen na nas, in nam teži, da je do stavbe njegovo, pa da bi morala stavba biti najmanj pol metra od meje, in podobno.

Vse skupaj pa se je začelo, ko sem jaz dal stavbo obnavljat(naredil omet).

Včeraj je celo kričal čez starše in grozil ipd... kot da poleg vseh svojih težav zdaj naj se ukvarjam še z njegovimi.

Za nasvete bom hvaležen!

Mejni postopek je v prvi vrsti upravni postopek. Če meja ni vrisana kot dokončna v katastru, bo v mejnem postopku angažiran geodet, ki bo ugotovljal mejo na podlagi meje v katastru...

Na meritev se povabi vse mejaše.

Če se kateri ne bo strinjal z mejo v upravnem postopku, se bo meja urejala v sodnem postopku na podlagi določb SPZ.

V kolikor razpolagaš s številko svoje parcele in k.o. si lahko približno sedanjo mejo ogledaš kar v katastru.

http://prostor3.gov.si/javni/login.jsp?jezik=sl

Tu se bo videlo ali gre za veliko odstopanje ali gre za zanemarljive zadeve. Sploh če je bila ograja med parcelama postavljena leta in leta, sosed ne more nič... gre namreč za mejno znamenje po 80. členu SPZ, ki služi dokazovanju meje=logično.

Me je znanec pred leti podobno "naprosil" in sva iz katastra že videla, da sosed laže
smile-1.gif
mejni postopek je pokazal, da je celo sosed 4 m posegal preko meje (ni bilo ograje) in je nato lepo utihnil ter se pomiril.

p.s. na privat me vprašaj, če ni kaj jasno

Nazadnje uredil moderator:
I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Sosed da lahko svojo lastnino, opeko, palete karkoli že čisto do meje. Kot tudi ti lahko uporabljaš svojo parcelo povsem do meje. Zakaj bi se moral odmikati od nje? Le za stavbe je drugače.

Ni čisto tako, res pa je določba zakona precej abstraktna. Ravnanj se presojajo od primer do primera.

Citat:
Prepoved medsebojnega vznemirjanja

73. člen

(1) Zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin, morajo lastniki teh nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode.

(2) Pravice, ki omejujejo lastninsko pravico lastnika sosednje ali prostorsko povezane nepremičnine (sosednje nepremičnine), se morajo izvrševati pošteno v skladu s krajevnimi običaji in na način, ki najmanj obremenjuje lastnika nepremičnine.

Če sosed naloži svinjarijo na ograjo, da ta gleda v "nebo", smrdi itd. bi se dalo kaj narediti na tej zadevi... skratka zadeva mora biti evidentna, tak da če nekdo pride na obisk takoj vpraša: "kdo pa je to tele'"
evil.gif

KAALman

Pripravnik
10. jan 2008
751
2
18
Prekmurje RepubliQ
Obišči stran
hvala za info... itak, poklicali bomo geodeta ki bo prekontroliral meje, da bo zadeva jasna...

upam da ne bo koštalo enega premoženja
frown-1.gif

Kot že rečeno, dosedaj je bil čisti mir, kar naenkrat pa od nekod ideja, da hočem ja njegovo posestvo, čeprav je ograja in stavba ki je v bližini skupne meje, postavljena tako že okoli 40 let...

edino kar sem naredil, je to, da sem stavbo obnovil (streho in omet), seveda sem ga prej obvestil o zadevi (poklical k ograji in mu lepo pojasnil, kaj in kdaj bomo delali, saj je do takrat imel na našo stavbo naslonjeno raznorazno navlako... tokrat je to isto navlako zložil nazaj do stavbe, vendar 10 cm stran ...

kako dolgo pa traja tole z geodetom?

če se najde mejni kamen, je zadeva potem dokončna ?

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Ti priporočam kot so že pred mano - naročiš geodeta in daš izmerit parcelo. Nato pa daš nasadit kakšno živo mejo ali ciprese, ker čez tisto ti niti nič ne more rečt, pa tudi če so 5m visoke. Pri ograjah iz betona, lesa ipd. je namreč drugačna politika. LP