Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
hehe..nič od tega..ampak smo dobili navodilo, tako neuradno, da se naj malo pazimo..sicer jih na naši strani Save baje ni, ampak bomo videli. Zato, če gremo na jago, nosimo s seboj tudi kratkocevno orožje. Ker, če te medved zajaga, odločajo sekunde..
Brez zamere Gatto, ampak jagri ste mi včasih prav smešni. Brez orožja še v gozd ne upate, o živalih veste pa včasih manj kot prvošolčki.
Ti, kot jager (če sem prav razumel) bi moral najbolj razumeti da :
a) Medved (še posebej naš rjavi medved) je ekstremno defenzivna žival katera nikoli ne bo napadla človeka kar tako, brez razloga ker ...
b) Medved tebe ne vidi kot plen ampak kot zoprno zadevo kateri se je treba na daleč izogniti
c) Medved v večini ne napade niti ko mu vstopiš v tako imenovano "privatno področje" - torej ekstremno blizu.
d) Tudi ko se medved odloči za agresivnejši nastop, gre skoraj vedno za tako imenovani "bluff charge". Medved tako pokaže svojo moč a se blizu tebe obrne stran.
e) Tudi ko medved napade (zelo zelo redko) - ne gre za usmrtitev ampak za to da te bo onesposobil.
f) Točke e se lahko ubraniš že s tem da veš kako reagirati pri srečanju z medvedom (beri: ne mahaj s flinto, ne glej ga direktno v oči, pogovarjaj se z njim - pa makari mu v mirnem tonu rečeš da smrdi
, ne delaj nenadnih gibov in se mu ritensko umakni da mu bo jasno da mu nisi nevaren).
g) Če se na pamet pravilno spomnim so v zadnjih 100 letih zaradi napada medveda umrli 3 ljudje - tako v premislek. Po tej logiki bi se moral, ko grem v avto, oborožiti vsaj z raketometalcem.
Brez zamere, ampak tudi pri lokalnih jagrih se mi včasih zdi da so zgrešili poklic. V gozd noben, razen mogoče izjema ali dve, ne upa brez flinte. Vsi mislijo da so medvedje krvoločna zver, ki kar čaka v zasedi kdaj te bo naskočila in požrla. O živalih pojma nimajo. Meni osebno se zdi da se večino jagrov v ta hobi poda samo zaradi flint in možnosti ubijanja.
Še enkrat brez zamere, ampak to so žal moja opažanja in izkušnje. Nimam nič osebno proti jagrom kateri so v "fohu" zaradi veselja do narave, in v dobro tako živali kot ljudi, kot tudi nisem ekstremist kateri je proti vsakršnemu odstrelu (čeprav so cifre odstrelov zadnje čase milo rečeno nore). Na jajca pa mi gredo nedeljski flintarji ki komaj čakajo "kdaj bodo stisnili svinec med oči krvoločne košute". Da smo na jasnem - o tebi ne vem dovolj da bi sodil v katero kategorijo spadaš.
Zanimivo je tudi to, da sem sam vsak dan v gozdu kjer se tare medvedov (tudi mam z mladički). Sabo imam le fotoaparat. In glej ga zlomka, še vedno sem med živimi. Aja, pa ravno dva dni nazaj sem srečal prav prikupnega dveletnega medveda kateri je bil samo firbčen kdo za vraga ga moti med sprehodom. Da bi me "poklal" mu na kraj pameti ni padlo