Medvedje

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:
kam si jih prilepil?

sem.
673521-neimenovana.JPG

Priponke

• 673521-neimenovana.JPG
    673521-neimenovana.JPG
    5,9 KB · Ogledi: 129

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ja najbolje da se vso divjad pobije da boste lahko brez skrbi po gmajni fukal... jao. Človek sodi v mesto, živali pa pač v gmajne. Treba je ljudi postrelit k rinejo vsepovsod, ne pa eno ubogo žival k ni nič kriva. Mal si poglej kolk dela ima GRS ker človek res vsepovsod rine, pol pa nekje sreča medveda se pa že sprašuje kdaj ga bodo ustrelil
bonk.gif

LP

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
hehe..nič od tega..ampak smo dobili navodilo, tako neuradno, da se naj malo pazimo..sicer jih na naši strani Save baje ni, ampak bomo videli. Zato, če gremo na jago, nosimo s seboj tudi kratkocevno orožje. Ker, če te medved zajaga, odločajo sekunde..
Brez zamere Gatto, ampak jagri ste mi včasih prav smešni. Brez orožja še v gozd ne upate, o živalih veste pa včasih manj kot prvošolčki.
Ti, kot jager (če sem prav razumel) bi moral najbolj razumeti da :
a) Medved (še posebej naš rjavi medved) je ekstremno defenzivna žival katera nikoli ne bo napadla človeka kar tako, brez razloga ker ...
b) Medved tebe ne vidi kot plen ampak kot zoprno zadevo kateri se je treba na daleč izogniti
c) Medved v večini ne napade niti ko mu vstopiš v tako imenovano "privatno področje" - torej ekstremno blizu.
d) Tudi ko se medved odloči za agresivnejši nastop, gre skoraj vedno za tako imenovani "bluff charge". Medved tako pokaže svojo moč a se blizu tebe obrne stran.
e) Tudi ko medved napade (zelo zelo redko) - ne gre za usmrtitev ampak za to da te bo onesposobil.
f) Točke e se lahko ubraniš že s tem da veš kako reagirati pri srečanju z medvedom (beri: ne mahaj s flinto, ne glej ga direktno v oči, pogovarjaj se z njim - pa makari mu v mirnem tonu rečeš da smrdi
smile-1.gif
, ne delaj nenadnih gibov in se mu ritensko umakni da mu bo jasno da mu nisi nevaren).
g) Če se na pamet pravilno spomnim so v zadnjih 100 letih zaradi napada medveda umrli 3 ljudje - tako v premislek. Po tej logiki bi se moral, ko grem v avto, oborožiti vsaj z raketometalcem.

Brez zamere, ampak tudi pri lokalnih jagrih se mi včasih zdi da so zgrešili poklic. V gozd noben, razen mogoče izjema ali dve, ne upa brez flinte. Vsi mislijo da so medvedje krvoločna zver, ki kar čaka v zasedi kdaj te bo naskočila in požrla. O živalih pojma nimajo. Meni osebno se zdi da se večino jagrov v ta hobi poda samo zaradi flint in možnosti ubijanja.

Še enkrat brez zamere, ampak to so žal moja opažanja in izkušnje. Nimam nič osebno proti jagrom kateri so v "fohu" zaradi veselja do narave, in v dobro tako živali kot ljudi, kot tudi nisem ekstremist kateri je proti vsakršnemu odstrelu (čeprav so cifre odstrelov zadnje čase milo rečeno nore). Na jajca pa mi gredo nedeljski flintarji ki komaj čakajo "kdaj bodo stisnili svinec med oči krvoločne košute". Da smo na jasnem - o tebi ne vem dovolj da bi sodil v katero kategorijo spadaš.

Zanimivo je tudi to, da sem sam vsak dan v gozdu kjer se tare medvedov (tudi mam z mladički). Sabo imam le fotoaparat. In glej ga zlomka, še vedno sem med živimi. Aja, pa ravno dva dni nazaj sem srečal prav prikupnega dveletnega medveda kateri je bil samo firbčen kdo za vraga ga moti med sprehodom. Da bi me "poklal" mu na kraj pameti ni padlo
wink-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
uah, kakšna ekspertiza o jagrih in medvedih..
smile-1.gif

samo na kratko..medvedi so nevarne zveri in tako se jih tudi obravnava. Vsaka žival ima nepredvidljivo obnašanje in ljudje se jim moramo prilagoditi..eni tako, da ne zahajajo v rizične predele, mi jagri pa tako, da imamo pištole s seboj, ko se lovi..pa ne zato, da bi pobili
bonk.gif
čimveč živali, ampak zato, da se efikasno ubraniš živali, ki je itak zaradi lova vznemirjena, še slabše pa je, če ima mladiče ali pa je samo ranjena.

sam sem bil priča na Primorskem, ko je divja svinja izletela iz grmovja in nič hudega slutečega tipa oklala po vampu, da so mu čreva ven pogledala..če ne bi imel kolega kolta pri sebi , bi se nam ostalim slabo pisalo ..
tako, ti še kar uživaj v naravi, pa pazi se..kako fotko prilimaj od medotov
wink-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Brez zamere, ampak tudi pri lokalnih jagrih se mi včasih zdi da so zgrešili poklic. V gozd noben, razen mogoče izjema ali dve, ne upa brez flinte. Vsi mislijo da so medvedje krvoločna zver, ki kar čaka v zasedi kdaj te bo naskočila in požrla. O živalih pojma nimajo. Meni osebno se zdi da se večino jagrov v ta hobi poda samo zaradi flint in možnosti ubijanja.~~~

LOL-jager ni poklic, razen državnih
rolleyes-1.gif
eni smo zato, ker so bili naši predniki lovci, ali pa samo zato, ker imamo radi naravo

a nimamo pojma o živalih? če ne bi bil štrudel, bi moral vedeti, da morajo lovci opravita kar obsežen izpit in pripravništvo, preden si lahko član LD..tako, da vsak nadobudnež ne more priti noter, kakor si ti domišljaš
ne-ne-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
kaj bi rad..naredil sem izpit, nabavil orožje, obleke glih nimam tanajbolj svečane, ker mi ni, grem enkrat na 14 dni v hribe , to je to..

sito je pa gosto.vsak bebec ne pride skoz, veš
wink-1.gif

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
LOL-jager ni poklic, razen državnih
rolleyes-1.gif
eni smo zato, ker so bili naši predniki lovci, ali pa samo zato, ker imamo radi naravo
Ah bejž ga srat no. "Poklic" je bil v stavku ker se tako pač reče (zgrešil "foh"..."poklic"). Na take me pa res ni treba lovit no
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik Gatto pravi:a nimamo pojma o živalih? če ne bi bil štrudel, bi moral vedeti, da morajo lovci opravita kar obsežen izpit in pripravništvo, preden si lahko član LD..tako, da vsak nadobudnež ne more priti noter, kakor si ti domišljaš
ne-ne-1.gif
Najprej, preden nadaljujeva, preberi še enkrat moj post natančno in videl boš da moj namen ni žaljenje. Poglej proti koncu posta kjer pišem da te pač ne poznam. Samo da smo na jasnem
smile-1.gif

O domišljanju pa tako. Poznam ogromno jagrov ravno zato ker sem ljubitelj gozda in živali in večina njih je daleč od naravovarstvenikov in ljubiteljev živali. Poleg tega gredo lovit v takem stanju (alkohol) da me resno zanima čez kake teste in pripravništva morajo iti, da se bojijo gozda, o naravi vedo pa resno zelo, zelo malo. Lahko malček opišeš te teste (resno ni provokacija)?.
O medvedih pa nisem napisal eseja zato da pametujem, ampak ker, oprosti, jagri zelo radi pretiravajo in posledica tega je da se, žal, ljudje bojijo vstopiti v gozd, da jih ne bo medved "zajagal" kot ti praviš. Ta natolcevanja pa privedejo do takih mitov da se potem vsi gobarji tresejo od straha. In je tega res treba? Še posebej ker oba veva (če praviš da poznaš stvari), da se bo medved pred gobarjem ki vsaj kako vejico pohodi ali parkrat tresne s palico po drevesih umaknil preden se bo gobar sploh zavedel da je bil blizu medveda.
Glede svinj se drugače strinjam - znajo biti zajebane, ampak mi govorimo o medvedih, zato tvoj primer ne drži vode. Pa tudi svinja se pri "normalni uporabi" gozda umakne veliko prej kot jo lahko sploh vidiš, to verjetno veš tudi ti.
In ja, res je tudi, da če se grete kak pregon in medved pade vmes, se zna situacija zakomplicirati (postavi se ti med puške pa boš tudi napadalen ratal kajne?
grin1.gif
). Ampak navadni ljudje (kar je večina Alterjevcev) pač ne grejo v gozd ganjat živali, ampak na sprehod ali na gobarjenje. In kje je poanta da se takim ljudem vbija strah v glavo?
Glej, trenutno se bova verjetno strinjala da je najnevarnejša "zver" v gozdu klop, kajneda?
wink-1.gif

Pa brez zamere.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
in kaj pol če ga je napadla svinja? koliko jih vi "napadete" iz varne razdalje s puško v roki? Matr na leto tok živali pospravite, zdej, če pa ena enga lovca napade je pa najhujša žival, in si zihr zasluži takojšen odstrel! Zrezki so bili verjetno dobri, a ne? A ni čisto pošteno, da če lovci pobijejo 10.000 srn na leto (večinoma iz užitka in denarja, k ga tujci nosijo), da bi šlo vsaj 10 lovcev žižgat rakom? zakaj bi bila pa človek tok nedotakljiv?

pa ne mislim osebno tole - govorim o množini kot lovci nasploh.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
O domišljanju pa tako. Poznam ogromno jagrov ravno zato ker sem ljubitelj gozda in živali in večina njih je daleč od naravovarstvenikov in ljubiteljev živali. Poleg tega gredo lovit v takem stanju (alkohol) da me resno zanima čez kake teste in pripravništva morajo iti, da se bojijo gozda, o naravi vedo pa resno zelo, zelo malo.

Včasih, davno nazaj, so bili lovci gospodje oz. gospodje lovci (ljubezen nam je vsem v pogubo), dans ti gre pa na kozlanje ko vidiš jagra.
crazy1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
O domišljanju pa tako. Poznam ogromno jagrov ravno zato ker sem ljubitelj gozda in živali in večina njih je daleč od naravovarstvenikov in ljubiteljev živali. Poleg tega gredo lovit v takem stanju (alkohol) da me resno zanima čez kake teste in pripravništva morajo iti, da se bojijo gozda, o naravi vedo pa resno zelo, zelo malo.

Včasih, davno nazaj, so bili lovci gospodje oz. gospodje lovci (ljubezen nam je vsem v pogubo), dans ti gre pa na kozlanje ko vidiš jagra.
crazy1.gif
100x sem že napisal, da jaga in alkohol ne gresta več skupaj, ker so hude sankcije, če do tega pride

ti, patriot si pa
stupid-1.gif

najbolj pametne vabim, da mi pomagajo pozimi znosit krmo na krmišča..ampak dvomim, da se bo najdla kakšna mestna srajca, ki bi bila sposobna po meter debeli snežni odeji naredit par kilometrov z 30 kg koruze na hrbtu, zato STFU
tongue-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Resnica boli?

Citat:
ko ti pa svinje razrijejo travnik,

Pri nas ni divjih prašičev.

Citat:
medved pokonča ovco,

pri nas ni medvedov+nimam ovc.

Citat:
srnjak obžre vršičke na mladih smrekah

BMK, zdaj se sadijo javorji in GG da zaščitne mreže zastonj.

Citat:
urno tečeš na LD prijavit škodo

Zakaj že?

Citat:
najbolj pametne vabim, da mi pomagajo pozimi znosit krmo na krmišča..ampak dvomim, da se bo najdla kakšna mestna srajca, ki bi bila sposobna po meter debeli snežni odeji naredit par kilometrov z 30 kg koruze na hrbtu, zato STFU

Zakaj že? Da boš imel potem kaj za streljat?

V glavnem-dandanes ste jagri navadni luzerji, včasih je bilo drugače.

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
tongue-1.gif
Samo zato da vidiš da ne trosim vse jagre v en koš in da resno mislim kar govorim (in tudi stojim za tem).
Tem parim svetlim izjemam katere sem omenil, ki so jagri zaradi veselja do narave in ne zaradi pobijanja živali (čeprav tudi počijo kadar je pač res treba, a ne zaradi nekih blesavih trofej), non-stop pomagam štante (preže) gradit - katere potem tudi delimo in jim tudi z veseljem raznašam koruzo in peso po kalužah in krmiščih.
wink-1.gif

Edit: Pa zima in snežna odeja ni nobena ovira. Grem vsakodnevno v gozd tudi pozimi tako ali drugače
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
No vidim, da si res taprav varstvenik ali ljubitej narave in da, se očitno dobro spoznaš na to tematiko. bravo
smile-1.gif

ampak, kakor si ugotovil , so med lovci tudi izjeme, ampak, jaz osebno še nisem nikoli naletel na tapravega lovca, ki bi streljal živali iz objesnosti, ali pač želje po ubijanju halo :
bonk.gif

jaz sam sem lovec , ampak zelo ljubiteljski..nadzorujem situacijo v naši družini in imamo plan: toliko je treba letos upleniti, drugače bo kaos- verjemi, koliko več škode bi se naredilo na poljščinah in v prometu, če se ne bi stalež divjadi reguliral ..

zato jemljem od @patriota post totalno zgrešen, ker je pisal otročrarije aka. nima ovc, pri nas ni svinj itd,,lol dej @pedrioti, ne kvasaj neumnosti proti bolj izkušenim
cheer.gif